En av Norges fremste friidrettsledere mener at Tore Øvrebø har vært arrogant i «Boutera-saken» og må tåle en debatt om OL-kriteriene. Han får støtte.
mandag 8. juli kl. 20:33– Han vil ikke ta diskusjonen, sier Atle Guttormsen, kjent som trener og far til stavhoppbrødrene Sondre og Simen og samtidig styreleder i SK Vidar.
Storebror Sondre er klar for OL etter å ha klart kravet, mens Simen kommer til OL gjennom rankingen.
Jacob Boutera har også vært «inne» på OL-rankingen, men blir ikke tatt med til Paris-OL, noe han har uttrykt sin klare misnøye med.
Søndag gikk han ut med ramsalt kritikk av toppidrettssjef Tore Øvrebø, som Boutera mente «viser en grunnleggende mangel på respekt for utøvere og mennesker generelt».
Guttormsen er kanskje den i Norge som kan rankingsystemet til World Athletics (det internasjonale friidrettsforbundet) best.
– Reglene er greie: Resultatene måtte være oppnådd innen 30. juni. Deretter skulle hver nasjon «krysse av» hvem de ville ha med til OL, også de som eventuelt på det tidspunktet lå utenfor rankingen. Jacob Boutera ble aldri krysset av, og var dermed uaktuell selv om han noen dager senere var inne blant de 36 som var kvalifiserte for 3000 meter hinder ifølge rankingen.
– Øvrebø snakker både om topp 12-plassering og om utøvere som er «helt i grenseland for å kunne ha noe utbytte av å delta i OL?
– Ja, jeg lurer på hvor kriteriet om topp 12 har kommet fram. Jeg skulle gjerne ha sett det vedtaket, for det er noe som bør debatteres.
– Min Sondre ble bare nummer 25 i Tokyo-OL, men han hadde et stort utbytte av deltagelsen og noe som var medvirkende til at han ble europamester innendørs et par år senere.
For Jacob Boutera er toget uansett gått. World Athletics har mandag fylt inn en annen utøver – med dårligere tid enn nordmannen – på sin liste over OL-deltagere.
Boutera uttrykker på Facebook at han ikke er imponert av hvordan Øvrebø utøver jobben som toppleder.
– Jeg synes en mer ydmyk tilnærming fra toppidrettssjefen hadde vært god ledelse, sier Atle Guttormsen.
– Det hjelper ikke noe å svare arrogant. Det er alltid en fordel å fremstå hyggelig, og Øvrebø skal tross alt være toppleder for de norske deltagerne i Paris-OL.
Fikk du med deg denne?
Tore Øvrebø ville mandag kveld ikke kommentere kritikken fra Guttormsen ut over det han allerede hadde sagt i saken.
– Jeg synes at dette er en debatt som må tas, også i det offentlige rom, sier Atle Guttormsen.
– Om det er feil å gjøre det nå, som utøverne er i de siste forberedelsene til OL, så må vi i hvert fall ta det etter OL. Hva er begrunnelsen for å snakke om topp 12 og hvor står det? Hvorfor skulle ikke Norge bare følge World Athletics’ rangering og ønske om hvem de vil ha med i de ulike øvelser i OL? Det som skjer nå, er at 3000 meter hinder i OL blir dårligere, er det noe Olympiatoppen ønsker? I hvert fall burde det ha vært klare kriterier som utøverne kunne forholde seg til.
– Så?
– Så til en annen gang må vi være enige om hva vi ønsker. Dette varierer jo veldig fra idrett til idrett, men i stor grad forholder Olympiatoppen seg til kriteriene og rangeringene i hver idrett. Noe de ikke gjør i tilfellet Jacob Boutera.
– Det hadde vært enklere om Olympiatoppen kunne pekt på klare regler.
Bjørn Johansen, sprinttrener i Ranheim og Sør-Trøndelag, etterlyser bedre kommunikasjon fra Olympiatoppen. Han er enig med Guttormsen i at det bør bli en debatt om dette.
– Kriteriet om topp 12 har ikke blitt ikke anvendt konsekvent, noe som har ført til at flere utøvere med lavere ranking ble tatt ut til OL, mens andre med bedre ranking ble utelatt.
– Uttaksdatoene og kriteriene ble endret uten klar kommunikasjon, noe som har skapt stor forvirring og ført til at utøvere ikke har fått rettferdig behandling, mener Johansen.
I likhet med Guttormsen reagerer Bjørn Johansen på måten toppidrettssjefen har uttalt seg i denne saken:
– Tore Øvrebøs offentlige uttalelser har vært nedlatende og respektløse mot utøvere. For eksempel har han uttalt at utøvere «i grenseland» ikke ville ha noe utbytte av å delta i OL, og at skuffelse over uttaket er knyttet til «manglende utvikling» fra utøvernes side.
Johansen kunne også tenke seg at toppene i Norges idrettsforbund og Norges Olympiske Komité ble stilt til ansvar:
– Alle spørsmål knyttet til uttak av utøvere til OL og PL må rettes til Olympiatoppen, som har ansvaret for uttaket, skriver Finn Aagaard, kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund til VG.