Må vurdere sparetiltak etter lønnsoppgjør: – Noen må betale for det

5 months ago 49


Prisen for et «historisk godt resultat» for byggfagene vil merkes, tror Torstein Iselvmo på Stjørdal.

Daglig leder Torstein Iselvmo i MT-Byggteknikk på Stjørdal unner de ansatte et godt oppgjør, men aner samtidig mørke skyer. Foto: Arkivfoto / MT-Byggteknikk

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Han er daglig leder i totalentreprenøren MT-Byggteknikk.

Etter at Fellesforbundet og NHO Byggenæringen landet på å følge frontfagetfrontfagetFrontfagsmodellen skal sikre at lønningene i Norge ikke over tid blir mye høyere enn hos Norges konkurrenter i utlandet, slik at konkurranseevnen svekkes. Dette gjøres vid at partene i konkurranseutsatt industri forhandler først under oppgjørene, og setter rammen for vårens øvrige oppgjør. med 5,2 prosent lønnsøkning, har Iselvmo dette å si:

– Det er jo todelt, litt tveegget. Man er jo i en bransje som har vært og er nede i en bølgedal.

– Så får man et godt oppgjør for bygningsarbeiderne, selvsagt. Det er ikke det at de ikke fortjener det, men vi synes ikke i år er året det er naturlig at man står så på kravene.

Les på E24+

Får alle 5,2 prosent lønnsvekst? Nei!

Oppgjøret endte med et generelt tillegg på 7 kroner per time, mens minstelønnssatsene økes med 12 kroner per time.

Satsene i fellesoverenskomsten ble også regulert innenfor rammene av frontfaget.

Nedgang på bolig

Forhandlingsleder Christian Justnes i Fellesforbundet var godt fornøyd med den nye tariffavtalen, som partene landet onsdag.

I pressemeldingen ble enigheten titulert som et «historisk godt resultat» for byggfag. Samtidig var NHO Byggenæringen «bekymret», uttalte forhandlingsleder Siri Bergh.

Heller ikke Torstein Iselvmo ser helt lyst på det:

– Det har sammenheng med globale situasjoner, med krig og ufred og rente og lav kronekurs, som har påvirket bransjen til gagns.

Bedriften hans har 50 ansatte, hovedsakelig tømrere og betongfagarbeidere.

– Spesielt på bolig ser vi en stor nedgang. Bolig og fritidsbolig er rammet hardest, men vi ser det også på privat næring, at bankene har strammet kravene til egenkapital, som gjør det tyngre å realisere nyinvesteringer i næringssiden.

Vil overleve

For Iselvmos bedrift går det imidlertid bedre, medgir han.

– Vi er i den situasjonen at vi har en rekordstor ordrereserve. Alle våre 50 ansatte er fullt sysselsatt og vi søker etter flere ansatte, og per nå løser vi det med innleie.

Det vil ikke dermed si at et lønnsoppgjør på 5,2 prosent blir plankekjøring.

– MT vil overleve dette, men det vil være med å redusere resultatene våre, som igjen gjør at vi er nødt å se på ytterligere innsparingstiltak, som heller ikke behøver være positivt i den forstand.

Les også

TBU tror fortsatt prisveksten blir 4,1 prosent i år

– Det vil kunne hende at man må utsette investeringer i produksjonsutstyr og at egen utvikling må bremses. Det er heller ikke positivt for våre samarbeidspartnere og leverandører, som er avhengige av oss som totalentreprenør. Så det er veldig todelt, sier han.

– Ja, for et godt oppgjør er jo gode nyheter for de ansatte, må man si.

– Ja, jeg unner jo hver enkelt økt kjøpekraft, men noen må betale for det.

Frykter utsatt rentekutt

Da E24 intervjuet boligbygger Bjørn Martin Akre i i-Bolig AS onsdag, sa Akre at han forventet høyere boligpriser som følge av lønnsoppgjøret. At det er kundene som må ta regningen, vil heller ikke Iselvmo utelukke.

– Det vil også gi utslag på økte priser ut fra oss igjen, som kan gjøre det at prosjekter som er i grenseland for å bli realisert nok en gang blir utsatt, og forsterke den situasjonen vi er i nå. Med at sysselsettingen går ned i bransjen.

– Det vil igjen være med å bidra til at man kanskje vil få redusert rekruttering til bransjen. Det har man sett tidligere. Folk søker seg andre veier fordi det er usikkerhet.

Iselvmo sier også han er redd for at det første rentekuttet fra Norges Bank nå er utsatt som følge av et godt oppgjør.

– Som igjen vil medføre at det man nå fikk igjennom som et bra oppgjør, blir oppspist på ett avdrag på lånet.

Read Entire Article