Leger Uten Grenser: Krisen i Sudan er en av de verste verden har sett på flere tiår

5 months ago 31


  • Krigen i Sudan har drevet over 9 millioner mennesker på flukt.

Krigen i Sudan har utløst en av de verste humanitære krisene i verden på flere tiår, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

  • Bilde av NTB
torsdag 20. juni kl. 16:45

– Likevel er den humanitære responsen svært utilstrekkelig, skriver Christos Christou, som er MSFs internasjonale direktør, på X/Twitter.

Han føyer til at lidelsene i Sudan er ekstreme over hele landet, og at behovet for hjelp øker for hver dag som går.

Krigen har drevet over ni millioner mennesker på flukt. FN og hjelpeorganisasjoner anslår at over 750.000 mennesker kan bli utsatt for katastrofal matmangel og stå i fare for å sulte i hjel de kommende månedene.

Anklager om krigsforbrytelser

Kampene brøt ut i hovedstaden Khartoum mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen i april 2023. Samme dag brøt det ut kamper i Darfur vest i landet.

Begge sider har blitt anklaget for krigsforbrytelser, blant annet for å bevisst angripe sivile og for å blokkere humanitær hjelp, til tross for advarsler om at millioner av mennesker er på randen av hungersnød.

– Vi ber alle parter om å gi humanitære hjelpearbeidere tilgang til landet fordi hjelpen vi kan tilby nå er utilstrekkelig, spesielt med tanke på å bringe mat og andre forsyninger som trengs til mennesker som ellers risikerer å sulte, sier leder Filippo Grandi i FNs flyktningorganisasjon.

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield sier at sulten i Sudan kan nå nivåer som ikke har vært sett siden hungersnøden i Etiopia på begynnelsen av 1980-tallet. Da døde så mange som 1,2 millioner mennesker.

Mange millioner er drevet på flukt, og hundretusener risikerer å sulte i hjel på grunn av krigen i Sudan, ifølge FN. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

– Utenkelig

MSF Norge forteller at tre personer nylig ble drept og minst 27 såret i et bombeangrep mot Al-Nao-sykehuset i Omurdam, som er et av sykehusene MSF arbeider på. Én av de drepte var en lokal frivillig ved sykehuset.

– Al-Nao-sykehuset er det siste gjenværende offentlige sykehuset i Omurdam som kan håndtere tilstrømmingen av krigsskadde pasienter, skriver kommunikasjonsrådgiver Bjørn Ivar Voll i MSF Norge til NTB.

Han opplyser videre at sykehuset også tidligere har blitt rammet av angrep. I oktober i fjor ble to personer drept og fem såret da sykehuset ble truffet av en granat.

– Angrep på helseinstitusjoner burde være utenkelig, men vi er vitne til dette altfor ofte i Sudan. Dette må ta slutt nå, sier Voll.

Utenlandsk innblanding

En rekke utenlandske makter har støttet rivaliserende styrker i Sudan. Landet har blant annet utvist diplomater fra De forente arabiske emirater på grunn av beskyldninger om at de støtter RSF, mens Egypt, Tyrkia og Iran støtter regjeringshæren.

Sudans FN-ambassadør kritiserte tirsdag De forente arabiske emirater og beskyldte landet for å nøre opp under konflikten, noe den emiratiske utsendingen avviste.

FNs sikkerhetsråd krevde torsdag at RSF skulle stanse beleiringen av byen El-Fasher, der over 220 mennesker nylig har blitt drept, ifølge MSF. Alle land stemte for, med unntak av Russland, som avsto fra å stemme.

Read Entire Article