Kortversjonen
- Partileder Dag-Inge Ulstein og tidligere partileder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke ha lederjobben i KrF.
- Flere i partiet ber Ulstein ombestemme seg. Han har imidlertid signalisert at han ikke tar gjenvalg.
- Partiet står i en vanskelig situasjon med få å velge mellom.
Som sentralstyremedlem i KrF var Randi Walderhaug Frisvoll med på det nesten syv timer lange krisemøte i sjette etasje på Nedre Vollgate 5.
Partiets lokaler var hermetisk lukket for pressen og utenforstående.
Hva som ble snakket om på innsiden, vil Frisvoll ikke kommentere. Likevel er hun tydelig på at Ulstein ikke har tenkt å snu og at partiet står i et dilemma: De har for få å velge mellom.
– Ulstein har tydelig sagt fra at han ikke tar gjenvalg. Nå må vi ta prosessene i partiet. Så må fylkeslagene komme med sine forslag, sier Frisvoll, som også er tidligere fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, til VG.
Møre og Romsdal har fylkesstyremøte kommende tirsdag.
– Det blir et tema da. Men vi har ikke så mange å velge i. Det er en veldig spesiell situasjon vi står i, sier hun og beskriver situasjonen med få å velge i som et dilemma.
– Kan du utdype hva du mener med at dere har få å velge mellom?
– Det er mange som vil opp og frem og gjøre en jobb for partiet, men det er det dilemmaet vi står i. Det er en fordel at partilederen sitter på Stortinget. Det er nytt stortingsvalg neste år. Dag Inge Ulstein og Kjell Ingolf Ropstad har signalisert at de går av. Det blir en omveltning for oss, sier hun.
– Tror du noen av de kan ombestemme seg når partiet står i situasjonen de er i?
– Det vet jeg ikke, men tror i alle fall ikke Ulstein vil det. Han var veldig tydelig både i går og nå, sier hun.
Hun vil ikke si noe om de interne diskusjonene fra gårsdagens sentralstyremøte. Men:
– Det har vært krevende. Det mest krevende har vært alle lekkasjene i media. Det har gjort det mye tøffere.
Håper på Ulstein
Ikledd en ildfarget kjole og med et nedtrykt ansiktsutrykk varslet Olaug Bollestad sin egen avgang som partileder torsdag kveld.
Nestleder Dag-Inge Ulstein bekreftet at han trer inn som fungerende leder i KrF.
Samtidig understreket han at han ikke tar gjenvalg til Stortinget, og at han ikke ønsker å være partileder på sikt.
Flere i KrF ber han ombestemme seg.
– Jeg håper på Dag-Inge Ulstein. Han er ønsket av partiet, sier Frode Bøthum, leder i Sogndal KrF.
Les også: Fra bestevenn til bølle
– Forsonende for partiet
Bøthum er ikke alene om å ønske at den fungerende partilederen blir sittende i sjefsstolen permanent.
– Det hadde vært fint om Dag-Inge Ulstein ville bli værende. Jeg hadde satt pris på det, sier ordfører Tarjei Andreas Draugedal i Kviteseid kommune i Telemark.
– Det hadde vært forsonende for partiet.
Ordfører i Lund kommune, Gro Helleland, omtaler situasjonen partiet nå står i, som spesiell. Hun vil ikke si rett ut hvem hun vil skal lede partiet. Men:
– Legg gjerne litt press på Kjell Ingolf Ropstad, sier hun og omtaler han som en «kjempeflink mann».
Ropstad, som er tidligere KrF-leder, sitter i dag i partiets stortingsgruppe. Like «kryptisk» er Vennesla-ordfører Nils Olav Larsen.
– Hvem vil du ha som neste partileder?
– Jeg har nok noen tanker, men de vil jeg ikke dele. Det er litt for tidlig.
– Gi deg da, vil du ikke dele dem?
– Haha. Nei, det vil jeg ikke. Så klart, jeg respekterer Ropstad sitt valg, men jeg tror han kommer tilbake etter en liten pause. Han vil ha en sentral rolle i partiet fremover.
– Som partileder?
– Det ønsker jeg ikke å svare på.
Ny leder før et viktig valgår
KrF må nå sette sammen partiledelsen på nytt. Om det er aktuelt med et landsmøte allerede til høsten, ville ikke partiledelsen svare på torsdag.
Hvem som skal lede partiet inn mot det viktige valgåret 2025, står derfor ubesvart. De siste årene har partiet ligget jevnt under sperregrensen på fire prosent.
KrF har i dag tre stortingsrepresentanter:
Tidligere partileder Kjell Magne Bondevik vil ikke uttale seg om striden, men sier at de ansvarlige, av hensyn til partiet, må handle raskt:
– Det er selvsagt leit det som har skjedd. Sammensetningen av KrF ledelsen på mer permanent basis bør avklares så snart som mulig. Det er ennå tid til å gjøre et godt valg, sier han.
Dette har skjedd
- Ifølge opplysninger til VG ble Olaug Bollestad konfrontert med klager og reaksjoner på sin lederstil tidlig i sommer. Dette var før det var levert et formelt varsel mot henne.
- I et oppfølgende møte i juni skal Bollestad selv ha tatt opp lederspørsmålet. Ifølge kilder VG har snakket med, oppfattet da partiledelsen at hun skulle trekke seg.
- KrF-lederen ble også sykemeldt i begynnelsen av juni. I løpet av sommeren ble det laget en plan for hvordan hun skulle gå ut med nyheten om at hun ønsket å trekke seg som leder, ifølge VGs kilder.
- Da sentralstyret møttes 6. august, skulle avgangen offentliggjøres dagen etter, slik ledelsen hadde oppfattet det.
- Ifølge TV 2 var det da lagt klar en kommunikasjonsstrategi for hennes avgang og møte med pressen, der 1. nestleder Dag Inge Ulstein skulle trå inn som leder.
- I stedet møtte Bollestad selv i sentralstyremøtet og holdt en tale, der hun ga uttrykk for at hennes nestledere hadde lagt press på henne om å gå av og takke nei til gjenvalg på Stortinget. Det omtalte Vårt Land tirsdag – og VG har fått det bekreftet.