Meta vil bruke din Instagram til AI: – Irriterer meg kraftig

4 months ago 35


Kortversjonen

  • Personvernforsker Malgorzata Agnieszka Cyndecka ved UiB kritiserer Meta for å utnytte brukernes data uten samtykke.
  • Fra 26. juni vil Meta bruke Facebook og Instagram-innlegg for å generere AI-innhold uten brukernes frivillige samtykke.
  • Datatilsynet og brukere uttrykker bekymring over manglende kontroll og mulighet til å protestere effektivt.
  • En student deler hva han skrev for å få protesten gjennom.

Se for deg at en amerikaner ber Instagram om et bilde av en nordmann i bunad. Metas AI-verktøy går gjennom alle 17. mai-bildene til deg og dine venner for å generere et bilde basert på dere og sender det til amerikaneren.

Er det okay for deg?

– Spørsmålet er om Meta kan ha ondere hensikter enn å generere bunadsbilder. Vår data kan brukes til ganske mye. Ikke minst til hva og med hvem vil Meta dele dataen vår med?

Det sier personvernsforsker Malgorzata Agnieszka Cyndecka ved Universitetet i Bergen (UiB).

Malgorzata Agnieszka Cyndecka<-Malgorzata Agnieszka Cyndecka

Førsteamanuensis og ekspert i personvern/GDPR ved UiB

– Jeg irriterer meg kraftig over at de misbruker våre personopplysninger. Meta har gjort oss alle avhengige av deres infrastruktur som Facebook og Instagram. Det er ikke «bare bare» å forlate dem, sier forskeren.

Fra 26. juni vil Meta bruke informasjonen du legger ut på Instagram og Facebook til å lage nytt AI-innhold som vises til andre brukere. Du får ikke samtykke.

Metas AI-modell

Meta Llama, som AI-modellen heter, trenes i likhet med ChatGPT, Dall-E og Midjourney på brukerskapt innhold tilgjengelig på internett.

En lansering av Metas AI-tjenester er nær, og brukere på Facebook og Instagram har den siste tiden fått advarsler om nye brukervilkår.

Datatilsynet er bekymret for utviklingen. Det er nettopp fordi AI-teknologi utvikles raskt, er det ikke sikkert at Meta trenger brukernes godkjennelse for å bruke deres innhold.

Har du planer om å slette Facebook eller Instagram? Da vil vi høre fra deg! Tips oss her.

På den andre siden kommer Meta til å ligge unna private meldinger mellom brukere. Det vil si at Messenger-chatter ikke er inkludert i dataene de vil samle inn.

Hva tenker du?Synes du det er greit at Meta bruker ditt innhold til AI?aJaja, vær så god.bJeg er usikker.cNei, dette er ikke greit.

Forskeren mener at Meta tar for gitt at brukernes personopplysninger er til deres bruk. Hun tror de færreste egentlig ønsker å gi tillatelse til AI-bruk.

– Vi har egentlig ingen valg, særlig fordi vi ikke får gitt samtykke. Meta mener at deres interesser for vår data er viktigere enn vårt personvern, sier Cyndecka.

Men brukerne har rett til å protestere. Det anbefaler hun sterkt, men er pessimistisk.

– Hvis man vil bli igjen på Facebook, så må du protestere mot at din data blir brukt til AI-trening, og håpe på at dette vil fungere. I teorien har vi rett til å protestere, men i praksis er det umulig. Meta har gjort alt de kan for å komplisere dette for brukerne, mener hun.

Hva tenker du?Kommer du til å slette brukeren din?aJa, jeg kommer til å slette mine Meta-brukere.bJeg kommer til å vurdere.cNei, jeg kommer til å beholde.dJeg kommer til å beholde Instagram, men slette Facebook..

Men hun advarer særlig mot at folk ukritisk deler bilder av barna sine.

– Hvis ikke protesten fungerer, så må man vurdere hva er best for en selv, å ta den risikoen eller si til Meta nok er nok. Klag til Datatilsynet. Det kan ha en vis kraft jo flere som klager.

– Men er det så farlig?

– Dataen vår kan bidra til å diskriminere, forsterke bias, utestenge, polarisere. Særlig i politiske diskusjoner. Alt dette vil bli forsterket. Jeg er ikke en av de frivillige som samtykker til dette.

Men personvern-eksperten kommer ikke til å slette Facebook-kontoen sin med det første.

– Jeg er der fordi jeg vil ha kontakter med bekjente og venner fra studietiden. Men jeg vurderer å forlate selskapet. Det blir det samme med Instagram. De fikk akkurat samme beskjed. Det er ikke noe bedre der, sier hun.

Meta har så langt ikke svart på VGs henvendelse.

Vanskelig å protestere

Studenten Kamil Jan Grusza forteller at det tok ham flere forsøk før han klarte å slå gjennom med en protest til AI-vilkårene.

– Nettsiden som ble brukt fungerte ikke. Først fikk jeg beskjed om at Norge ikke var et gyldig land, og dagen etter slet jeg med å finne siden igjen, forteller Grusza.

Kamil Jan Grusza (24)<-Kamil Jan Grusza (24)

Masterstudent i rettsvitenskap ved UiB

Han forteller at han slet med å finne tilbake til protestskjemaet, og brukte en halvtime før han endelig fikk protestert.

– En person som ikke kan jus er kanskje ikke en gang rustet til å forstå hva som er problemet med slik behandling av personopplysninger. Det er utnyttelse av uvitenheten til folk flest.

Etter mye om og men fikk Grusza endelig en bekreftelse fra Meta om at protesten gikk gjennom.

Protesterte og fikk medhold

Peder Strøm Kollenborg fullfører i disse dager bachelor i cybersikkerhet. Da han 22. mai fikk varsel fra Facebook om AI-endringene, tok han raskt grep.

– Jeg protesterte dagen etter, forteller han.

Han viste til relevant lovverk og fikk medhold i protesten sin nesten umiddelbart.

Dette skrev han til Meta:

«According to Article 7(3) of the GDPR, and Article 7(3) of Norwegian Act relating to the Processing of Personal Data (Personal Data Act) – Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven), I have the right to withdraw my consent at any time, and I am exercising this right with immediate effect. My pictures, posts and other information shall not, and will not be used for the process of AI training under any circumstance.»

Ifølge Facebook er dette lenken til protestskjemaet. Etter å ha sendt teksten til Kollenborg, mottok vi denne e-posten like etterpå:

Foto: Skjermbilde / VG

– Det er ikke til stikke under stol at disse firmaene allerede besitter en god del informasjon om oss som brukere, men at de skal kunne benytte mine og eventuelt mine venners innlegg, kommentarer eller generelle likhet fra bilder ble for meg en klar grense, sier Kollenborg.

Han reagerer også kraftig på at Meta gikk ut fra at alle brukerne deres sa seg enige i denne endringen, istedenfor å gi valget om samtykke.

Peder Strøm Kollenborg (28)<-Peder Strøm Kollenborg (28)

Student

Nå legger Kollenborg merke til at venner trekker seg helt ut av Facebook. Han har selv valgt å beholde.

– Jeg bruker plattformen i ett veldig redusert omfang, men har per dags dato en bruker primært for bruk av messenger mellom venner og bekjente,
pluss enkelte hobbygrupper.

Read Entire Article