Australia forbyr barn å bruke sosiale medier

2 hours ago 3


Landet er verdens første som innfører forbud.

 Dean Lewins / AP / NTB Foto: Dean Lewins / AP / NTB
Torsdag 28. november kl. 13:23

Overhuset i den australske nasjonalforsamlingen banket torsdag gjennom lovforslaget. I underhuset stemte 102 for forslaget, mens 13 representanter stemte mot.

Lovendringer vil gjøre det ulovlig for barn under 16 år å bruke sosiale medier som TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook, Reddit og Bluesky.

Plattformene får ett år på å finne ut hvordan de skal håndtere aldersgrensen. Krav om identifikasjon og ansiktsgjenkjenning er blant forslagene.

Men en senatskomité har lagt inn en betingelse om at tech-gigantene ikke kan tvinge brukerne til å sende inn personlige data for å bevise hvor gamle de er.

Hvis de sosiale mediene etter første året ikke forhindrer at barna har kontoer, kan de bli ilagt bøter på opptil 50 millioner australske dollar, eller cirka 360 millioner kroner.

Australias statsminister Anthony Albanese hevder at overdrevet bruk av sosiale medier utgjør en risiko for barns fysiske og psykiske helse.

I Norge er aldersgrensen for å være på sosiale medier 13 år. Likevel er 53 prosent av niåringene, 58 prosent av tiåringene og 72 prosent av elleveåringene på sosiale medier, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet.

Nylig foreslo regjeringen å innføre 15 års aldersgrense, ved å endre personopplysningsloven. Et flertall på Stortinget stiller seg bak.

– Barn skal beskyttes fra skadelig innhold på sosiale medier. Dette er store techgiganter satt opp mot små barnehjerner, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sagt til VG.

Neste steg er å finne ut av hvordan barn ikke bare kan trykke seg videre hvis de ikke er gamle nok, gjennom en løsning for aldersverifisering.

Regjeringen jobber videre med en egen lovendring for at dette skal være mulig. Løsningen kommer til å handle spesifikt om sosiale medier.

Selv om den elektroniske kontrollen ikke er på plass, mener barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) at målet om høyere aldersgrense sender et tydelig signal til foreldre.

– Det handler også om å gi foreldre tryggheten til å si nei. Vi vet at mange egentlig ønsker å si nei, men ikke føler at de kan.

Bilde av Tobias JudinTobias Judin

Seksjonssjef i Datatilsynet

Seksjonssjef i Datatilsynet Tobias Judin har overfor NTB påpekt at sosiale medier i seg selv ikke trenger være negativt for barn og unge.

– I stedet trenger vi mer innsats på aspekter som innholdsmoderering, anbefalingsalgoritmer og overvåkning. Det er tross alt her problemene ligger, sier Judin.

Han fremholder også at det er alltid mulig å omgå aldersgrensene.

– Dessuten vil aldersverifiseringen innebære at flere personopplysninger behandles, noe som også kan være en risiko. Derfor er det aller beste å gjøre tjenestene trygge for alle.

Read Entire Article