Kortversjonen
- Under Matthias Hannisdal (32) sin første ferie med kjæresten, gikk han i søvne og falt fra balkongen.
- Han overlevde et fall på flere meter, men pådro seg brudd i ryggen.
- Han opplevde sykehusoppholdet i Hellas som krevende.
- Etter omtrent en uke ble Hannisdal fløyet tilbake til Norge, hvor han fikk bekreftet bruddet i ryggen.
- Til tross for smertene er han lykkelig over å ha overlevd ulykken.
– Vi fikk én helt nydelig dag sammen, og så skjedde dette.
Etter en «perfekt» første feriedag i Hellas med kjæresten 4. august, gikk det galt for Matthias Hannisdal (32).
Han husker bare bruddstykker av hva som skjedde. Det ene øyeblikket lå han og sov, det andre øyeblikket lå han i intense smerter på betongen under balkongen til hotellrommet.
– Jeg har gått i søvne før. Men jeg visste ikke jeg hadde det i meg å låse opp en terrassedør og lene meg over et balkongrekkverk.
Hannisdal hadde gått i søvne og falt ned fra balkongen. Fallet var på anslagsvis fire til fem meter, ifølge han selv.
Det var fra denne balkongen Matthias Hannisdal falt ned i søvne. Foto: Privat
– Intense smerter
Smertene var de verste Hannisdal har opplevd i livet sitt så langt, forteller han.
– Intens, øyeblikkelig smerte og en intens frykt, og dødsangst. Jeg skjønner ikke at jeg lever, for å si det rett ut. Fra øyemålet til kjæresten min datt jeg fem meter rett ned i betong.
Basert på målinger fra pulsklokken anslår Hannisdal at han kavet rundt på betongen under balkongen i rundt en halvtime.
– Hadde jeg vært rasjonell hadde jeg jo ropt på kjæresten som lå og sov, men jeg var ikke det. Jeg tenkte bare at jeg måtte kave meg tilbake til hotellet.
Hannisdal sier han husker bruddstykker av å kave rundt på betongen under hotellrommet før han etter hvert ga opp.
Kjæresten var «en helt»
– Da satte jeg meg ned og begynte å skrike. Kjæresten min kom ut på balkongen, og stakkar, hun ble jo helt satt ut.
Han sier kjæresten fortsatt opplever å få flashbacks fra den kvelden. Hun kom ned fra hotellrommet og hjalp han opp igjen til rommet.
– Det er midt på natten og hun løper rundt og banker på alle dørene for å få hjelp. Til slutt får hun hjelp av to veldig fine naboer.
Sammen ringer de til ambulanse og prøver å bistå Hannisdal der de kan. Hannisdal sier han kun husker fragmenter av å sitte på hotellrommet før han er i ambulansen.
– Hun har virkelig vært en helt, hun har jo panikk også. Hun klarer faen meg å ringe ambulansen og underrette reiseforsikringen også. Og på sykehuset har hun tatt med lader og snus til meg.
Også Dagbladet har skrevet om Hannisdals historie.
– Dette må ta slutt!
Sykehusopplevelsen blir ikke helt som ønsket for Hannisdal. Etter flere dager på sykehuset visste han fortsatt ikke med sikkerhet hva skaden hans var.
– Jeg vet bare at jeg har hatt englevakt. Men, dét sier litt om sykehuset.
Ifølge Hannisdal tok det åtte timer, liggende på en plastbåre, før han fikk snakke med en lege. I mellomtiden lå han i intens smerte, forteller han:
– Hvor er legen, dette må ta slutt! Blir jeg lam? Jeg må av båren! Jeg måtte vente i en time, to timer, jeg vet ikke når legen kommer.
Da legen endelig kom, fikk Hannisdal høre at det sannsynligvis ville gå bra, og at han ville slippe operasjon. Utover det fikk han fortsatt ikke vite sikkert hva skaden og omfanget var, sier han.
Det var først da Hannisdal ble innlagt på sykehus i Norge, at et brudd i ryggen ble bekreftet. VG har sett dokumentasjon på Hannisdals skader.
På sykehuset i Hellas ble Hannisdal etter hvert «rullet over» på en sykehusseng – selv om han skrek «no», i frykt for smertene. Mangelen på informasjon fortsatte fra sykehuset, ifølge Hannisdal.
– Jeg forsøkte å spørre hva som var i dryppet jeg får, men da bare himlet de med øynene. En gang kom en sykepleier inn og satte en sprøyte i hver hofte og gikk igjen. Da jeg spurte hva det var, svarte hun ikke.
Han turte ikke ta sterke smertestillende eller sovemedisiner, i frykt for å ligge feil og gjøre skaden verre.
– Jeg vil heller våkne opp i et smertehelvete, enn å sove gjennom at skaden blir verre.
Samtidig var det viktig for Hannisdal å holde motet oppe og være positiv:
– Ferien er ødelagt, og jeg lever i et smertehelvete. Men jeg jubler. Jeg har vunnet i verdens største lotteri, jeg har fått livet i gave.
VG har vært i kontakt med Samos General Hospital, der Hannisdal var pasient. Sykehuset har foreløpig ikke svart på VGs spørsmål.
Tok én uke før han ble flyttet
Det er ikke bare sykehuset Hannisdal reagerer på. Han er også kritisk til forsikringsselskapets håndtering av saken. Hannisdal ønsket gjerne å bli fraktet hjem til sykehus i Norge så fort som mulig.
Hannisdal har reiseforsikringen sin i Fremtind Forsikring, og hadde kontakt med deres alarmoperatør.
– De sa at de ikke kunne flytte meg til et bedre sykehus eller til Norge, fordi skaden min var ukjent og at det ikke var trygt. De har sagt alle mulige årsaker om hvorfor det ikke går, sier Hannisdal.
Etter hvert som dagene gikk, ble Hannisdal mer og mer utålmodig. Han forteller at også foreldrene forsøkte å få forsikringsselskapet til å flytte ham til Norge.
– Til slutt fant kjæresten min et ambulanseflyselskap og snakket med dem. De sa at det var «ingen problem» og «helt trygt» å flytte meg fra Hellas til Norge. Hvis man blar opp 500.000, kan man få ambulansefly til Norge dagen etter, hevder Hannisdal.
– Da begynner man å tenke litt.
VG har spurt Fremtind Forsikring om denne summer stemmer overens med prisen for privat ambulansefly fra Sør-Europa til Norge. Fremtind Forsikring svarte at dette ligger omtrent på snittprisen, men at den vil variere ut fra både diagnose, flyrute og eventuell samtransport.
Hannisdal mener reiseforsikringen bevisst har holdt Hannisdal på sykehuset i Hellas, fordi det er rimeligere at han får behandling der enn i Norge. Han ringte forsikringsselskapet på ny, og utfordret dem enda mer.
– Så gikk det 10 minutter, og så hadde de ordnet ambulansefly dagen etterpå, hevder Hannisdal.
– God dialog
Kommunikasjonssjef i Fremtid Forsikring, Anette Grønby Rein, sier hun har stor forståelse for at det har vært krevende å bli utsatt for en alvorlig ulykke og bo på sykehus i et fremmed land.
– Vi opplever at vi har hatt god og løpende dialog med både pasienten/kunden og familien hans underveis.
Rein sier det aller viktigste er å ivareta sikkerheten til kundene.
– I hver sak vurderer vi, i samråd med alarmsentralen og behandlende lege på stedet, når det er medisinsk nødvendig og forsvarlig for pasienten å reise hjem, eller om det er best for pasienten at nødvendig behandling gis på det stedet hen befinner seg. Fra ambulansefly ble besluttet som det beste transportmiddelet for pasienten, tok det kort tid innen han var på vei hjem til Norge.
Hun sier det ikke stemmer at han ble holdt igjen på sykehuset for å spare penger.
– Her har vi gjort en samlet vurdering av om det var forsvarlig og trygt for pasienten å reise hjem.
– Livet i gave
Mandag forrige uke kom Hannisdal tilbake igjen til Norge. Her lå han på Akershus universitetssykehus, før han kom hjem onsdag forrige uke.
– Det ble masse sjekker og endelig trygge forhold.
Han har også fått beskjed om at han vil bli helt fin igjen.
– Hvordan føles det?
– Veldig godt. Jeg har fått livet i gave, jeg er overlykkelig.