Lærer tar avstand fra Pride-flagging: – Hører ikke hjemme i skolen

4 months ago 33


Kortversjonen

  • Lærer Tormod Evensen dropper å delta i heising av regnbueflagget som en del av mangfoldsuken i Drammen kommune
  • Evensen mener Pride-bevegelsen, som regnbueflagget symboliserer, ikke hører hjemme i skolen, og mener det er en politisk sak
  • Kommunalsjef Thomas Larsen Sola mener flaggheisingen synliggjør et trygt og godt skolemiljø

– Når dette skjer i regi av kommunen mener jeg at budskapet blir tvunget på barna.

Det sier lærer Tormod Evensen til VG. Han underviser på barneskole i Drammen. Kommunen har pålagt alle skoler og barnehager å markere mangfoldet ved å heise regnbueflagget i forbindelse med årets Pride-markering.

Tirsdag skrev VG om Ålesund kommune, som ikke ønsker at skolene skal heise regnbueflagget. Rektor Hallgeir Buset gikk hardt ut, og trosset flagg-nekten.

Drammen kommune går derimot i stikk motsatt retning:

De har holdt av en hel uke til det de kaller «mangfoldsuke». Avslutningsvis skal regnbueflagget heises 28. mai.

– Jeg er positiv til hele mangfoldsuken ellers. Det eneste jeg velger å ikke delta på er markeringen med regnbueflagget. Jeg vil være meg selv i en mangfoldsuke, ikke politisk korrekt, sier Evensen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Drammens Tidende omtalte saken først.

Kommunalsjef for barnehage og skole i Drammen kommune, Thomas Larsen Sola, forklarer overfor VG at de mener reisingen av flagget er en viktig del av mangfoldsuken, som har fokus på at mangfold er en ressurs.

– Dette er viktig fordi vi ønsker å være en barnehage og skole for alle, uavhengig av hva som skiller oss.

Thomas Larsen Sola<-Thomas Larsen Sola

Kommunalsjef for barnehage og skole

– Relativiserer budskapet

Lærer Evensen mener det hele dreier seg om et politisk budskap, og minner om at skolen i utgangspunktet skal være politisk nøytrale og uavhengige.

– Regnbueflagget ble lagd av en sentral person i homobevegelsen og har stått som symbol for bevegelsens politiske og ideologiske kamp.

– Jeg mener at mange personer relativiserer budskapet til å kun handle om toleranse og menneskeverd, legger han til.

Det hele opplever han som en tvungen Pride-støtte, en bevegelse han ikke mener er synonym med mangfold.

– Du mener at det ikke hører hjemme i skolen?

– Pride hører ikke hjemme i skolen, nei. Begrepene kjønnsmangfold og seksualmangfold finnes ikke i læreplanen. Temaer om seksualitet og identitet må undervises i tråd med overordnet del, ikke Pride.

Evensen understreker likevel at han ikke er imot Pridebevegelsen.

– For meg gjør det ingenting om elever vil ta med seg et regnbueflagg på skolen, eller finner trygget og identitet i det. Det må skje fritt, ikke obligatorisk i skolens regi.

Han har imidlertid bemerket seg mange elever og foreldre som ikke støtter opp under kommunens flaggfokus.

– Jeg ser hvor omstridt og splittende dette er. Noen elever blir holdt hjemme og noen gjemmer seg på skolens område. Enkelte reagerer med sinne, forteller han.

Holder barna hjemme

Kommunalsjef for barnehage og skole bekrefter til VG at enkelte foreldre har meldt fra om at de vil holde elevene hjemme under markeringen:

– Vi har fått noen få henvendelser om at noen velger å holde barna hjemme den dagen vi heiser regnbueflagget, sier Sola.

Én av dem er Aril Schultzen.

– Jeg mener dette helt opplagt er politisk. Jeg er ukomfortabel med å sende barna våre i en situasjon hvor de er et fanget publikum i en politisk agenda, sier tobarnsfaren.

Aril Schultzen<-Aril Schultzen

Forelder til barnehagebarn

Schultzen mener ikke at feiring av mangfold er problematisk, men at regnbueflagget symboliserer langt mer enn at «alle kan elske alle».

– Kjærlighet og aksept er fint. Men det er ikke det Pride handler om for meg. Jeg er voksen og har ikke noe problem med å se tydelig seksualiserte temaer i Pridemarkeringer ellers.

– Tror du barn assosierer flagget med det?

– Jeg tror ikke ungene tar skade av det. Det handler om å ta et standpunkt og si at det ikke er greit.

Hva tenker du?Hva er din holdning til regnbueflagging i skolen? aFull støtte, fargerikt og fint!bSkeptisk, holder meg til matteboka.cIndifferent, flagg er flagg.dHjemmeskole den dagen, takk.

Forventer at ansatte stiller

Tilbake til kommunalsjef Sola. Han sier at han tror, håper og forventer at ansatte i kommunen kan stille seg bak en slik markering.

– Vi skal ha stor takhøyde for ulike meninger i barnehagene og skolene i Drammen kommune. Men mangfold og inkludering er et av de prioriterte politiske satsingsområdene i kommunen, og det må vi som ansatte følge opp, mener han.

– Hva synes du om at en ansatt ikke møter opp til flaggheising?

– Jeg tenker at utfordringen ikke er at barnehagene og skolene flagger med regnbueflagget, men utfordring er at noe mener at de ikke kan stille seg bak verdiene som vi ønsker å synliggjøre med flaggingen.

Kommunalsjefen mener det er med på å skape et trygt og godt skolemiljø som er avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes.

Read Entire Article