Kunnskapsministeren om skolestart: – Om jeg gråt, ja

3 months ago 56


Kortversjonen

  • Kunnskapsminister og trebarnsmor Kari Nessa Nordtun (Ap) innrømmer at første skoledag, gang nummer én og to var en tårevåt affære.
  • Hun understreker viktigheten av lek og praktisk læring i skolen og bekymrer seg for økte mobbetall.
  • Nordtun oppfordrer foreldre til godt samarbeid, gode samtaler med barna og mindre skjermtid i skolen.

– Jeg hadde nok glemt litt hvordan det er å ha en toåring i hus i sommerferien. Det er jo fem år mellom nummer to og nummer tre, ler kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Hun sikter til årets sommerferie som tydeligvis var alt annet enn avslappende.

38-åringen er nå tilbake i pendlerboligen i Oslo og timeplanen er allerede fullbooket for ukene frem i tid.

Sønnene Håkon (9), Henrik (7) og Jens (2) er hjemme i Stavanger med pappa Esben Ertzeid – som jobber som kontaktlærer på en barneskole.

MER LEK: Får de lekt masse får barna gode relasjoner og da er det enklere å lære, mener Nessa Nordtun. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Ferien er tilbakelagt og tidsklemmen kommer snikende igjen for mange. Hvordan klarer du å kombinere rollen som kunnskapsminister og småbarnsmamma?

– Det er jo mye, det skal jeg være ærlig å si. Jeg har en fantastisk mann som gjør en stor og viktig innsats og tar mesteparten av hverdagen hjemme når jeg reiser og er i Oslo. Men jeg er opptatt å være til stede når jeg er hjemme. Vi forsøker å gjøre så godt vi kan, som jeg er sikker på at alle andre småbarnsfamilier også gjør.

Gråt første skoledag

Skolestart er i gang over hele landet, og en ny hverdag er i ferd med å forme seg for landets seksåringer og deres foreldre.

Nessa Nordtun har vært gjennom første skoledag to ganger, og innrømmer at det ble en tårevåt affære.

– Åh, ja, jeg husker det godt. Det var en veldig stor dag, både med første og annenmann.

STOLT MAMMA: På vei til første skoledag med eldstemann, Håkon i 2021. Foto: Privat

Hun blir både blank i øynene og smiler med hele ansiktet:

– Og ikke minst for dem – de synes jo det er så stort selv og! Så det er derfor jeg kjenner at jeg blir så beveget av å snakke om det. Begge guttene mine gledet seg veldig til å starte på skolen.

– Gråt du i skolegården på første skoledag?

– Jajaja! Om jeg gråt, ja.

– Det er nok mange spente foreldre og barn over hele landet i disse ukene. Hva kan de forvente når de begynner på skolen?

– En like spent lærer, og rektor som tar dem imot. Gode, trygge voksne som vil det beste for dem. Så håper jeg at alle får god kontakt med andre i klassen og skaper gode relasjoner. Og ikke minst, masse rom for lek – det er kjempeviktig.

FULL AV HÅP: De to eldste guttene hennes for tre og ett år siden, og Nessa Nordtun husker hun både var litt bekymret, men mest av alt spent og veldig håpefull. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Får han venner?

I juni kom evalueringen av seksårsreformen som slo fast at det er for lite lek i skolen, særlig for de minste hvor dette er ekstra viktig.

– Gjennomgangen viste at leken bør få mer plass, samtidig kom det også frem at det foregår mye lek i klasserommene for førsteklassingene. Vi skal passe på at leken får enda større plass. Får de lekt masse får barna gode relasjoner og da er det enklere å lære. Vi vil jo at de skal lære mest mulig, best mulig.

– Hvilke konkrete grep har du som kunnskapsminister tenkt til å ta for å få til dette?

– Jeg mener at det ligger utrolig mye rom innenfor dagens rammeverk som nylig ble oppdatert. Der vises det hvor viktig leken er. Jeg vet at det er mange lærere som har det høyt oppe i hverdagen de skaper i klasserommene for første- og annenklassingene. Det må vi fortsette å prioritere.

– Kjente du på bekymring for guttene dine da de startet på skolen?

– Ja, det er klart, sier Nessa Nordtun og legger umiddelbart om til et mykere toneleie før hun ramser opp:

– Får han venner? Går det bra med lesing? Regning, skriving. Jeg var kjempespent og full av håp. Jeg er veldig opptatt av at de blir gode menn når de vokser opp.

Bekymret for økte mobbetall

Nessa Nordtun oppfordrer nye skoleforeldre til å ha god dialog med andre foreldre, og peker på hvor viktig det er å ha et godt foreldresamarbeid i hverdagen.

– Jeg mener at det er mye som kan løses mellom foreldrene hvis det skulle oppstå vanskelige situasjoner mellom elevene. Forskning viser at man får et bedre klassemiljø hvis foreldrene samarbeider godt mellom seg, sier hun.

Samtidig som at norske barn og unge opplyser om at de trives på skolen og har det bra i hverdagen sin, øker mobbetallene kraftig.

KLOKKERTRO PÅ MOBILFRI: – Ikke minst har jeg tro på at mer praktisk læring i skolen er med på å skape et bedre skolemiljø slik at ungene trives på skolen. Mobilforbudet er også en del av det som er med på å få ned mobbetallene, mener Nessa Nordtun. Foto: Gisle Oddstad / VG

Resultatene fra Elevundersøkelsen 2023 viser en markant økning i antall elever som opplever å bli mobbet.

– Det er veldig bekymringsfullt å se denne utviklingen. Den er vi nødt til å snu. Mange skoler som jobber veldig systematisk med skolemiljø, får ned mobbetallene. Det er kjempeviktig at skolene jobber godt og forebyggende med dette, har metoden og verktøyene for å mestre det og er tidlig på.

Nessa Nordtun fortsetter:

– Ikke minst har jeg tro på at mer praktisk læring i skolen er med på å skape et bedre skolemiljø slik at ungene trives på skolen. Mobilforbudet er også en del av det som er med på å få ned mobbetallene.

Nye tall fra Nav viser en økning av unge voksne som står helt utenfor utdanning og arbeidsliv etter endt skolegang.

Nessa Nordtun lener seg frem over bordet og sier med tydelig stemme:

– Dette viser at det skolesystemet vi har hatt i flere år ikke fungerer. Det er for mye stillesitting, tung teori og digitalisering. Praktisk og fysisk læring har blitt nedprioritert. Vi må våge å tenke nytt!

Familie-regime for skjermbruk

Mindre skjermbruk og en mobilfri skolehverdag er blant Nessa Nordtuns hjertesaker.

Hun har fortsatt klokkertro på at fysiske lærebøker er veien å gå for å øke lese- og skrivelysten, og ferdighetene til barna.

– Du som foreldre skal kunne kreve at barnet ditt får fysiske lærebøker, og ikke kun en skjerm når de begynner på skolen, sier Nessa Nordtun med en bestemt tone.

ANALOG LINJE: Fysiske skolebøker og mindre skjermbruk i skolen, men også hjemme er 38-åringen svært opptatt av. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hennes eldste sønner må forholde seg til tydelige skjermregler. Hun innrømmer at det er krevende å stå i. Men familie-regimet funker.

– Ingen av dem har mobiltelefoner. De får ikke ha iPad i ukedagene, men fra fredag klokken 18 og på lørdag og søndag, sier hun og ler.

– Barna har også spillkvelder med kompisene innimellom, legger hun til.

HENT OG BRING: Kari Nessa Nordtun drar hjem til familien i Stavanger hver fredag, noen ganger torsdag og blir til mandag morgen. Henting og bringing av barna er det stort sett ektemannen som tar seg av. Bildet er fra desember 2023. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Slipp dem løs

Hun har følgende råd til foreldre med skolestartere:

– Til bekymrede foreldre: Det går bra! Barna er i gode hender, stol på det.

Hun tenker seg om før hun sier:

– Det aller viktigste er å være der for ungene sine. Men også: Slipp dem løs! Dette er en ny fase i livet. La dem bygge selvstendighet. La de prøve og feile, og la ungene kjenne på de vonde følelsene. Hjelp dem gjennom disse for at de skal kunne kjenne på mestring. For tøffe tider, det kommer i livet, og det vil være nederlag. Så rust dem til det og stå i nederlaget med dem. Det er kjempeviktig!

Read Entire Article