– Høyre- og Venstre-byrådet har sendt sjokkbølger gjennom Oslos befolkning med massive velferdskutt.
Det sier Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Marthe Scharning Lund. Onsdag legger partiet fram sitt alternative budsjett.
– Det kuttes i fritidsklubber, i barnehager, i barnevern og i rus, ja, over hele fjøla. Vi viser en helt annen retning for byen, der vi setter velferd foran skattekutt for dem som har mest fra før, sier hun.
Mer eiendomsskatt
I disse dager lanserer partiene i opposisjon i Oslo bystyre sine alternativer til byrådets budsjettforslag.
Forslagene fra Ap, SV, Rødt og MDG to viktige fellesnevnere:
- Alle vil øke eiendomsskatten
- Alle vil gi mer til bydelene
Det skjer samtidig som byrådspartiene sitter i tøffe forhandlinger med Fremskrittspartiet. Ett av de viktigste kravene til Frp er mindre eiendomsskatt og større kutt i skatten enn det byrådet legger opp til.
Arbeiderpartiet henter en nær en halv milliard kroner mer i eiendomsskatt. Her er opplegget til de ulike partiene.
- Dagens eiendomsskatt: 2,8 promille på bolig med 4,7 mill. kr i bunnfradrag. 3,7 promille på næring.
- Byrådets opplegg: 2,5 promille på bolig med 4,7 mill. kr i bunnfradrag. 3,7 promille på næring. Gir 80 mill. kr mindre inntekt.
- Arbeiderpartiets opplegg: 3 promille på bolig med 4 mill. kr i bunnfradrag. 3,9 promille på næring. Gir 467 mill. kr mer inntekt.
- SVs opplegg: 3,8 prosent på bolig med 4,7 mill. kr i bunnfradrag. 4,7 promille på næring. Gir 691 mill. kr mer inntekt.
- Rødts opplegg: 3,8 promille på bolig med 4,5 mill. kr i bunnfradrag. 4,7 promille på næring. Gir 774 mill. kr mer inntekt
- MDG opplyser at de ikke har landet endelig modell, men at inntektene skal være omtrent som under det rødgrønne byrådet.
Flere må betale
SVs opplegg betyr at de med de dyreste boligene og næringslivet skattlegges langt hardere.
Aps modell innebærer er at noen flere enn i dag må betale.
Marthe Scharning Lund kaller det likevel den mest moderate eiendomsskatten i landet. I praksis må boligen være verdt 5,7 millioner kroner før man begynner å betale.
Opplegget er det samme som før det rødgrønne byrådet gikk av.
– Det opplever vi at har vært både akseptert og forstått, sier hun.
Verst i Søndre Nordstrand
Byrådet har lagt fram det verste kuttbudsjettet på mange år.
Mest dramatisk er situasjonen i Oslos 15 bydeler. Mange av dem har flere innbyggere enn middels store byer.
Byrådet vil gi 195 millioner kroner mindre i neste års budsjett som et såkalt ostehøvelkutt.
Flere av bydelene sliter imidlertid med store underskudd fra før. Verst er det i Søndre Nordstrand, som må spare 144 millioner kroner neste år.
En rekke bydeler varsler kutt. Det vil ramme barnehager, seniorsentre, fritidsklubber og andre forebyggende tiltak for barn og unge.
Arbeiderpartiet legger totalt 230 friske millioner på bordet til bydelene. I tillegg har partiet flere satsinger som treffer barn og unge.
– Det å sikre at alle våre barn og unge har muligheten til å delta er kjempeviktig. Derfor satser vil på gratis bad for tre barn sammen med en voksen. Vi satser på å kutte treningsavgifter i idretten. Og vi satser på ferie- og fritidsaktiviteter.
– Og ikke minst å få tilbake skolematen til 36.000 barn og unge, sier Marthe Scharning Lund.
Å kutte gratis skolemat i ungdomsskolen og videregående skole var noe av det første det nye byrådet gjorde da de overtok.
Også SV og MDG vil ha gratismaten tilbake, MDG i første omgang i ungdomsskolen.
Andre Ap-prioriteringer partiets gruppeleder trekker fram, er 80 millioner til Team Oslo, altså fotfølging av unge lovbrytere, og flere ansatte på sykehjemmene.
SV høyner
SV høyner bydelspotten til 380 millioner. I tillegg til å nulle ut ostehøvelkuttet, legger de inn ekstra midler til blant annet barnehager, ungdomsjobber og frisklivssentralene.
– Høyre-byrådet flår bydelsbudsjettene for å få råd til kutt i eiendomsskatten, sier gruppeleder Sunniva Holmås Eidsvold.
– Det er innbyggerne våre som må betale prisen: Små barn, barn med spesielle behov, ungdom som står på randen av utenforskap. De som sitter igjen med gevinsten er villaeiere på vestkanten, sier hun.
SV vil dessuten bruke penger fra eiendomsskatt på nettopp bolig.
Partiet vil kjøpe flere kommunale boliger til vanskeligstilte og tilby flere deleie-boliger gjennom Oslobolig.
Rødt høyner enda mer
Rødt tar enda hardere i. Ved å øke eiendomsskatten har partiet lengst til venstre funnet rom for en bydelssatsing på over 700 millioner kroner.
– Vi setter velferd og forebygging først – noe Høyre og Venstre ikke gjør, sier Rødts gruppeleder i bystyret, Siavash Mobasheri.
Miljøpartiet De Grønne styrker bydelenes økonomi med drøyt 200 millioner kroner. De vil bruke mye eiendomsskattepenger på sine hjertesaker.
Det betyr mer gang- og sykkelvei, månedskort til 499 kroner og en tredobling av satsingen å redde Oslofjorden og ta vare på naturen.
– Vi vil ha et grønnere og mer sosialt budsjett, sier MDGs gruppeleder Sirin Stav.
Publisert 04.12.2024, kl. 07.48 Oppdatert 04.12.2024, kl. 08.01