Margit (22) vil på Stortinget etter MDG-Lans nei: – Må bli mer selvsikre

4 months ago 41


VIL PÅ TINGET: Margit Martinsen sier at det blir kamp om annenplassen på Oslo MDGs stortingsliste. Foto: Chris Aadland

Margit Martinsen (22) vil fylle skoene til de store MDG-profilene Lan Marie Berg og Rasmus Hansson, som gir seg på Stortinget neste år. Hun varsler at det blir nominasjonskamp.

  • Bilde av Eirik Røsvik
tirsdag 21. mai kl. 09:01

– Jeg har sagt fra om at jeg vil stille, sier Martinsen til VG.

Hun er tidligere leder av Grønn Ungdom og er nå nestleder i Oslo MDG.

MDG-profilene Lan Marie Berg og Rasmus Hansson tar ikke gjenvalg for partiet. Partileder Arild Hermstad ønsker å stille på førsteplass.

– Vi trenger en ny retning for MDG. Vi har vært på defensiven siden 2021 og må bli mye modigere, mer selvsikre og vise at vi har troen på egen politikk. Vi har blitt mindre kontroversielle siden forrige stortingsvalg, sier Martinsen, som sier at hun ønsker å kjempe for annenplassen.

Stortingsvalget i 2021 ble en stor skuffelse for partiet, etter en valgkamp hvor klimapolitikken var sentral. MDG havnet under sperregrensen og fikk inn tre stortingsrepresentanter.

I sin egen havarirapport skrev partiet at de ble for krasse, kompromissløse, umodne og ensporede

– Jeg mener ikke at konflikt er et poeng i seg selv, men vi må vise frem den gode politikken vår. For klima, næringslivet og arbeidstagere. Denne stortingsperioden har vært preget av «hva var det jeg sa». Utslippene går ikke ned, sier Martinsen.

– Hvem i MDG er det som svikter i dag?

– Jeg synes ikke at enkeltpersoner svikter, men vi må få ut politikken vår bedre, sier Martinsen.

Vil ta makt med venstresiden

Martinsen sier at hun har fått beskjed om at det kommer andre kandidater som også ønsker annenplassen på stortingslista fra Oslo MDG, men hun ønsker ikke vil si hvem før de selv har sagt det offentlig.

Før forrige valg vant Rasmus Hansson som den gang var 66 år over den da 21 år gamle Hulda Holtvedt. Martinsen mener det nå er tid for en ung kandidat.

Arild Hermstad<-Arild Hermstad

Partileder i MDG

– MDG har politikk til min generasjon. De er opptatt av klima og sosial rettferdighet, men også næringslivspolitikk, sier hun.

Selv kaller hun seg en ung, grønn og tydelig Oslo-kandidat.

– Bør MDG peke på Støre eller Solberg før valget?

– Jeg mener at vi er blokkuavhengige og fortsatt må være det. Men i dagens politiske landskap har vi en mye bedre sjanse sammen med venstresiden. Det har ikke vært en eneste måling siden 2009 hvor høyresiden og MDG har hatt flertall sammen, uten støtte fra Frp. Det vil kreve et politisk jordskjelv, sier hun.

Hun sier at hun ikke vil lukke noen dører, men mener at det er enklere å samarbeide med Ap og Sp.

– Jeg tror det går an å samarbeide med Senterpartiet. Arbeiderpartiet har noen veldig progressive folk, mens også noen som bremser. Jeg håper at de ser hvilken situasjon verden står i og at de progressive kreftene vinner frem i partiet frem mot 2025, sier hun.

Read Entire Article