Kortversjonen
- Grensen for skattefri inntekt økes fra 70.000 til 100.000 kroner i året i neste års statsbudsjett.
- Finansminister Vedum sier dette vil koste staten 515 millioner kroner i økte utgifter.
- Målsetningen er å gjøre det mer attraktivt for unge å jobbe.
I en sofa fra Ikea lekker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap):
De kommer med en budsjettlekkasje om en ordning som ikke har blitt justert på mange år, frikortet som gjør at folk med lav inntekt slipper skatt.
– Grensen for når du må betale skatt økes fra 70 000 til 100 000 kroner i året. Folk kan altså fra neste år tjene 100.000 kroner skattefritt, før de må betale skatt. Det betyr vel 6500 kroner i året for en ungdom som tjener 100 000 kroner, sier finansministeren.
Han sier at det grepet vil utgjøre 515 millioner kroner i økte utgifter i neste års statsbudsjett.
– Det er en ganske kraftig økning, sier Vedum:
Skattefritaksgrensen har opp gjennom årene blitt justert med mindre steg, senest i 2023, med 5000 kroner, til 70.000.
– Målet er å gjøre det mer attraktivt for unge å jobbe ved siden av. Og så er det viktig for butikker, restauranter og andre steder hvor ungdom ofte starter sitt arbeidsliv, sier han.
– I et samfunn hvor unge jobber, blir ledigheten veldig mye lavere, fordi unge som tidlig venner seg til jobb, i mye større grad blir med videre i arbeidslivet, sier Brenna.
Vi møter de to på Ikea på Slependen i Bærum, hvor mange studenter jobber ved siden av studiene.
Brenna mener at unge bør få med seg det neste hun nå sier:
– Jo, tidligere du kommer i jobb, betyr noe for lønnen din i fremtiden. Er du tidlig ute som ungdom i jobb, viser statistikken at du får høyere lønn utover i arbeidslivet, enn folk som ikke begynner så tidlig.
Vedum sier også at folk som tjener mer enn 100.000 vil spare nyordningen.
– Dette vil påvirke folk som tjener opp til 145.000 kroner, fordi når vi øker frikortgrensen til 100.000, så blir skatten på den første skattbare inntekten over 100.000 kroner, noe lavere enn tidligere.
Han sier at det blant annet skyldes at man da vil betale mindre i trygdeavgift.
Ung flørt?
– Både dere og Ap sliter med oppslutningen blant unge; er dette et forsøk på å gjøre noe med det?
– Det var dette som var målet da vi dannet regjering: Vi lovet inntektsskattelette på 9,1 milliarder kroner, hvor vi har sagt at vi vil prioritere lettelser som inspirerer til arbeid. Dette vet vi treffer ungdom med lav inntekt veldig godt; da kan vi lykkes med et sentralt mål – å få flere unge knyttet til arbeidslivet, sier Vedum.
Brenna legger til at det selvsagt også vil avhjelpe litt på foreldrenes økonomi.
– Min stil og hans budsjett
– Vår hovedmotivasjon er at unge så fort som mulig skal få en fot inn i arbeidslivet. Vi bruker derfor 515 millioner kroner på dette neste år, fordi vi er sikre på at det vil lønne seg, både for den enkelte og for samfunnet, som tjener på at flere unge kobles til arbeid, sier Vedum.
– Stadig flere bruker lengre tid før de kommer inn i jobb, fordi vi studerer lenger. At flere inspireres til å jobbe ved siden av, gir en stor gevinst. Insentivene for å jobbe ved siden av øker mye, sier Brenna.
Jakob Ael jobber deltid på Ikea denne ettermiddagen og hjelper kundene med å finne riktig kjøkken.
– Hva slags stil liker dere og hva er deres budsjett, er hans første spørsmål.
– Min stil og hans budsjett, ler Brenna og peker på finansministeren.
– Av 3200 medarbeidere i Norge, er rundt 400–450 unge mennesker, de fleste er studenter som jobber hos oss ved siden av. Både vi og Norge trenger masse arbeidskraft og dette kan bidra til det, sier Monica Bogstad, HR-sjef i Ikea Norge.
BSU-utfordring
Ael er 29 år og student og sier at han har jobbet siden han var ungdom, de ti siste årene som deltid på Ikea.
Når han hører om økningen fra 70.000 til 100.000 kroner, blir han glad, men mest på andre unges vegne.
– Det er veldig bra. Jeg hadde spart mange tusen i året på det opp gjennom, men nå er jeg akkurat i grenseland, sier han.
– En del som sparer i Boligsparing for ungdom (BSU) vil kunne tape på dette; de er avhengige av å få skattefradrag?
– Skal du få spare i BSU i fremtiden, må du tjene over 100.000 kroner. Nå blir det null skatt opp til 100.000 og da trenger du heller ingen fradrag, sier Vedum.
PS: «I en sofa fra Ikea» er en av klassikerne til musikeren Ole Paus.