– Vi er utrolig glade for at det ble faktisk den strengeste reaksjonen, vi hadde tenkt 25 til 27 år, og så viser det seg at han får 30 års forvaring med minstetid på 20 år, sier Kjell.
Torsdag ble Zaniar Matapour (45) dømt til lovens strengeste straff.
Kjell og Kristian, som ønsker kun å bli omtalt med fornavn, satt på utestedet Per på Hjørnet da skytingen fant sted 25. juni 2022.
Kristian trodde det var fyrverkeri eller kinaputter som ble avfyrt. Men straks skulle han skjønne at det skulle dreie seg om skyting.
En av deres nære venner, Kåre Arvid Hesvik (60), ble drept.
– Vi får aldri tilbake vår gode venn Kåre, det kan ingen dommer gjøre noe med, men vi er likevel veldig glad for at det faktisk ble den strengeste straffen, sier Kjell.
– Takknemlige
Ekteparet føler at de har blitt trodd på.
– Vi er takknemlige for at vi bor i et land hvor skeives rettigheter verdsettes på lik linje med andre mennesker, sier ekteparet.
De forventer at Matapour vil komme til å anke dommen.
– Vi har på følelsen at det blir anket, det er vi forberedt på. Likevel er det en lettelse nå, nå kan vi på en måte gå videre, sier Kjell.
Det er foreløpig ikke kjent hvordan Matapour stiller seg til dommen. Hans forsvarer, Marius Dietrichson, har uttalt til NRK at de må gå gjennom dommen først.
– Men det vil nok gå i retning av at jeg vil be min klient om å vurdere å anke. Jeg hadde forventet en dypere og mer analytisk tilnærming enn hva jeg kan se i dommen, sier forsvareren til NRK.
– En stor lettelse
Espen Evjenth, er leder for Støttegruppa 25. juni og selv fornærmet i saken. Han ble skutt i ble skutt i pannen mens han sto på dansegulvet på London Pub den juninatten.
– Dette er en stor lettelse for mange av våre medlemmer. Det var 24 fornærmede som vitnet i retten, og de utviste et beundringsverdig mot ved å fortelle åpent om hva som skjedde med dem, hvor redde de var og hvordan dette har påvirket dem i ettertid, sier han.
Evjenth forteller at de nå skal lese dommen nøye, men at de basert på det som nå er kjent, opplever at de fornærmede har blitt tatt på alvor.
– Tingretten har slått fast at dette var terror. For oss har det aldri vært noe spørsmål om det, men denne dommen vil være et viktig skritt for å få etablert en felles forståelse i samfunnet av hva som har skjedd.
Leder i Oslo Pride, Dan Bjørke, sier dette er en viktig dag for det skeive miljøet, og at det har vært godt å se hvordan samfunnet har svart – med rekordmange Pride-markeringer.
– Dette viser tydelig og klart at vi står sammen om et samfunn der alle kan være den de er, og elske den de vil. Det skeive miljøet møter hatet og terroren med mer kjærlighet og mer samhold – det må vi ta vare på, sier han, og fortsetter:
– Det må aldri slippe taket. Mangfoldet er her – det forsvinner ikke. Det handler om i hvilken grad vi som samfunn klarer å skape rom for at alle kan føle tilhørighet og leve trygge, frie liv.
Flere får erstatning
Christian Lundin er bistandsadvokat for flesteparten av de fornærmede. Han mener dommen er grundig.
Det er til sammen 312 fornærmede og etterlatte etter terrorangrepet. Matapour må betale over 112 millioner kroner i erstatning til de fornærmede og etterlatte.
– Samtlige 312 ble tilkjent oppreising i henhold til kravet. Det tolker jeg som en grundig anerkjennelse av den ekstreme belastningen de ble utsatt for av denne terrorhandlingen, sier Ludin til VG.
Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt representerer 15 av de fornærmede.
– Jeg er svært tilfreds med at erstatningskravene har ført fram, og det var en god og grundig behandling av tingretten. De gjengir premissene godt, sier Klomsæt til VG.
Han er også tilfreds med at tingretten slår fast i dommen at dette er et terrorangrep.
– Det er helt åpenbart at dette var et angrep på skeive. Det er en bekreftelse på det de har oppfattet hele tiden. Og det uheldig at de ikke har fått den anerkjennelsen hele veien, sier Klomsæt.