Kortversjonen
- Linnéa Myhre delte tirsdag en video på TikTok, der hun tok kraftig oppgjør med kommentarer om andres kropper.
- Forfatteren, influenceren og podkast- og TV-profilen mener dette er et stort samfunnsproblem som skader enkeltmennesker.
- Hun får støtte av psykolog ved Universitetet i Oslo.
- Myhre mener vi må være bedre forbilder for kommende generasjoner.
Myhre har en klar oppfordring:
– Neste gang du tar deg i å diskutere kroppen til folk, enten det er med venninnene dine, eller om det er anonymt på internett, eller noen du ser ut vinduet på gaten – slutt med det. Bare slutt med det.
Forfatteren, influenceren og podkast- og TV-profilen var klinkende klar da hun tirsdag la ut en drøyt fire minutter lang video på TikTok.
– Skjerp dere. Bli bedre. Ikke avfei dette med at det bare er noe jeg burde tåle, eller at det er jeg som er lei meg, fordi jeg har lest noe stygt om meg selv på internett. Det handler ikke på noen måte om det.
Myhre sier at det derimot handler om noe hun mener «kvinner gjør hele tiden».
– Det har sklidd ut.
– Så mange stygge ting
Det er lenge siden Myhre sist blåste ut i offentligheten om kropp. Hun hadde heller ikke sett for seg at hun skulle legge ut videoen.
– Men etter å ha lest så mange stygge og rare ting om min egen kropp på internett det siste døgnet ..., sier hun og tar en pause før hun fortsetter:
– Hvilken del av livet og verden er det man ikke har forstått hvis man ikke har fått med seg at det å diskutere kroppen til andre, basert på utseende, det gjør man ikke.
– Absurd
Da VG tar kontakt, svarer Myhre at det er vanskelig å la seg intervjue, fordi hun sier hun vet at økt fokus på videoen vil føre til mer hets fra folk som mener hun må tåle det.
– Men budskapet er dødsviktig, sier hun til VG.
– Jeg er ikke offeret her. Jeg sier dette fordi jeg vet at dette er noe mange opplever og synes er vanskelig. Jeg synes det er helt absurd at vi skal godta kroppslige bemerkninger fra andre.
– Helst slutte
Hun vet det har sin pris å rope ut.
– Når jeg sier fra om noe mange gjør, blir folk sinte.
Myhre mener at de som snakker om ytringsfrihet og at hun er en offentlig person, har misforstått poenget hennes.
– Folk studerer og baksnakker hverandres kropper hele tiden. Det er det jeg vil at vi må blir mer bevisst på, og helst slutte med.
Myhre sier at hvis man tar seg selv i å ta skjermbilder av andre og sende rundt, «så må man våkne».
Hun mener at de fleste vet hvor mye jobb det er å bli tilfreds i egen kropp, akseptere forandringer, og deriblant kilo som kommer eller går.
– Når andre da i tillegg skal diskutere kroppen din bak ryggen din, eller sånn at du hører det, eller kommentere det direkte til deg, som er sinnssykt å gjøre ... Er det mulig å være så lite opplyst om hvor mye skade det kan gjøre? spør hun i videoen.
I skrivende stund har om lag 180.000 sett videoen (artikkelen fortsetter under):
34-åringen er overrasket over hva folk får seg til å skrive på nettet med bilde og fullt navn. Hun tror imidlertid ikke folk flest kommenterer for å være slemme.
– Men kropp er utrolig sårbart for de fleste, og du vet aldri hvordan det påvirker. Noen trives nok med skryt for kroppsendringer når de har jobbet hardt for det, men samtidig reduserer vi folk til hvordan de ser ut. Det er jo så mye annet man kan fokusere på enn vekt.
Myhre sier at hun egentlig trodde at det å ta seg friheten til å kommentere andres kroppsfasong var noe som kanskje tilhørte «en døende generasjon».
– Men den yngre generasjonen snakker nesten enda mer om hverandres kropper, og virker mer opptatt av kropp enn noen gang. Jeg tror ikke de vet hvor skadelig det er.
Forbilder
KariAnne Vrabel (53), førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, forskningsleder for Modum Bad og spesialist i voksenpsykologi, forstår Myhre.
– Ja, i aller høyeste grad. Kan vi ikke bare slutte? sier hun til VG.
– Vi mennesker har det aller best når vi kan slippe oppmerksomhet på kropp, når kroppen og dens utseende kan falle i bakgrunnen for vår oppmerksomhet, sier Vrabel.
Hun har jobbet med psykisk helse knyttet til kroppspress og perfeksjonisme i 25 år. Selv velmente kommentarer kan skape usikkerhet, mener Vrabel.
Vi har vært opptatt av kropp i uminnelige tider, understreker hun.
– Men at man i økt grad tillater seg å kommentere andres, kan ha noe med at vi i dag har et samfunn som er preget av likhetstegn mellom kropp og suksess.
Sånn så det ut da Myhre i 2020 logget på TikTok for første gang (artikkelen fortsetter under):
Myhre har i årevis vært åpen om komplisert forhold til kropp og mat, men hun presiserer overfor VG at budskapet i videoen ikke handler om spiseforstyrrelser.
– Det handler om hvem som kommer etter oss, om hva slags forbilder vi er. Og om vi skal normalisere det å snakke stygt om andre kropper.
Hva tenker du?Synes du det greit å kommentere andres kropper direkte, på nettet eller i samtaler?aNei, det synes jeg absolutt ikkebJa, så lenge det er godt mentcFolk bør ha nok med å tenke på seg selvdVet bare at jeg mener at samfunnet er altfor kroppsfikserteSnakker ikke om andre og bryr meg heller ikke om hva andre sier om meg«Trengs et folkebrøl»
Under TikTok-talen har flere hundre respondert.
«Beste og mest fornuftige videoen jeg har sett på lang tid», skriver en.
«Si det høyere», sier en annen.
Andre kommentarer lyder:
«Takk for at du setter denne streken! Så rett ut, saklig og ærlig!», «Kan flere snakke om dette?», «Takk for dette innlegget», «Godt at du tar opp et viktig tema! Man vet aldri hva andre strir med» og «Det trengs et folkebrøl om dette! Takk for at du belyser».
– Ansvar
Myhre mener for øvrig at man også blir mer bevisst på egen kropp når man snakker om andres – og at det blir en ond sirkel.
– Du bidrar potensielt til at de rundt deg får et enda mer anstrengt forhold til kropp. Vi har et ansvar – ikke for å beskytte oss selv mot kommentarer, men for å legge til rette for at vi ikke overfører komplekser til barn og andre.
Vrabel sier seg enig i at fokus på andres kropp kan avle usunt syn på egen kropp.
– Det kan ofte være et nært beslektet forhold, i aller høyeste grad. Når man måler selvverdien på dette, kan det skape vanskeligheter.
Myhre var i fjor aktuell med VGTV-serien «Søvnløs» – se den her: