Meglertopp advarer om usunt marked: – Liker ikke det jeg ser

5 months ago 36


– Det siste året har mange satt seg på gjerdet. Nå ramler de ned i hopetall.

Boligselgernes lommebøker blir tykkere fremover, advarer meglertopp Terje Tinholt. Foto: Tore Kristiansen / VG / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

– Det kommer ikke nok boliger på markedet til å dempe prisstigningen. Vi risikerer et usunt marked fremover, og er ikke tjent med at det stiger for fort.

Det sier Terje Tinholt, grunnlegger og partner i Tinholt Eiendomsmegling, til E24.

– Jeg liker ikke det jeg ser. Det er hverken sunt for økonomien eller renten. Går prisstigningen for fort, risikerer vi å få kraftig oppgang, slik vi fikk i 2016, og et tilbakeslag som i 2017 og 2018, sier den mangeårige megleren.

Les på E24+

Boligprisene: Disse områdene løfter seg

Venter økt aktivitet

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,9 prosent, ifølge Eiendom Norge. Samtidig er tilbudet i bruktboligmarkedet betydelig redusert i løpet av årets første tre måneder.

Eiendom Norge venter imidlertid at aktiviteten vil ta seg opp i april.

– Den såkalte vårflommen i boligmarkedet kan komme tidlig i år, sa administrerende direktør Henning Lauridsen da statistikken for mars ble lagt frem.

Eiendom Norge-sjefen knyttet det blant annet til at salgsvolumene på våren må sees i sammenheng med når påsken faller. I år kom den som kjent relativt tidlig.

– Rett og slett krise

– Akkurat nå ligger det 1.848 bruktboliger ute for salg. Det bør egentlig doble seg for at det skal påvirke markedet, sier Tinholt.

Han tror ikke det blir noen flom av bruktboliger denne våren.

– Det siste året har mange kjøpere satt seg på gjerdet, og nå ramler de ned i hopetall. Det kommer for lite ut i markedet til at prisene bremser. Vi går i møte et vårslipp for lommeboken til boligselgerne. Den blir tykkere fremover.

Mangeårig megler Terje Tinholt er skeptisk til utviklingen i boligmarkedet. Foto: Tinholt Eiendomsmegling

Tinholt mener flere kjøpere bør se mot markedet for nye boliger.

– Kvadratmeterprisen på bruktbolig er snart lik som for nye boliger mange steder i Oslo.

– Samtidig er det rekordlav boligbygging?

– Ja, det er rett og slett krise. Katastrofe. Når markedet tar seg opp litt igjen, vil Oslo og storbyene bli som magneter. Det er der veksten vil komme først.

Les på E24+

Flere kupper før visning: – Viktig å være klar over dette

Konsekvenser i år fremover

Salget av nye boliger har forverret seg fra måned til måned de siste to årene. Ekspertene har flere ganger påpekt at det er med på å presse prisene i bruktmarkedet oppover.

I tillegg er igangsettingen av nye boliger, altså hvor mange boliger som bygges, rekordlav.

Det vil ha alvorlige konsekvenser i flere år fremover, advarte Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene, da februartallene kom.

– De som har mye får bare mer

Avgjørende for å bøte på utviklingen, er at det gjøres noe med politikken, sier Tinholt. Han mener Plan- og bygningsetatens rutiner må endres og at det som tidligere har vært en god fordelingspolitikk, nå står for fall.

– Klasseskillet blir bare større og større, og de som har mye får bare mer.

– Det har vært snakket om for lav boligbygging i årevis. Hva kan man gjøre?

– Det må reguleres nok boliger der folk ønsker å bo, og ikke minst mindre boliger. I tillegg må det legges til rette for at folk kan investere i sekundærboliger.

– Har gått helt av skaftet

Leieprisene steg med 7,7 prosent i 2023, ifølge tall fra Eiendom Norge. Legger man til året før, var veksten i leieprisene for de to årene samlet på hele 15,2 prosent.

Fra 2017 ble det krav om 40 prosent egenkapital for å få lån til sekundærbolig. Bakgrunnen var at man ønsket å unngå press i budrundene for førstegangskjøpere.

Det var en stor bommert, mener Tinholt.

– Leiemarkedet har gått helt av skaftet, og snart er det dyrere å leie bolig i Oslo enn i London. Tanken var jo at man skulle legge til rette for at flere kunne eie sin egen bolig.

I stedet er det nå så dyrt å leie at det ikke er mulig å spare opp egenkapital til boligkjøp, påpeker megleren.

– Politikere og utviklere bærer et tungt ansvar for de yngre boligeiergenerasjoner fremover, sier han.

Read Entire Article