Menneskerettsdomstolen behandler saken mot Nav

2 months ago 14


– Det er helt uvirkelig og jeg er så glad og utrolig lettet, sier Janne Cecilie Thorenfeldt til NRK.

Thorenfeldt har akkurat fått vite at Den europeiske Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD) har tatt opp hennes sak mot Nav til juridisk behandling.

Saken handler om hvorvidt staten Norge, ved Nav, kan ha brutt menneskerettighetene til Janne Cecilie Thorenfeldt.

Thorenfeldt mener brudd på menneskerettighetene er skjedd ved at Nav har gitt altfor mange ansatte tilgang til hennes personsensitive opplysninger. Personvern er en menneskerettighet, påpeker hun.

NRK har tidligere fortalt om hvordan Janne Cecilie Thorenfeldt har slåss mot sin egen arbeidsgiver, Nav, og retten til personvern.

Thorenfeldt tapte erstatningssak mot Nav i to rettsrunder vinteren og våren 2023. Etter en bilulykke ble hun langtidssykmeldt, og oppdager da at mange kolleger visste mye om hennes helse og personlig informasjon. Den eneste måten kolleger kunne fått tilgang til informasjonen var at de hadde lest i henne personlige Nav-mapper, uten å ha saklig grunn til dette, mener hun.

Av rettsdokumentene fremkommer det at 130 Nav-ansatte hadde vært inne i Thorenfeldt personlige mappe,- og at det totalt hadde det vært 1400 oppslag på henne.

Hun mener selv at bare 4-5 kolleger har hatt tjenstlig behov for å gå inn i hennes personlige papirer. Thorenfeldt er fortsatt ansatt i Nav og hun er også tillitsvalgt.

Gjelder personvernet til alle.

I september 2023 sendte jusprofessor Mads Andenæs på vegne av Thorenfeldt inn klagen til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. I månedene etter har de ventet spent på svaret.

Mads Andenæs jobber for Thorenfeldt sammen med den europeiske toppjuristen Carl Baudenbacher, tidligere president i EFTA-domstolen.

Nå har de altså fått svar om at domstolen skal vurdere saken juridisk.

– Dette er en svært viktig og prinsipiell sak, sier Andenæs.

Hans Kristian Holte

Nav I DOMSTOLEN: Den europeiske menneskerettsdomstolen skal vurdere om Nav - her ved sjefen Hans Kristian Holte har brutt menneskerettigheter når det gjelder personvern.

Foto: NTB

Jusprofessoren forteller at Menneskerettsdomstolen skal ta stilling til om norsk rettsvesen kunne sette til side EU-forordningen om personvern, GDPR i rettssakene med Thorenfeldt.

– EUs forordning om GDPR gir krav om oppreisning, og det følger direkte av ordlyden i forordningen, noe som lagmannsretten feilaktig satte til side, sier Andenæs.

Saken gjelder ikke bare Thorenfeldt, fremhever de.

– Dette gjelder ikke bare meg og mitt personvern, men også personvernet til alle nordmenn. Det er altfor mange i Nav som har tilgang til personsensitiv informasjon til de fleste nordmenn, sier Thorenfeldt.

Datatilsynet ga Nav i desember 2023 en bot på 20 millioner kroner for en rekke lovbrudd innen personvern. Tilsynet mente også at tilgangsstyringen og loggkontrollen var for dårlig. Nav har ikke akseptert boten og har klaget på vedtaket. Saken ligger nå hos Personklagenemda.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg

DOMSTOLEN. Det er her i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg at saken mot Nav skal behandles juridisk.

Foto: NTB

Belastning

Det er Regjeringsadvokaten som fører saken for Nav og staten Norge i prosessen ved domstolen.

Navs juridiske direktør Trond Eirik Schea kommenterer utviklingen av saken slik:

– Sammen med Regjeringsadvokaten vil vi bruke tiden fremover til å sette oss grundig inn i klagen og de spørsmålene domstolen stiller. Det vil derfor ta noe tid før vi kan si noe mer om denne saken, skriver Schea i en e-post.

Thorenfeldt ser frem til å få en avklaring.

– Saken er og har vært en stor belastning for meg. Masse Nav-ansatte har vært inne i min personlige mappe, og lest høyst private ting om meg. Nav sitter på store mengder personsensitiv informasjon om nordmenn, samtidig som tilgangsstyringen og systemene er mangelfulle. Det ønsker jeg med min sak å sette søkelyset på, sier Thorenfeldt.

Hei

Har du tanker eller kunnskap om denne eller tilsvarende saker? Send meg gjerne en mail. Er interessert i alle tips, også om du vil være anonym. Jeg jobber mye med arbeidsliv, personvern og IT-sikkerhet og også med fiskeoppdrettsbransjen. 

Publisert 24.09.2024, kl. 10.16 Oppdatert 24.09.2024, kl. 10.20

Read Entire Article