Kripos slår alarm: – Naivt å tro at dette ikke kan skje i Norge

5 months ago 102


Kortversjonen

  • Kripos-topp Eivind Borge advarer om at trusselen fra den skjulte organiserte kriminaliteten er større enn noen gang
  • Flere store kokainbeslag viser at Norge trolig brukes som transittland for narkotika
  • Borge frykter at konsekvensene blir at kriminelle får fotfeste i ulike bransjer, undergraving av velferdstjenester, korrupsjon og i ytterste konsekvens at de infiltrerer og påvirker norsk politikk og store deler av det norske samfunnet
  • Borge frykter at Norge kan ende opp som Sverige, og at internasjonale kriminelle nettverk kan etablere seg i Norge

Mars 2023: Ansatte ved Bamas hovedlager i Groruddalen i Oslo åpner en banankasse og finner 712 kilo kokain. I løpet av et halvt år blir det oppdaget til sammen over to tonn skjult i banankasser. Dette er de største beslagene av kokain som er gjort i Norge noensinne. 

April 2023: Få uker etter det første beslaget i Oslo går politiet til væpnet aksjon på Husnes i Kvinnherad. Under et lasteskip finner dykkere 150 kilo kokain som er festet på et skip som kommer fra Brasil.

Dette er det største kokainbeslaget på Vestlandet noensinne.

– Dette er eksempler på den skjulte organiserte kriminaliteten hvor Norge blir brukt som transittland. Vi kommer til å se mer av dette i tiden fremover, og det er en alvorlig situasjon, sier Eivind Borge, som er leder for Etterforskningsavdelingen i Kripos.

– Det er ofte nettverk som samarbeider med karteller i Sør-Amerika som står bak, og etterretning tilsier at Norge er spesielt utsatt på grunn av den lange kystlinjen.

ADVARER: Leder for Etterforskningsavdelingen i Kripos, Eivind Borge, sier at trusselen fra den skjulte organiserte kriminaliteten er større enn noen gang. Foto: Thomas Andreassen / VG

VG møter Borge på Kripos’ hovedkvarter på Bryn. Etterforskningslederen har jobbet innenfor dette feltet siden 90-tallet, og vil advare om konsekvensene av at internasjonale kriminelle nettverk etablerer seg i Norge.

– Vi ser at denne trusselen er større enn noen gang. Dette er kriminalitet som kan bryte ned samfunnet, sier Borge.

– På hvilken måte?

– Det kan for eksempel være snakk om at kriminelle får fotfeste i ulike bransjer, undergraving av velferdstjenester, korrupsjon og i ytterste konsekvens at de infiltrerer og påvirker norsk politikk og store deler av det norske samfunnet.

– Vi ser at disse miljøene søker innflytelse og vil legge til rette for sin kriminelle virksomhet. Det kan være snakk om undergraving av politiske prosesser og trusler mot maktpersoner, sier han.

I februar ga Kripos ut en rapport om trusselvurderingen av kriminelle nettverk i Norge. Her kommer det frem at nettverkene blir mer profesjonelle, samarbeider på tvers av grenser og at forretningsmodellene blir stadig mer komplekse.

I rapporten står det også at «kokaintsunamien fra Sør-Amerika mot Europa også har potensialet til å treffe Norge med styrke».

Les også: Tollerne reagerte på dette – dagen etter fant de 150 kilo kokain festet til skip

– I tillegg til den omfattende narkotikavirksomheten er volden, som denne kriminaliteten ofte representerer, svært alvorlig og kan også ramme uskyldige ofre. Det har vi blant annet sett i Sverige, sier han.

Og nettopp Sverige ønsker Borge å advare om.

– Der ser vi en skremmende utvikling med gjengkriminalitet og enkelte områder med parallellsamfunn. Det er naivt å tro at det ikke kan skje i Norge. Vi ser også at svenske miljøer ønsker å etablere seg her i landet, sier han.

Den svenske avisen Dagens Nyheter avslørte nylig at kriminelle gjenger rekrutterer ansatte i svensk politi for å lekke hemmelig informasjon og varsle om aksjoner. Siden 2018 har det kommet 514 meldinger om at politiet skal ha samarbeidet med gjengene, ifølge en gransking avisen har gjort.

Borge mener også at nordmenn må ta en del av ansvaret for at etterspørselen etter kokain er såpass høy, og hvilke konsekvenser det fører til.

– Jeg mener alle har et moralsk ansvar her. Til syvende og sist så er det hver og en som tar beslutningen om å bruke narkotiske stoffer, og etter min oppfatning så er det viktig å ha en klar oppfatning av hva det innebærer. Dette holder liv i denne organiserte kriminaliteten, sier han, og legger til:

– I tillegg så løper man en stor risiko, for du aner jo ikke hva du putter i kroppen. Så jeg skjønner ikke at folk tør.

Les også: Bama-ansatte kjenner på uro og ubehag

Kripos-lederen mener løsningen på de nye utfordringene Politi-Norge står overfor er sammensatt.

– Vi må se på helheten. Denne kriminaliteten er internasjonal, så vi må samarbeide enda bedre på tvers av grensene. Så må vi sette inn tiltak mot bakmennene som rekrutterer nye aktører, og de som tar imot narkotikaen i Norge. Dette krever en spisset kompetanse, og det er ressurskrevende, sier han. 

Hvis ikke det ikke settes inn tiltak nå, så mener Borge at det tillitsbaserte Norge kan bli endret.

– En annen konsekvens er at vi som samfunn må sette i gang strengere kontrollsystemer. Det kan for eksempel være snakk om lavere terskel for å visitere noen og mer overvåkning, sier han.

– Men det viktigste er at vi gjør tiltak nå, før dette treffer oss så hardt at vi ikke klarer å snu det. 

Les også: Jonas Gahr Støre om voldsbølgen: – Sterkt urovekkende

Read Entire Article