Mattilsynet frykter farlige bakterier: Nestlé må advare

4 months ago 72


Kortversjonen

  • Mattilsynet krever at Nestlé advarer om helserisiko ved feil tilberedning av morsmelkerstatning.
  • Nestlé må legge til en advarsel på produktene, men beholder rådet - som strider mot myndighetenes råd - om at pulveret skal blandes ut med 40 grader varmt vann.
  • WHO, FAO,EFSA, Mattilsynet, Helsedirektoratet og FHI fraråder å bruke vann under 70 grader til tilberedning. Målet er å beskytte barn mot alvorlig sykdom.

VG har tidligere omtalt at norske myndigheter er bekymret for farlige bakterier som kan finnes i morsmelkerstatningspulver - og gjøre babyer syke.

Disse bakteriene drepes når pulveret blandes med 70 grader kokt vann.

Men Norges største produsent av morsmelkerstatning, Nestlé, skriver på nettsiden og på boksen at pulveret skal blandes ut ved 40 grader.

I årevis har dette vært en strid mellom Mattilsynet og Nestlé:

40 grader er trygt, hevder Nestlé. Mattilsynet mener derimot at bakteriene vil kunne «trives og formere seg» ved denne temperaturen.

– Reell fare

WHO, FAO,EFSA, Mattilsynet, Helsedirektoratet og FHI fraråder å bruke vann under 70 grader til tilberedning. Målet er å «beskytte spedbarn mot utbrudd av bakteriene», skriver Mattilsynet i et dokument VG har fått innsyn i.

Gry Hay<-Gry Hay

Spesialrådgiver i Helsedirektoratet

Spesialrådgiver i Helsedirektoratet, Gry Hay, har tidligere sagt til VG Nestlés anvisning med 40 grader er «svært problematisk».

Selv om det er sjelden, er det registrert sykdom og dødsfall blant babyer i blant annet USA - som knyttes til bakterier i morsmelkerstatning.

– Dette viser at det er en reell fare for at spedbarn kan bli syke på grunn av morsmelkerstatning, har Hay sagt.

Morsmelkerstatning

Bakterier i morsmelkerstatning
  • Fordi morsmelkerstatning ikke er sterilt, kan bakterier som Cronobacter Sakazakii finnes i pulveret, ifølge myndighetene. Bakterien kan havne i pulveret uansett hvor gode rutiner produsenten har, og kan i verste fall gjøre spedbarn alvorlig syke.
  • De fleste barn blir ikke syke av det. Noen kan få en mild mage-tarm-infeksjon.Men særlig spedbarn under to måneder, og de som er født for tidlig eller har nedsatt immunforsvar, er utsatt for alvorlig sykdom som alvorlig blodinfeksjon eller hjernehinnebetennelse. I svært sjeldne tilfeller kan det føre til død.
Helsemyndighetene: Slik tilbereder du riktig

Slik tilbereder du morsmelkerstatning rett i flaske: 

1. Ha rent arbeidsområde, rene hender og rent, kokt utstyr. Kok opp kaldt springvann som har rent en stund. Hell vannet i en flaske. Vannet skal holde minst 70 °C når pulveret blandes i. Da inaktiveres bakterier som kan være i pulveret eller som kan komme til ved tilberedning. Vær forsiktig med det varme vannet. 

2. Tilsett nøyaktig mengde pulver til vannet, slik det står på pakningen. For mye eller for lite pulver i forhold til vann kan gjøre barnet sykt. Bruk måleskje. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv. Skru på smokk og kork. 

3. Bland ved å riste eller vende forsiktig. Avkjøl til blandingen kjennes lunken. Melken skal være håndvarm, dvs. 37°C. Da føles den hverken varm eller kald.

Helsedirektoratet oppgir også til VG at:

  • Alt pulveret bør blandes ut med hele vannmengden – som holder minst 70 grader – samtidig. Noen blander ut pulveret i halve mengden med varmt vann, men det bør ikke gjøres – fordi blandingen da ikke vil holde tilstrekkelig høy temperatur.
  • Rådet om 70 grader gjelder for alle typer morsmelkerstatning, også for eksempel produkter på resept. 
  • Maskiner som tilbereder morsmelkerstatning, men ikke ivaretar at vannet kokes og holder 70 grader ved blanding med pulveret, anbefales ikke.

Les mer om tilberedning av morsmelkerstatning her.

– Vil minske forvirring

Nå har Mattilsynet vedtatt at Nestlé må endre bruksanvisningen på pakken og på internett med en advarsel.

– Dette vil bidra til å minske forvirring blant foreldre og helsepersonell, og trygge spedbarn mot potensielt sykdomsfremkallende bakterier, sier Hay.

Informasjonen «må inneholde veiledning om riktig tilbereding, oppbevaring og sluttbehandling av produktet, med advarsel om helserisikoer ved uriktig tilberedning og oppbevaring», skriver Mattilsynet til Nestlé.

Mattilsynet mener at «under ingen omstendigheter reduseres risikoen ved utblanding med vann på 50 grader». Heller ikke maskiner som blander morsmelkerstatning, bruker varmt nok vann.

Foto: Fredrik Solstad / VG

Nestlé: – 40 grader er korrekt temperatur

Pressekontakt i Nestlé, Celin Huseby, bekrefter til VG at de nå skal legge til en advarsel på boksene sine. Rådet deres om 40 grader består likevel.

– Vi har 40 grader på tilberedningstemperatur i hele verden, og vi mener som selskap at det er korrekt temperatur. Men vi kommer nå til å gjøre en endring, og følge Mattilsynets anvisning om å legge til dette med risiko, sier Huseby.

– Dere gir fremdeles et råd som strider mot myndighetenes råd, og som de mener dere må advare om?

– Vi mener at 40 grader er hensiktsmessig for vårt produkt, men vi følger det vedtaket de har kommet med.

– Hvorfor det?

– Det er med tanke på oppskriften på produktet, og at næringsstoffene og selve produktet er best preparert ved 40 grader. Høy temperatur vil forringe produktet.

– Er det ikke forvirrende at dere anbefaler noe annet enn myndighetene?

– Det er derfor vi har satt oss imot dette i lang tid. Vi mener at helsemyndighetene må se utenfor Norge og se hva som er innenfor i andre land.

Celin Huseby<-Celin Huseby

Pressekontakt i Nestlé

Helsedirektoratet og Nestlé uenig

I flere år har det pågått en uenighet mellom Mattilsynet og Nestlé. I 2021 klaget Nestlé på Mattilsynets vedtak om å endre bruksanvisningen til 70 grader.

Nå er vedtaket delvis endret. Slik Nestlé forstår vedtaket, pålegger ikke Mattilsynet dem om å endre temperaturen - men heller å advare.

– Vi er veldig glade for at Mattilsynet endelig har vurdert de nye opplysningene vi har kommet med, og at de har tatt våre innvendinger til etterretning og endret sitt opprinnelige vedtak.

Helsedirektoratet tolker ikke vedtaket på samme måte:

– Vedtaket sier at bruksanvisningen «må inneholde veiledning om riktig tilbereding, oppbevaring og sluttbehandling av produktet». Nasjonale helsemyndigheters definisjon av «riktig tilberedning» er at vannet oppvarmes til minimum 70 grader.

VG har vært i kontakt med Mattilsynet, som ikke har anledning til å kommentere denne saken på grunn av streik.

Read Entire Article