Uttaket av den nederlandske sandvolleyballspilleren Steven van de Velde til OL har vakt reaksjoner. 29-åringen er tidligere dømt for voldtekt av en 12-åring.
Vi rapporterer fra Parisonsdag 24. juli kl. 16:37Kortversjonen
- Den nederlandske sandvolleyballspilleren Steven van de Velde, dømt for voldtekt, deltar i OL, noe som har skapt reaksjoner
- Norske Anders Mol og Christian Sørum møter van de Velde i gruppespillet.
- Van de Velde skal bo utenfor utøverleiren i Paris og slipper medieintervjuer.
– Jeg skjønner jo at det kommer reaksjoner på det. Det er noe vi selvfølgelig ikke støtter, men vi har mest lyst til å tenke på volleyball, sier det norske OL-håpet Anders Mol.
Han og makkeren Christian Sørum er regjerende OL-vinnere, og i gruppespillet i Paris skal de blant annet møte Nederland – med van de Velde på laget.
Nederlenderens deltagelse i OL er et av lekenes mest betente temaer.
- FULL OL-OVERSIKT: TV-program og øvelser
Det var i 2016 van de Velde sa seg skyldig i tre tilfeller av voldtekt av et barn. Han var ifølge dommen 19 år gammel da han i 2014 fløy til England for å møte en 12 år gammel jente, som han hadde fått kontakt med på Facebook. Van de Velde skal ha sagt til jenta at han var to år yngre enn han var.
Ifølge dommen har offeret slitt med selvskading og rus som følge av overgrepene.
Nederlenderen ble dømt til fire års fengsel, men slapp ut etter 12 måneder. Året etter var han tilbake på volleyballbanen.
Den norske duoen og deres trener Kåre Mol sier at de ikke vil ha fokus på saken under OL.
– Det er noe vi selvfølgelig synes er ufattelig idiotisk. Men vi skal spille mot Chile, Italia og Nederland, og vi forholder oss til ham som en annen utøver, sier Kåre Mol.
Etter at det ble kjent at Van de Velde er tatt ut til å representere Nederland, har saken blusset opp igjen, og uttaket har fått stadig mer kritikk.
– Dersom en utøver eller en ansatt hadde den dommen, ville de ikke fått lov til å være med i troppen vår. Vi har strikte regler for sikkerhetstiltak i laget vårt, har Australias OL-sjef Anna Meares uttalt.
Det innføres dessuten spesialtiltak rundt van de Velde.
Han skal bo for seg selv utenfor utøverleiren
i Paris, og ser ut til å få en egen avtale om å slippe å bli intervjuet av media under OL – noe deltagerne egentlig er forpliktet til.– Hvis protokollen endres for van de Velde, og han får slippe å møte media, vil det invitere til enorm kritikk av arrangørene og IOC for å beskytte en dømt voldtektsmann, skriver avisen The Herald Sun.
Van de Veldes partner på banen, Matthew Immers, skal både bo i utøverleiren og snakke med media etter kampene.
VG har vært i kontakt med Nederlands pressekontakt, John van Vliet. Han viser til en uttalelse fra det nederlandske forbundet.
Der forklarer forbundet at van de Velde skal bo utenfor utøverleiren «for å sikre alle parters sikkerhet og velbehag», og at dette var noe sandvolleyballspilleren ønsket selv også. De skriver:
«I 2018 returnerte volleyballspiller Steven van de Velde til internasjonal elitesport etter en dom for et seksuelt overgrep i 2014 i Storbritannia. Hans retur var mulig fordi han har fulgt et behandlingsprogram med spesialister», og forbundet understreker at «eksperter har uttalt at det er ingen risiko for tilbakefall».
Saken ble i tillegg tema under en av de første pressekonferansene i OL med representanter fra Den internasjonale olympiske komité (IOC).
– Det er nasjonenes olympiske komité som tar ut utøvere til OL. De har gjort det veldig klart at det er en rekke sikkerhetstiltak i gang, sa IOC-talsmann Mark Adams, ifølge BBC.
Van de Velde sier i en uttalelse via det nederlandske volleyballforbundet at han angrer på det han gjorde.
– Jeg kan ikke gjøre om på det, så jeg må leve med konsekvensene. Det er den største feilen jeg har gjort.
– Jeg forstår at i opptakten til verdens største sportsbegivenhet, kan dette tiltrekke seg oppmerksomhet fra internasjonal media, legger han til.
29-åringen er i dag gift med den tyske volleyballspilleren Kim Behrens. Paret har ett barn sammen.
Mol og Sørum åpner OL mot Chile søndag 28. august. De spiller deretter mot Italia 31. juli og Nederland 2. august.
Alt av OL i Frankrike ser du på Max.