Leger selger fritiden sin: – Det frigjør masse tid

3 weeks ago 9


 Emilie Rydning / VGStatsministeren blir møtt av administrerende direktør på Ahus, Øystein Mæland. Foto: Emilie Rydning / VG

På Ahus har de redusert gjennomsnittlig ventetid med 14 dager. Det har de fått til blant annet ved at helsepersonell selger fritida si for lengre åpningstider.

mandag 16. september kl. 13:43

Kortversjonen

  • Ahus legger fram resultater fra deres arbeid med å redusere ventetidene.
  • Blant annet har gjennomsnittlig ventetid har blitt redusert med 14 dager.
  • En av tiltakene for å få ned ventetidene er å opprette en ekstraordinær poliklinikk på kveldstid og i helger. Dette drives av sykehusets egne ansatte som jobber ekstra.

– Det er veldig stor forskjell på om leger må gjøre hele konsultasjonen på egen hånd, eller bare være med og konsultere. Det frigjør masse tid, sier fysioerapeut Kari Krokan.

Hun jobber ved ortopedisk klinikk på Akershus Universitetssykehus (Ahus). Der blir fysioterapeuter nå blir benyttet til konsultasjoner for enkelte pasientgrupper, for at legene skal få bedre tid til andre ting.

Krokan får støtte av overlege og avdelingsleder Jan Rune Mikaelsen, som kaller ventetiden «en bekymringe i legetjenesten».

– Vi har stått og stampet og ikke kommet videre, så det har vært en ønsket oppgave.

 Emilie Rydning / VGFysioterapeut Krokan og lege Mikaelsen har fått mer å gjøre med hverandre etter at prosjektet med å få ned ventetidene ble satt igang. Foto: Emilie Rydning / VG

Dette er ventetids-resultatene på Ahus

  • Gjennomsnittlig ventetid redusert med 14 dager - fra 92 til 78
  • Økt med 25 000 konsultasjoner fra 2023 til 2023 samlet - av disse er 5266 i etterslepprosjektet
  • Antall langtidsventene er redusert fra 909 til 233
  • Fristbrudd for ventende redusert med 60 porsent

Kilde: Ahus ved administrerende direktør Øystein Mæland.

Lange ventetider for helsehjelp har preget debatten om sykehus-Norge i mange år. Mot slutten av fjoråret skrev VG at den gjennomsnitte ventetiden økte i alle sektorer.

Helseminster Jan Christian Vestre (Ap) har siden han tiltråde i slutten av april gjort nettopp ventetider til sitt store prosjekt. I mai ble det kjent at rejgeringene la 2 millarder på bordet til det de kaller Ventetidsløftet.

Nå har helesministeren fått med seg statsminister Jonas Gahr Støre, og VG på slep, til Ahus for å vise fram de foreløpige resultatene. Blant annet er redusert gjennomsnittlig ventetid redusert med 14 dager.

Prosjektet ble påbegynt i mars, to måneder før regjeringen la fram ventetidsløftet.

– Det er inspirerende å se at det allerede nå er en betydelig nedgang i ventetidene her, som resultat av et politisk vedtak. Jeg tenker at når vi vil ha ventetidene ned, og får det til på et av våre største og mest komplekse sykehus, så er det en gladmelding, sier Støre.

 Emilie Rydning / VGFoto: Emilie Rydning / VG

– Her hadde de satt igang et prosjekt før deres politiske vedtak, har dere tro på at dette kan overføres til andre sykehus?

– At vi kan lære på tvers og plukke opp gode eksempler er noe vi jobber for hele tiden, svarer Støre.

Et av virkemidlene for å få ned ventetidene, er at sykehuset har opprettet en ekstraordinær polinklinikk på kveldstid og i helger. Den drives av deres egne ansatte som jobber ekstra - altså selger fritiden sin.

Avdelingsoverlege Mikaelsen sier at dette har vært godt mottatt.

– Å selge fritida si og jobbe på ettermiddag og kveld ønsker mange. Gjennom den ekstra-innsatsen kommer vi til et sted vi kan leve med, og skal jobbe for å holde, sier han.

 Emilie Rydning / VGStorfint besøk må dokumenteres. Foto: Emilie Rydning / VG

Ventetidene begynte for alvor å stige i 2017, og skjøt i været under coronapandemien. Da måtte mange avdelinger legge det meste annet til side for å fokusere på coronapaisnter.

– Her er det en dyktig ledelse som har tatt grep for å gjøre noe med det, sier Støre.

På spørsmål om det et mål om å få ventetidene tilbake på 2017-nivå, tar helseminister Vestre ordet:

– Vi skal nå først snu trenden, og så skal vi få til en markant reduksjon i ventetidene, og da er det naturlig å se til nivået vi hadde før pandemien. Det viktigste er at vi får ventetidene ned, sier han.

– Er det sånn at nordmenn må belage seg på at i fremtiden kommer det til å være mer ventetid enn det har vært før, bare ikke så ille som rett etter pandemien?

– Det er viktig å huske på at når du blir akutt eller alvorlig syk i Norge, så får du rask helsehjelp, og du får sannsynligvis verdens beste helsehjelp. Men så er det en del planlagte behandlinger der ventetidene har blitt alt for lange. Det skal helsenorge ta igjen nå. Så jeg mener ikke at nordmenn skal belage seg på lengre ventetid, snarere tvert i mot, sier Vestre.

– Et av grepene som er gjort her på Ahus er at helsepersonell jobber ekstra, det sier de at de ønsker. Men folk flest vil kanskje ikke selge helgene sine i årevis framover. Hva tenker dere om den løsningen?

– Det er ikke en normal situasjon. Nå gjør de en dugnad for å få ventetiden ned, og da er målet til ledelsen å klare å holde det nede. Det er frivillig, og de får godt betalt i tillegg til at de har et ønske om å bidra. Men det skal ikke være normalen, sier Støre.

Les også: Så mye taper norske pasienter på ventetid for nye medisiner

Read Entire Article