Milliardsprekk i kommunebudsjettene: – Jeg blir bare oppgitt og trist

2 days ago 6


– Det er helt forferdelig. Vi blir jo veldig oppgitt, sier hjelpepleier Lene Lunde.

Hun jobber på Gimle sykehjem i Vestre Toten kommune. Kommunen har bestemt at de må spare 5 prosent i alle budsjetter.

Vi forstår ikke hva vi skal spare på. Vi føler at vi har spart og spart så mange år og brukt ostehøvel. Vi skjønner ikke hva vi kan spare på mer, sier Lunde.

Mange andre kommuner må gjøre lignende kutt.

– Jeg blir bare oppgitt og trist. Vi blir lova hele tida at vi skal få mer, men vi ser jo ingenting, vi som er på gulvet. Det blir bare tøffere og tøffere, og vi flyr fortere og fortere, fortsetter Lunde.

Mangler penger

Kommuner og fylkeskommuner over hele landet ligger an til at budsjettene sprekker med tilsammen rundt 10 milliarder i 2024, viser en fersk undersøkelse og beregninger fra KS.

Det vil si at kommune-Norge går mot store underskudd i år og må ta fram sparekniven.

– Det er for lite penger til å finansiere det innbyggerne forventer, og det Stortinget har pålagt kommunene å levere. Det må regjeringen og Stortinget ta innover seg – umiddelbart, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Gunn Marit Helgesen

Gunn Marit Helgesen i KS mener staten må gjøre mer

– Grunnmuren rister nå i norske kommuner og fylkeskommuner. Det går ikke i hop lenger. Velferdstjenester for folk over hele landet er i spill, sier Helgesen.

Basistjenester

Over fire av fem av kommunene svarer i KS-undersøkelsen at pengemangelen skyldes utgifter til helse og sosial. Mange nevner også skole. Flere peker også på høy rente og utgifter til innkjøp.

Kommunedirektør Bjørn Fauchald i Vestre Toten fortviler.

– Vi ser at det er en del budsjettlekkasjer og det gis penger til gode formål. Men for en som sitter i min rolle, så reflekteres det over hvorfor det ikke legges enda større fokus på å finansiere de basistjenestene vi skal yte. Og at de blir finansiert opp på en fullverdig måte, sier han til NRK.

Toten-stills

Gimle sykehjem og andre etater i Vestre Toten må alle kutte 5 prosent i budsjettene

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Lover friske milliarder

Kommunalminister Erling Sande ga et løfte i mai om at kommunene skal få 2,5 milliarder ekstra i 2025.

– Vi så allerede tidlig at dette var en krevende situasjon. Derfor varsla vi allerede i vår at kommunene kom til å få et økonomisk løft, Sande til NRK.

Han har også lovet mer, men den endelige summen blir først klart mandag når statsbudsjettet for 2025 legges fram.

– Vi har fulgt situasjonen framover, og skal presentere tallene og helheten på mandag når statsbudsjettet blir lagt fram. Men vi kommer til å løyve mer midler til kommunene neste år, sier Sande.

Publisert 03.10.2024, kl. 17.56

Read Entire Article