Lysere tider i vente for både folk og næringsliv

4 months ago 33


 Tuva Moflag er finanspolitisk talsperson i Ap. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Arbeiderpartiet vil sikre at folk får bedre råd og økt trygghet, samtidig som de sterke resultatene i næringslivet kan fortsette. Høyre er mest opptatt av å gi mer til dem som har mest fra før i dyrtida. Det er en tydelig forskjell.

  • Tuva Moflag

    Tuva Moflag

    Leder finanskomiteen (Ap)

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Høyre velger å lukke øynene for fakta som ikke passer deres historiefortelling. De siste årene har norsk næringsliv gått veldig godt. Faktisk har næringslivet, selv sett bort fra olje og gass på norsk sokkel, økt overskuddet med nesten 25 prosent de siste to årene. Dette er godt nytt for Norge. Arbeiderpartiet er stolte av resultatene som norsk næringsliv får til.

Næringslivet selv kan også være stolte av bidragene i dyrtida, gjennom de midlertidige avgiftene som nå fases ut. Vi er glade for at høyprisbidraget på kraftproduksjon ble avviklet 1. oktober i fjor og at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften fjernes 1. januar 2025, som lovet. Det ser ikke Tina Bru ut til å ha fått med seg.

Les også

Arbeiderpartiet er ikke Norge

Vi anerkjenner at de ekstra bidragene fra næringslivet, også har medført en ekstra belastning. Samtidig har vi opplevd investeringsrekord i næringslivet i vår regjeringsperiode. Næringslivet investerer mer enn før i Norge, noe som tyder på at det er gode penger å tjene. Samlet driftsresultat i Norge økt med hele 107 milliarder de siste to årene. Mens på de syv årene med Høyre fra 2014 til 2021 var samlet resultatøkning 58 milliarder. Og selv om investeringene i 2024 trolig ikke når fjorårets topp, vil de stabilisere seg på et klart høyere nivå enn under Høyre.

Det går med andre ord veldig godt i norsk næringsliv.

I samme periode har det blitt klart at mange folk har hatt det tøft under dyrtida. Folk har fått mindre i handlekurven for de samme pengene. Regningsbunken og rentekostnadene har blitt tyngre å bære.

Med dette dystre bakteppet er Høyres svar å fjerne formuesskatt på aksjer. Det er å gå kirurgisk til verks for at folk med de største aksjeformuene i landet knapt skal betale skatt. I dyrtid prioriterer Høyre altså å gi mer til de mest fra før.

Arbeiderpartiets mål er derimot at folk skal få bedre råd. I år ligger det an til at lønningene øker mer enn prisene. Det vil gi økt kjøpekraft for folk. Det er spesielt gode nyheter når vi vet at lønningene i praksis har stått på stedet hvil de siste åtte årene.

Vi leverer aktiv politikk for å hjelpe folk når det kniper.  Vi reduserer maksprisen på barnehage med minst 11.000 kroner i året fra 1. august. Vi har innført gratis kjernetid i SFO for første-, andre- og tredjeklassingene, noe som kan spare en familie 20.000 kroner i året per elev. Vi har økt studiestøtten i flere omganger, og i august økes den med ytterligere 10 prosent. Og vi har økt barnetrygden for alle – og aller mest for enslige forsørgere. Sist, men ikke minst, så har vi redusert skatten på vanlige lønnsinntekter, slik at de fleste sitter igjen med mer av det de tjener nå enn før.

I dyrtida der næringslivet går rekordgodt har vi virkelig sett forskjellene på Høyre og Arbeiderpartiet. Høyre prioriterer å fjerne formuesskatt for de med mest fra før, mens Arbeiderpartiets prioriterer økt trygghet og lettere hverdagsøkonomi for det brede lag av befolkningen. Det er verdt å merke seg.

Read Entire Article