Mann døde i raftingulykke i Sjoa: – Veldig trist

4 months ago 57


Slik så Sjoa-elven ut tidligere onsdag. Foto: Bård Bårdløkken / VG

Et selskap valgte å avlyse rafting-bookingen som følge av høy vannstand.

  • Bilde av Marius Medby
onsdag 5. juni kl. 22:14

Onsdag ettermiddag gikk det galt for et utenlandsk turfølge som raftet i elven Sjoa i Innlandet.

En mann havnet i vannet, og ble bekreftet omkommet senere på dagen.

Leder i fellesorganisasjonen for alle raftingselskapene ved Sjoa, Stein Erik Gaustad, forteller til VG at det var vanskelige forhold i elven onsdag som følge av høy vannstand.

Turen hvor mannen omkom var privat organisert, og ingen av de lokale selskapene var involvert.

Tragisk

Gaustad sier onsdagens hendelse er tragisk.

– Det er en veldig trist og trasig hendelse. Det kan oppleves at vår arbeidsplass ikke er trygg nok for andre, sier han til VG.

Stein Erik Gaustad har jobbet med rafting i Sjoa i over 20 år. Han forteller at det var vanskelige forhold i elven onsdag. Foto: Kuba Stanek / Go Rafting Sjoa

Lokalavisen Gudbrandsdalen omtalte saken først.

Totalt er det tre selskap hvor man kan booke rafting i Sjoa. Et av selskapene hadde en avtale onsdag, men valgte å avlyse som følge av forholdene.

Gaustad beskriver elven som vanskelig og røff på generell basis.

– Det er en rask kontinuerlig elv. Styrkene går over til nye stryk med korte avstander uten særlige pauser. Det gjør at man krever mye sikkerhet. Vi har laget gode rutiner på dette, og avlyser heller turen hvis forholdene er for vanskelige, sier han.

Flere personer i aksjon i Sjoa sist lørdag. Foto: Kuba Stanek / Go Rafting Sjoa

Lang erfaring

Han har holdt på med rafting siden 1990-tallet, og jobbet med rafting i Sjoa i litt over 20 år. Selv ville han ikke raftet på elven uten kunnskap.

– Det sier jeg ikke bare fordi vi driver næring her, men elven kan være farlig. Vi ser flere ganger at det er en del tilreisende som ikke har den kunnskapen og erfaringen. Det kan føre til situasjoner som i dag. Heldigvis er dødsfall veldig sjelden.

Politiet rykket ut til hendelsen. Foto: Bård Bårdløkken / VG

Rafting-sesongen i Sjoa begynner tidlig i mai, og kan vare helt til starten av oktober. Når vannstanden er høy settes det inn ekstra tiltak.

– Vi må gjøre det vi kan for å forhindre ulykker. Det kan derimot aldri garanteres at folk ikke havner i elven på turene, men vi skal hindre at det utarter videre derfra.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article