– Hvis tallene vi ser nå, blir valgresultatet neste høst, så er vi i en krise, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.
Hun sitter i en sofa på Sundvolden hotell, der det pågår en større LO-konferanse i dag. Ved siden av henne sitter lederne av LOs to største forbund, Jørn Eggum i Fellesforbundet og Mette Nord i Fagforbundet.
De bruker «k-ordet» de også:
– Klart det er en krise. Fellesforbundet, Fagforbundet og LO har aldri vært større. Og så er oppslutningen til det som er vårt politiske parti på et historisk lavmål. Det er et paradoks, sier Eggum og fortsetter:
– 17,5 prosent. Du vinner ikke valg på det, og vi kan ikke leve med det over tid.
At Fremskrittspartiet på Norstats seneste måling er større enn regjeringspartiene Ap og Sp til sammen er krise, mener Mette Nord.
– Det er en krise fordi det disse partiene vil gjennomføre, vil bety dårligere vilkår for arbeidsfolk. Det blir en velferdsstat i forvitring, sier hun.
Lederskifte «ikke tema nå»
Bakgrunnen for LO-toppenes uro er Arbeiderpartiets sviktende oppslutning over tid - senest aktualisert av det ferske partibarometeret til NRK og Aftenposten:
- Arbeiderpartiet får en oppslutning på 17,5 prosent i målingen
- Høyre og Fremskrittspartiet har flertall alene
- Fremskrittspartiet er større enn begge regjeringspartiene til sammen
– Dere sitter i Aps sentralstyre alle tre. Har dere vært tydelige også der på at dette er en krise for Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen?
– Vi har løftet våre saker og jobbet sånn som vi har pleid å gjøre. Så om vi har vært gode nok? Det har vi tydeligvis ikke når vi ligger der vi ligger, sier Eggum.
– Det amerikanske demokratiske partiet tok et drastisk valg underveis i valgåret og byttet presidentkandidat. Ap har landsmøte til våren. Vil dere nå frede Jonas Gahr Støre og klart uttrykke at han skal lede Arbeiderpartiet også i valgkampen neste høst?
– Dette er ikke tidspunktet å diskutere leder av Arbeiderpartiet på. Det er ikke en debatt som jeg tror vil gagne oss. Det er landsmøtet til Arbeiderpartiet som velger leder, og fra vår side så er ikke dette et tema, sier Følsvik.
– Ikke for deg heller, Eggum?
– Det er ikke et tema. Vi har ikke diskutert det der. Det er som Peggy sier: Landsmøtet både velger og eventuelt ikke gjenvelger ledere.
Tror det kan snu
Følsvik, Eggum og Nord finner trøst i at mange gamle Ap-velgere har satt seg på gjerdet. Det er denne velgerreserven som LO-toppene håper vil bidra til gjenvalg neste høst.
– Dette kan snus! sier Peggy Hessen Følsvik.
Eggum i Fellesforbundet påpeker at det er en stund igjen både til valget og til landsmøtet i Arbeiderpartiet.
– Når du nærmer deg valg, når du ser skillelinjene tydeligere, så er ikke jeg så bekymret for at vi skal ha de resultatene som vi ligger på nå, sier Eggum, som også trekker fram at flere harde interne nominasjonskamper i Ap da vil ha fått sin konklusjon.
– Følsvik, hvis du med én setning skal overvise velgerne som sitter på gjerdet, om å stemme på Arbeiderpartiet, hva vil den være?
– At vi skal skape trygghet i arbeidsdagen til folk og i hverdagen til folk.
Rente
Eggum mener lavere rente og bedre økonomi for folk flest i 2025, vil kunne bidra til å rette opp Ap-skuta.
– Når folk ikke klarer å betale regningene sine, så er det jo det som den sittende regjering blir målt på, sier han.
Eggum trekker også fram politiske skandaler og misnøye med kraftregimet og de høye strømprisene som forklaringer på fallet for Ap og Sp.
Han mener en ny regjering vil gi mindre trygge jobber:
– Når det er lav ledighet som nå, så tenker du ikke på trygghet i arbeidslivet. For det tar du som en forutsetning. Men det får du ikke med den liberaliseringen som Fremskrittspartiet og Høyre står for, sier Eggum.
Reversering av endringer i arbeidsmiljøloven, økt konkurranseutsetting og mulige kutt i sykelønna, slik Venstre ønsker og Frp har åpnet for. I tillegg til kutt i fagforeningsbidraget, økte egenandeler og mykere arbeidstidsbestemmelser er dette noe av det LO-toppene frykter mest dersom ved et regjeringsskifte.
– Vi ser at disse klassiske høyresidesakene vil komme opp igjen og treffe arbeidsfolk, der det gjør vondest, som vil ta bort tryggheten til folk, sier Følsvik.
Publisert 20.11.2024, kl. 12.27