– Det er hjerteskjærende å si nei til så desperate studenter.
Det sier Mona Kristin Schnell. I sommer la hun ut underetasjen til utleie gjennom Finn.no.
Schnell, som er en erfaren utleier, sier hun aldri har opplevd lignede interesse for den vesle leiligheten i Sandviken i Bergen.
– Det var helt enormt. Til slutt sto jeg igjen med 10 potensielle leietakere, som alle stilte helt likt, forteller hun.
Mange av kandidatene skulle starte på studier i Bergen til høsten, men befant seg i andre byer. Noen av de tilbød seg derfor å leie uten å ha sett leiligheten. Andre var villig til å betale mer i leiepris, ifølge Schnell.
– Det var helt umulig å velge mellom de, så det var omtrent bare å slå mynt og kron, sier hun.
– En alvorlig situasjon
Ferske tall fra Studentboligundersøkelsen 2024, viser at Bergen har en av de laveste tilbudene av studentboliger i landet.
– Vi har nok å tenke på før studiestart, men må bruke masse tid på å lete etter og kjempe om tak over hodet, sier Kaja Ingdal Hovdenak, lederen av NSO.
Studentlederen er bekymret for at ferske studenter vil gi fra seg studieplassen og dette ut av studiet, grunnet mangel på bolig og dårlig studentøkonomi.
NSO har et mål om at dekningsgraden skal ligge på 20%. Altså at 1 av 5 studenter skal kunne bo i studentbolig. Men i 2024 ligger dekningsgraden på 14,94%.
Totalt mener derfor NSO at det mangler 13.887 studentboliger til studentene, ut ifra deres mål. Til sammenligning manglet det 14.629 studentboliger i fjor.
– Ved første øyekast kan dette virke udramatisk, men situasjonen er veldig alvorlig for veldig mange studenter. Det siste året er det bare blitt bygget 15 nye studentboliger, og det er langt fra godt nok, forklarer Hovdenak.
De aller fleste studentene leier fra private utleiere istedenfor studentbolig, men det mener studentlederen er problematisk i seg selv.
– Det private leiemarkedet har gått helt løpsk, og er ute av kontroll. Å bygge flere studentboliger vil gagne hele samfunnet, sier hun.
NSO mener flere studentboliger vil ha en kjølende effekt på resten av leiemarkedet. Sammen med SV, ber de regjeringen om å øke tilskuddene slik at flere studentboliger kan bygges.
Mener måltall vil gjøre vondt verre
Forsknings- og høyere utdanningsministeren, Oddmund Hoel (Sp), sier derimot at regjeringen ikke ønsker å sette et nasjonalt måltall, slik NSO gjør.
– Hvis vi setter et nasjonalt måltall, kan vi risikere at det bygges for mange studentboliger enkelte steder som blir stående tomme, mens det andre steder mangler boliger, sier Oddmund Hoel.
Regjeringen tilpasser studentboliger ut ifra hvordan tilbudet på det private markedet er. For eksempel er dekningsgraden av studentboliger i Indre Finnmark på 45%, mens det i Oslo er i underkant av 14%.
– For oss er det viktigst at det blir bygget studentboliger tilpasset behovet på det enkelte studiestedet, og at vi setter inn en ekstra innsats der behovet er størst, sier Hoel.
Etter økte kostnadsrammer fra regjeringen, er det nå en rekordhøy aktivitet i studentboligbygging, med over 3400 hybelenheter under bygging, ifølge Hoel.
Men han understreker at kommunene også har et ansvar for å prioritere areal til studentboliger, om tilbudene skal bli bedre.
Desperasjonen presser studenter til å betale mer
NSO-leder Ingdal Hovdenak forteller at hun stadig får høre om lignende tilfeller som leiligheten i Bergen.
– Det er veldig trist å høre om. Det at studenter er villige til å skrive under kontrakt uten å ane hva de går til, viser at vi står i en alvorlig boligkrise. Vi vet også at mange utleiere ser sitt snitt til å heve prisen når det er mange om benet.
Utleier Mona Kristin Schnell har hørt om andre utleiere i bergensområdet som også har reagert på den voldsomme interessen denne sommeren.
Hei på deg!
Har du tips eller tanker vedrørende denne, eller andre studentsaker som jeg burde sjekke ut? Da vil jeg gjerne høre fra deg!
Men selv om det var mange interessenter på leiligheten, ble ikke Shcnell fristet til å øke prisen av den grunn.
– Jeg har hørt om utleiere som gjør det, men det synes jeg ingenting om. Studentene har det tøft nok som det er, sier Schnell.
Publisert 23.07.2024, kl. 09.12