Påtalemyndigheten
De som kan anklage deg for en straffbar handling på vegne av staten. I Norge er dette politijurister, statsadvokatene og Riksadvokaten.
Tiltalt
En tiltalebeslutning er en anklage fra staten om at du har gjort en straffbar handling. Påtalemyndigheten må være sikker på at du har begått lovbruddet, før de kan ta ut tiltale på deg. Derfor må de ha etterforsket godt i forkant.
Når de har tatt ut tiltale, får du status som tiltalt, og det vil bli satt i gang en rettssak.
Selv om man er tiltalt, skal man anses som uskyldig fram til man blir dømt i rettssaken.
Straffeloven
Straffeloven er en norsk lov som sier hva som er straffbart, og hvordan man skal straffes.
Alle lover er inndelt i paragrafer; §.
Strafferamme
I straffeloven står det en nedre og en øvre grense for hvor mye man kan straffes for brudd på de ulike lovene. Dette kalles strafferamme.
Offentlige tjenestepersoner
Personer som kan bestemme og utøve makt på vegne av staten. Dette gjelder blant annet politiet, helsepersonell og parkeringsvakter.
Varetektsfengsling
Når man blir midlertidig fengslet, før man har fått en dom, kalles det varetektsfengsling.
Dette skjer hvis politiet har sterk grunn til å tro at det er du som har begått lovbruddet, og at det er fare for at du rømmer, ødelegger bevis eller gjør flere lovbrudd hvis ikke du fengsles med en gang.
Forsett
Om man handler med forsett, så gjør man noe med vilje. Når det ikke er med forsett, altså et uhell, kaller man det uaktsomt.
Betinget fengsel
Ubetinget fengsel betyr at du må sone en fengselsstraff. Betinget fengsel betyr at du slipper å sone fengselsstraffen, på visse betingelser.
I tillegg til at man må holde seg unna lovbrudd, kan en betingelse for eksempel være å møte opp til politiet til avtalte tider, eller å holde seg unna visse områder eller personer.
Dom
Når rettssaken er ferdig blir det felt en dom. Den sier om den tiltalte er skyldig eller ikke skyldig, og hvilken straff han eller hun skal få.
Anke
En anke er det samme som en klage.
Tingretten er første domstol som behandler rettssaker. Dersom en av partene i rettssaken er uenig med dommen fra tingretten, kan man anke. En anke fra tingretten gjør at saken behandles på nytt i lagmannsretten. Anker man en dom fra lagmannsretten, kan den bli behandlet på nytt i Høyesterett. En dom i Høyesterett kan ikke ankes.