Brygger det opp til regjeringsdrama på borgerlig side?
Hovedtendensen på meningsmålingene er nemlig slik: Frp går frem, mens Høyre er på vikende front.
Oppildnet av medvinden erklærer Frp-sjef Sylvi Listhaug at statsministerposten bør bli hennes dersom Frp passerer Høyre og blir størst på borgerlig side.
Men Høyre-dronning Erna Solbergs drøm om en tredje periode på Statsministerens kontor er fortsatt høyst levende.
Alt hardkjøret rundt ektemannens aksjehandler og påfølgende kontrollsak og hard kritikk i Stortinget har ikke svekket hennes egne ambisjoner.
Da Solberg innledet på Høyres sentralstyremøte mandag, holdt hun seg til det som tegner til å bli en av partiets viktigste saker inn i valgåret 2025: Skolepolitikk.
Absolutt ingenting tyder på at selve superveteranen i norsk politikk – Erna Solberg kom inn på Stortinget før Berlinmuren falt (da Listhaug var 12 år) – anser seg selv som gårsdagens nyheter.
Tvert imot: Solberg har mobilisert sin betydelige kamplyst på Høyre-politikkens vegne, ikke minst på skolefeltet.
Hun langet ut mot Arbeiderpartiets skolepolitikk, som ifølge den mangeårige statsministeren handler om å «bygge ned skolen, bit for bit».
Skal vi tro Solberg, kommer det knapt til å bli en kunnskapsskole igjen hvis ikke de borgerlige får regjeringsmakten på nytt i 2025.
Men hva slags regjering vil det eventuelt bli snakk om?
Det er neimen ikke et spørsmål med et opplagt svar.
Etter at Frp forlot Solbergs forrige regjering, har Listhaug vært tydelig på at et nytt firepartieventyr forsiktig sagt ikke står øverst på ønskelisten.
Noen har til og med vært i tvil om Listhaug faktisk vil ha Frp tilbake i regjering.
Men nå åpner hun for både det ene og det andre. For ikke bare erklærer hun seg antydningsvis som statsministerkandidat – hun åpner også for mellomparti-innflytelse.
To partier hun blant annet har sagt at hun «aldri i verden savner å gå tilbake til».
Nå skal de snakkes med.
Hovedønsket er dog en ny H/Frp-regjering. En regjering der det altså ikke er gitt at det blir Erna Solberg som skal vende tilbake til boligen der hennes mann i skjul vedlikeholdt aksjeporteføljen sin, og vel så det.
Men kan Listhaug faktisk bli statsminister?
Per nå: Nei.
Hva tenker du?Hvem blir de borgerliges statsministerkandidat i 2025?aErna, selvsagt!bPå tide å la Sylvi få sjansen.cGuri Melby er et godt kompromiss.dOlaug Bollestad er den nye Bondevik.Frp ligger stadig langt bak Høyre på de samlede målingene. Det er lenge til valget, men Høyre har til nå holdt skansen som Norges klart største parti.
Dessuten er Frp per definisjon et fløyparti. Forrige gang Høyre frivillig ga fra seg statsministerposisjonen, endte KrFs Kjell Magne Bondevik opp med sjefsvervet.
At Norge skal styres fra et parti til høyre for Høyre virker like sannsynlig som at SV får statsministeren om det blir rødgrønt flertall og ytre venstre blir større enn Ap.
Dette er dessuten ikke første gang Frp har forsøkt seg. Da partiet var større enn Høyre – på Stoltenberg-regjeringens tid – var Siv Jensen partiets statsministerkandidat. Det endte med valgtap.
Dette endret seg da Erna Solberg endelig fant formen i 2013, og høyresiden fikk regjeringsmakten. Siden da har hun vært den ubestridte dronningen på borgerlig side.
Spørsmålet er nå: Begynner hun å miste «piffen»? Var det en strategisk tabbe av Høyre ikke å skifte leder da Solberg/Finnes-saken var på sitt mest belastende?
Mer på spissen: Er borgerlige velgere i ferd med å gå litt lei av Erna?
I Ap er man lystne på en valgkamp der Frp blir hovedmotstander. Da kan man enklere kan få frem ideologiske motsetninger, samt spille på frykten for at Sylvi Listhaug faktisk kan bli statsminister ved en borgerlig seier.
Tanken er at det scenarioet vil lokke nok «lillavelgere» over til venstre side av midtstreken.
På Høyres hus, derimot, dukker nok gamle maredrømmer opp fra den gangen det var «Jens mot Jensen», og Høyre – da også med Solberg som leder og statsministerkandidat – kavet rundt i et politisk ingenmannsland.
Men inntil videre tyder alt på at norsk politikks svar på Keith Richards har seriøse planer om å overleve alle utfordrere.
Erna Solberg ønsker å forbli på tronen.
I lang tid.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.