Listhaug med gjeng-ultimatum til Solberg

3 days ago 11


Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug ber Erna Solberg droppe KrF og Venstre fra regjeringen for å bekjempe gjengkriminalitet.
  • Listhaug roser Solberg for å lære av Sveriges feil og å støtte deler av Frps politikk.
  • Listhaug legger frem en 10-punktsplan for strengere justistiltak.

Listhaug sier hun med interesse leste gjeng-intervjuet i VG med Sveriges statsminister, Ulf Kristersson og Høyre-leder Erna Solberg, hvor han advarte Solberg med å begå tabbene de har gjort, som har ført til omfattende gjengkriminalitet.

BESØKTE SÖTA BROR: Ulf Kristersson og Erna Solberg cecilie Foto: Christine OlssonTT / TT NYHETSBYRÅN

Solberg la frem en rekke forslag til innstramminger i Norge, blant annet mer politi og strengere straffer.

Her er Solbergs forslag listet opp

  1. Flere politifolk i gatene.
  2. Bekjempe økonomisk kriminalitet med mer inndragelse av verdier og bedre informasjonsdeling mellom politi og banker.
  3. Strengere straffer for gjengkriminelle.
  4. Utrede lovforslag for å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll.
  5. Ta tak i ungdom i risikosonen med én-til-én oppfølging og bedre samarbeid mellom kommuner og politi.
  6. Hurtigspor for fengsling av ungdoms- og gjengkriminelle.
  7. Etablere en landsdekkende institusjon for barn som har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd.
  8. Stramme inn innvandringspolitikken i Norge.

– Det er fint at det er noe bevegelse i Høyre og at de forsøker å kopiere deler av Frps politikk på innvandrings- og justisfeltet, men skal de få gjennomført dette er det eneste reelle alternativet en Frp/Høyre-regjering. Erfaringen tilsier at det er tilnærmet umulig å få med seg Venstre og KrF på kraftige innstramninger i justis- og innvandringspolitikken, sier Listhaug.

– Latterliggjort

Hun sier det er bra at Erna Solberg har reist til Sverige for å få informasjon.

KASTER JAKKEN: Sylvi Listhaug sier det er på tide med sterkere lut mot gjengene. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Forhåpentligvis har hun fått inspirasjon til å støtte flere av Frps forslag for å bekjempe den alvorlige ungdoms- og gjengkriminaliteten vi har sett utvikle seg i Norge de siste årene.

Listhaug sier at Solberg er sent ute.

– Da jeg reiste til Sverige i 2017 for å lære av hva svenskene hadde gjort feil og unngå svenske tilstander i Norge, ble jeg forsøkt latterliggjort av både media, kommentatorer og både norske og svenske politikere.


– Ikke blitt tatt på alvor

Hun mener at Norge burde gjort mer spesielt de siste årene når dette virkelig har utviklet seg i feil retning.

TAPTE VALGET: Partiene styrte landet sammen fram til Frp gikk ut av regjeringen i januar 2020. Her er Erna Solberg og Sylvi Listhaug i partilederdebatten etter stortingsvalget 2021. Foto: Tore Kristiansen / VG

– I etterkant av min tur til Sverige øremerket vi penger til politiet i Oslo for å bekjempe gjengkriminaliteten som vi så allerede den gang, og denne øremerkingen økte vi frem til 2021, mens Støre-regjeringen fjernet den, før de nå har lagt inn penger igjen.

Hun anklager også Støre-regjeringen for å ha bygget ned politiet.

Frp-lederen legger til:

– Resultatet av at dette ikke har blitt tatt på alvor av resten av partiene er en kraftig økning i ungdoms- og gjengkriminaliteten og svenske kriminelle nettverk som nå er etablert i alle politidistriktene våre.

Hun legger frem en 10-punkts plan med tiltak, blant annet generell bevæpning av politiet, senke den kriminelle lavalderen og flere fengselsplasser for kriminelle:

Listhaugs tiltaksliste kan du lese her:

  • Strengere straffer for gjengkriminelle: Dobbeltstraff i utsatte geografiske områder
    etter dansk modell, dobbeltstraff for personer tilknyttet gjengkriminalitet.
  • Økt straffenivå for angrep mot politiet og for våpenbesittelse.
  • Øyeblikkelig innføring av visitasjonssoner for våpenkontroll.
  • Frata muligheten til norsk statsborgerskap når man er dømt gjengkriminell.
  • Generell bevæpning av politiet.
  • Senke den kriminelle lavalderen fra 15 til 14 år slik det var frem til 1987.
  • Oppholdsforbud i bestemte områder i bestemte tidsrom for den som dømmes for
    gjengrelatert kriminalitet.
  • Flere fengselsplasser for unge kriminelle.
  • Lukket institusjonstilbud for barn under den strafferettslige lavalder som har begått
    gjentatte eller alvorlige handlinger.
  • Fjerne strafferabatten ved flere alvorlige hendelser.

– Har blitt for like

– Skal vi unngå at Norge blir et fristed for kriminelle må vi få på plass flere tiltak, strengere straffer og gi politiet helt andre virkemidler for å trygge befolkningen, som for eksempel generell bevæpning. Økt trygghet må være rammen rundt alt vi gjør på justisfeltet fremover.

Mer om blant annet gjengene her:

Hva er gjengkriminalitet?

Gjengkriminalitet refererer til kriminelle handlinger utført av organiserte grupper som ofte involverer vold, narkotikahandel, og andre ulovlige aktiviteter. Disse gruppene, eller gjengene, kan ha en strukturert hierarki og opererer ofte i bestemte områder.

Hvem er Sylvi Listhaug og Erna Solberg?

Sylvi Listhaug er leder for Fremskrittspartiet (Frp) i Norge, et politisk parti kjent for sin strenge innvandringspolitikk og fokus på lov og orden. Erna Solberg er leder for Høyre. Hun har tidligere vært Norges statsminister i åtte år.

Hva er visitasjonssoner?

Visitasjonssoner er spesifikke områder hvor politiet har myndighet til å stoppe og undersøke personer for våpen eller andre ulovlige gjenstander uten forutgående mistanke. Dette er ment som et tiltak for å forebygge kriminalitet i områder med høy kriminalitetsrate.

Høyre har tidligere stemt ned flere av punktene som Frp nå fremmer.

– Er det ikke en fare for dere at Høyre heller vender seg mot Arbeiderpartiet for å få gjennomslag for innstramninger i justispolitikken?

– Høyre og Arbeiderpartiet har dessverre blitt for like på mange områder. Jeg håper begge partier nå innser at det må tas kraftige grep raskt. Politiet selv har advart om at de er redd for å miste kontrollen og at de ikke greier å følge alle de kriminelle nettverkene som er etablert i dag. Både i Sverige og Danmark har de foretatt kraftige innstramninger i innvandrings- og justispolitikken. I Norge sover de andre partiene fortsatt. Nå må de våkne og se at dette haster.

Avviser

Høyres 2. nestleder Tina Bru svarer for Høyre i denne saken, da Erna Solberg er opptatt i markeringen av sin ektemanns 60-årsdag.

Bru sier de er avhengig av borgerlig flertall og avviser derfor at gjennomslag i kampen mot gjengene ikke henger på at det blir en Høyre-Frp-regjering.

– Uenighetene her står mellom oss og Støre-regjeringen. Vi trenger en sterkest mulig borgerlig side for å få tatt de nødvendige grepene i møte med mer alvorlig og organisert kriminalitet, og da trenger vi at både Høyre, Frp, KrF og Venstre gjør et godt valg. Dette vet egentlig Sylvi også.

Bilde av Tina BruTina Bru

Høyres 2. nestleder

Hun avviser at det er uoverkommelige uenigheter mellom Frp og Høyre.

– Veldig mange av tiltakene Sylvi lanserer i denne saken er jo Høyre og Frp skjønt enige om. Mye av dette har Høyre allerede tatt til orde for i pressen flere ganger, og senest gjorde Erna det i VG onsdag denne uken, samtidig som hun advarte sammen med Sveriges statsminister om hva som kan komme.

Hun legger til:

– Jeg skjønner at Frp har et behov for å fremstå tøffest og hardest, men akkurat her velger de nok bevisst å overdrive forskjellene mellom oss og dem. Det er ingen fare for at Høyre kommer til å se til venstresiden for å finne gode løsninger på justis- og innvandringsfeltet. Det er en grunn til at Erna i sin tid fikk tilnavnet «Jern-Erna».

Read Entire Article