Kremls propagandamaskineri sliter med Ukrainas angrep inn i Kursk-regionen.

1 month ago 36


Vladimir Putin fotografert under et besøk på et barnesykehus i Krasnogorsk torsdag. Foto: MIKHAIL TERESHCHENKO / AFP / NTB

Vladimir Putin (71) prøver å vise at han fortsatt har kontroll. Men det ukrainske angrepet skaper trøbbel for Kremls propagandamaskineri, mener eksperter.

mandag 26. august kl. 01:32

Kortversjonen

  • Vladimir Putin (71) prøver å vise at han fortsatt har kontroll.
  • Men det ukrainske angrepet skaper trøbbel for Kremls propagandamaskineri, mener eksperter.
  • – De russiske statslojale mediene har vist invasjonen i Kursk-regionen på en veldig tvetydig måte, sier Yevgeniy Golovchenko ved Københavns Universitet til VG.
  • – De har både vist et langt mer «dystert» bilde av krigen enn hva russerne er vant til å se. Men hovedbudskapet er stadig at den ukrainske offensiven slo feil, at Kyiv taper og at situasjonen er under kontroll, mener han.

– De russiske statslojale mediene har vist invasjonen i Kursk-regionen på en meget tvetydig måte, sier Yevgeniy Golovchenko ved Københavns Universitet til VG.

– De har både vist et langt mer «dystert» bilde av krigen enn hva russerne er vant til å se. Men hovedbudskapet er stadig at den ukrainske offensiven slo feil, at Kyiv taper og at situasjonen er under kontroll, fortsetter Golovchenko.

Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen er enig i at Vladimir Putin og propagandamaskineriet er mest opptatt av å vise at han har full kontroll – og kan styre Russland videre.

– Den ukrainske militære offensiven i Kursk-regionen ser ut til å være vanskelig for russiske myndigheter og for statlige media å håndtere, sier hun.

Den kjente propagandisten Vladimir Solovjov ba denne uken sine seere på statskanalen Rossija om å «ta det med ro» når det gjelder Kursk. Foto: Russian Media Monitor

– Realiteten på bakken er ikke tilpasset bildene på TV. Russisk fjernsyn prøver å roe ned, de fortsetter å vise underholdningsprogrammer, blandet med narrativet om at Russland ikke fører krig mot Ukraina, men «en spesialoperasjon».

– Hva sier Putin?

– Han har kalt det som skjer i Kursk-regionen nå en form for «provokasjon». Russiske myndigheter ønsker at samfunnet fortsetter «å sove», late som om ingenting alvorlig skjer. Putin har vært i Aserbajdsjan og deretter i Beslan 20 år etter terroraksjonen der og endelig var han innom Groznyj i Tsjetsjenia. Krigen der rundt 2000 var grunnlaget for at han kom til makten.

Dette bildet ble frigitt av det russiske forsvarsdepartementet torsdag. Det skal vise en russisk soldat avfyre en rakett i Kursk-regionen. Foto: AP / NTB

Inna Sangadzhieva følger russiske medier og ser hvordan det ukrainske angrepet inn på russisk territorium omtales:

– I realiteten blir situasjonen enda mindre kontrollerbar på eget territorium nå. De såkalte «Z-militær-korrespondentene» og statlige fjernsyn sier på den ene siden at det russiske militæret har kontroll. På den andre siden forsøker de å diskutere ulike scenario for området – fra en mulighet for en fullskala krig, hvor vernepliktige må trekkes ut; til en mulighet til å forlate regionen fullstendig, sier Sandgadzhieva og fortsetter:

– Det kommer noe kritikk av militæret, men lite hensyn blir vist til lokalbefolkningen. Folk i Kursk-regionen ber Putin om hjelp via sosiale media, samtidig som de viser stor misnøye med egne myndigheter. Det viser seg også at ukrainske soldater skal behandle lokal befolkning i henhold til internasjonale konvensjoner. Og da ser man at de er ingen «nazister», som russisk propaganda beskriver dem.

Yevgeniy Golovchenko sier at TV-seerne på den ene siden får «bekymringsmeldinger» om evakuering av sivile fra russiske byer og innsamling av humanitær hjelp til de rammede, samtidig som de får fortalt den samme historien som gjennom hele krigen om et mektig Russland som har full kontroll.

– Russiske myndigheter prøver også aktivt å utnytte situasjonen til å styrke «patriotismen» og få flere russere til å melde seg til å kjempe i krigen.

Read Entire Article