KrF etter Bollestad-exit: Frustrasjon og gjørme

3 months ago 37


– Jeg er veldig bekymret for KrFs situasjon. Partiet er skadeskutt etter den dramatiske avgangen til Olaug Bollestad, sier mangeårig stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Agder KrF til VG.

Han kommer fra Sørlandet - den tradisjonelt sterkeste KrF-regionen i Norge.

I sommer har han fungert som en av Olaug Bollestads nærmeste rådgivere - som en vennetjeneste. Han synes håndteringen av den fortsatt sykmeldte, nå avgåtte KrF-lederen ikke har vært noe vakkert syn.

– Står til stryk

– Det er en håndtering som står til stryk. Det ble en uverdig situasjon for henne. Hun var sykmeldt tidligere i sommer også, og ble satt sjakk matt da hun fikk presentert for seg varsel og planer om at hun skulle ut av ledelsen, beskriver Grøvan.

Som mangeårig kollega i partiet og på Stortinget - stilte han opp for henne som noen hun kunne rådføre seg med.

– Jeg ble ikke engasjert av partiet, men stilte opp for henne som en vennetjeneste, sier Grøvan til VG.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Han er ingen hvem som helst i KrF. I årene 2019 til 2021 var Grøvan leder for KrFs stortingsgruppe - og lenge partiets viktigste bindeledd til regjeringen.

– Hva tenker du om selve tidspunktet for Bollestads avgang - i en tid da KrF fra før har slitt med sperregrensen?

– Det har jo skapt uro i et parti som sliter fra før. Husk, det er jo bare ett år igjen til valget i 2025. Hvis vi skal nå ut til både tidligere og potensielle velgere, har vi bare tiden og veien. Derfor kan vi ikke vente til vårens landsmøte med å velge ny ledelse. Den bør velges på et ekstraordinært landsmøte i november - etter at nominasjonsprosessen i fylkene er avklart, sier Grøvan til VG.

AVGANGEN: Olaug Bollestad i ildfarget kjole foran Hans Olav Syversen og Dag Inge Ulstein etter sentralstyremøtet i KrF sist torsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han mener det er en selvfølge at en ny partileder får en mest mulig sikker plass på et nytt storting - etter valget neste år.

Mye kan tyde på at vedkommende dermed må stille i et valgdistrikt som har stor KrF-oppslutning, i praksis kan det bety Agder, Rogaland, Oslo, Møre og Romsdal eller innen Vestland.

– Hva tenker du om at folk vet som lite om årsaken til Bollestads avgang?

– Det er joe noe av det som forårsaker frustrasjonen i partiet. Mitt inntrykk er at dette var forhåndsbestemt før dette lange møtet sist torsdag kveld. Og det skjedde altså før dette varselet mot henne er ferdig behandlet.

– Hvem bør bli ny partileder, mener du?

– Vi må få på plass en permanent partileder så fort som mulig. Jeg ønsker ikke å forskuttere det.

FUNGERENDE LEDER: Dag Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse fotografert i forbindelse med det skjebnesvangre sentralstyremøtet i Oslo sentrum sist torsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

VG har i løpet av helgen forsøkt å få tak i både fungerende KrF-leder Dag Inge Ulstein, Olaug Bollestad og nestleder Ida Lindtveit Røse.

Ingen har besvart VGs henvendelser, og KrFs pressevakt opplyser at ingen av de tre har vært tilgjengelige for mediehenvendelser i helgen.

Dette har skjedd

  • Ifølge opplysninger til VG ble Olaug Bollestad konfrontert med klager og reaksjoner på sin lederstil tidlig i sommer. Dette var før det var levert et formelt varsel mot henne.
  • I et oppfølgende møte i juni skal Bollestad selv ha tatt opp lederspørsmålet. Ifølge kilder VG har snakket med, oppfattet da partiledelsen at hun skulle trekke seg.
  • KrF-lederen ble også sykmeldt i begynnelsen av juni. I løpet av sommeren ble det laget en plan for hvordan hun skulle gå ut med nyheten om at hun ønsket å trekke seg som leder, ifølge VGs kilder.
  • Da sentralstyret møttes 6. august, skulle avgangen offentliggjøres dagen etter, slik ledelsen hadde oppfattet det.
  • Ifølge TV 2 var det da lagt klar en kommunikasjonsstrategi for hennes avgang og møte med pressen, der 1. nestleder Dag Inge Ulstein skulle trå inn som leder.
  • I stedet møtte Bollestad selv i sentralstyremøtet og holdt en tale, der hun ga uttrykk for at hennes nestledere hadde lagt press på henne om å gå av og takke nei til gjenvalg på Stortinget. Det omtalte Vårt Land tirsdag – og VG har fått det bekreftet.
  • Etter et flere timer langt sentralstyremøte torsdag 22. august - gikk Olaug Bollestad av som KrF-leder - fortsatt sykmeldt.

Ute i KrF-organisasjonen er uroen rundt leder-situasjonen stor mange steder.

Leder i Buskerud KrF, Helge Hafsås, mener situasjonen er veldig krevende.

BEDRE TIDER: Helge Hafsås (til høyre) sammen med Hege Fossum og Turid Thomassen i Buskerud KrF under «veivalget» i 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Mitt inntrykk er at KrF-grasrota synes dette er forferdelig trist. Jeg har vært i kontakt med mange medlemmer. De fleste er lei seg for at det ble en slik slutt for Bollestad. Men vi respekterer selvsagt valget hennes om å gå av, sier Hafsås.

– Hva synes du om tidspunktet dette skjer på?

– Det er aldri gunstig når noe sånt skjer i starten av den lange valgkampen. Derfor blir det spesielt viktig å kjempe fremover mot det viktige stortingsvalget i 2025, og komme på offensiven igjen, sier Hafsås.

– Vi har ligget lenge i gjørma og slitt rundt firetallet og sperregrensen. Den kampen blir fortsatt tøff, men ikke umulig etter dette, sier Hafsås.

Han er en av mange som ikke føler seg informert om årsaken til Bollestads avgang.

– Jeg har ikke nok informasjon til å uttale meg om det. Nå skal det vært et møte i landsstyret mandag, da får vi kanskje noe mer informasjon, sier han.

ROPSTADS: Bjørn Alfred Ropstad sammen med sønnen, tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på en KrF-konferanse på Gardermoen for en tid siden. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tidligere KrF-topp og fylkesvaraordfører Bjørn Alfred Ropstad i Agder - er faren til eks.leder Kjell Ingolf Ropstad.

Han var ikke særlig snakkesalig da VG oppnådde kontakt med ham på vei inn til gudstjeneste søndag formiddag. Men han hadde en liten kommentar:

– Jeg håper virkelig at vi kommer trygt og godt videre. Dette er helt tydelig en tøff situasjon for KrF nasjonalt, sier Ropstad.

VEIVALGET: Oluf Maurud og Ragnfrid Granerud i Innlandet KrF fotografert under veivalget om KrF skulle gå til høyre eller venstre i 2018. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Oluf Maurud var lenge leder for KrF i Innlandet og tidligerte Hedmark.

– Situasjonen er veldig tung for KrF nå. Nå er det derfor viktig å få på plass en ny partileder raskest mulig. Vi MÅ avvikle et ekstraordinært landsmøte for å få denne på plass i høst. Det er bare ett år til valget, minner Maurud om.

Hva tenker du?Tror du KrF kan reise seg og få en oppslutning noe over sperregrensen ved valget i 2025?aNei, KrF er et parti som vil fortsette nedgangen - med sine lederproblemer og aldrende velgere.bJa, nå er bunnen nådd - og det kan gå oppover med den riktige partilederen.

– Hvem bør overta etter Bollestad?

– Jeg ser på Dag Inge Ulstein som en verdig arvtager. Men det er vanskelig å ha noen favoritt all den tid han har sagt at han er midlertidig. Vi bør uansett ha en leder som sitter på Stortinget, sier Maurud.

– Hva sier du dersom Knut Arild Hareide varsler et overraskende comeback?

– Jeg tror ikke noe på det, men hadde det skjedd, så hadde han vært min kandidat, svarer Maurud.

VG har sændag også vært i kontakt med de tidligere partilederne Kjell Magne Bondevik, Dagfinn Høybråten og Kjell Ingolf Ropstad. Men ingen av dem ønsker å kommentere situasjonen i KrF nå.

Read Entire Article