Meta ga nordmenn fire uker til å «reservere seg» hvis de ikke vil at deres innlegg og bilder på Facebook og Instagram skal brukes til å trene kunstig intelligens. Treningsstart var 26. juni.
Men fredag satte selskapet utrulleringen på pause, på forespørsel fra det irske datatilsynet.
– Vi er veldig sikre på at vår fremgangsmåte oppfyller våre forpliktelser etter europeiske lover og reguleringer, skriver selskapet i en pressemelding.
Det er president i Tekna Elisabet Haugsbø helt uenig i.
– Det er en grunn til at de trykker på pauseknappen, hadde de oppriktig syntes de gjorde en ok jobb hadde de ikke utsatt det.
Tekna er fagforeningen for teknologer, naturvitere og studenter. De mener KI-treningen til Meta bryter personvernet.
– Jeg synes det er veldig bra at det irske datatilsynet har tatt ansvar og stilt krav til Meta, sier president i Tekna
Også Forbrukerrådet er tilfreds med Metas avgjørelse.
– Det er bra at Meta pauser planene om å trene kunstig intelligens på brukernes bilder og poster. Dette hadde ikke skjedd uten massivt press, blant gjennom klage fra Forbrukerrådet og personvernorganisasjonen noyb, sier direktør Inger Lise Blyverket.
Men hva som skjer videre er fremdeles uklart.
Mener regjeringen må våkne
Mandag 17. juni skulle digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) ha et digitalt møte med Meta fra kontoret sitt i Oslo.
Haugsbø i Tekna mente tidligere at Tung måtte kreve stans. Hun får nå viljen sin, men Tekna-presidenten har fremdeles klare forventning til statsråden.
– Hun må stille krav til hvordan en skal håndtere god personvern i Norge for norske brukere. Stille krav til at det skal være lett å si om du skal være med eller ikke.
Tung har tidligere sagt til NRK at hun ikke ønsker en midlertidig stans.
– Jeg ønsker ikke et midlertidig forbud, men heller å regulere og styre der selskapene har for stor makt, sier Karianne Tung til NRK.
Teknas president mener Karianne Tung har vært for forsiktig med Meta.
– Jeg mener regjeringen ikke er våken når det gjelder Meta-saken. De virker handlingslammet, sier Haugsbø.
Hun mener Karianne Tung bør ha tydelige krav til Meta.
– Da jeg så statsråden på Dagsnytt 18, sa hun at hun hadde masse spørsmål til Meta. Det er ikke det samme som krav.
Lover ikke å stanse Meta
Før endringen ble kjent, snakket NRK med digitaliseringsministeren om møtet mandag. Hun sa da at hun kommer til å være tydelig overfor Meta om at det er problematisk å endre vilkårene for bruk av innhold på sine tjenester uten å først få aktivt samtykke fra brukerne.
Hun vil også spørre Meta om hva endringene innebærer, hvorfor de mener det er lovlig og hvordan folk enkelt kan reservere seg.
– Jeg forventer at Meta prioriterer personvern mer og legger opp til en teknisk løsning som gjør det enkelt å si ja eller nei.
– Kan norske borgere forvente at du som minister skal fikse dette før 26. juni?
– Jeg kommer til å være tydelig i mine forventninger og krav, men det er opp til Meta om de vil forholde seg til det.
– Hvilke konsekvenser får Meta dersom de ikke oppfyller forventningene dine?
– Jeg er ikke en domstol i meg selv. Det er datatilsynene i Europa som vi må gå etter dersom de konkluderer med at dette er ulovlig.
Datatilsynet i Norge sier at de snakker mye med andre europeiske datatilsyn. Det er klart for dem at Metas KI-planer bekymrer folk over hele Europa.
Men datatilsynet tror ikke de vil kunne si om Metas handlinger er ulovlige innen 26. juni. De har begrensede ressurser.
– Med dagens ressurssituasjon vet jeg ikke om det engang er mulig. Vi må også se på om det blir noe felleseuropeisk fremstøt, sier Tobias Judin, seksjonsleder i Datatilsynet.
Publisert 14.06.2024, kl. 18.23 Oppdatert 14.06.2024, kl. 18.37