Kontrollkomiteen: Hard kritikk av regjeringen for kjøpet av Meraker Brug

4 months ago 37


MERAKER BRUG: Statskog kjøpte i 2022 den enorme eiendommen i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høyre, Venstre og Frp retter hard kritikk mot Vedums prestisekjøp, melder NTB.

tirsdag 14. mai kl. 17:08

Saken oppdateres.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite bestemte seg i fjor høst seg for å granske statens kjøp av den gigantiske trøndereiendommen Meraker Brug til 2, 65 milliarder kroner.

Kjøpet av eiendommen ble ført som en «investering» i statsbudsjettet, og ble derfor ført «under streken». Kort forklart betyr det at kjøpet holdes utenfor de ordinære utgiftene til statsbudsjettet, fordi det regnes å kunne gi avkastning.

Dette kan i utgangspunktet regjeringen kun gjøre dersom investeringen er ventet å være like god som oljefondet, har Peter Frølich (H) tidligere sagt til VG. Han er leder for kontrollkomitéen og har uttalt seg kritisk til kjøpet på vegne av Høyre.

Det var mindretallet i komiteen, bestående av Høyre, Venstre og Frp, som opprettet kontrollsaken. Komiteen har ønsket å undersøke om kjøpet ble ført opp på riktig måte i statsbudsjettet.

Meraker Brug

Hva er Meraker Brug?

En landbrukseiendom som ble kjøpt av staten for rundt 2,65 milliarder kroner i 2022.

Hvor stor er eiendommen?

Den består av rundt 1,2 millioner mål. Omtrent 200.000 mål av dette er produktiv skog, ifølge Statskog.

Hvor ligger den?

Eiendommen var en av de største privateide skog- og utmarkseiendommene da den ble kjøpt. Eiendommene ligger i Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer kommune i Trøndelag.

Hvorfor er det kontroversielt?

Kjøpet av eiendommen ble ført opp «under streken» på statsbudsjettet, som betyr at det ble regnet som en investering. Kontrollkomiteen gransker om det var riktig å gjøre det på denne måten. Hvis noe er en investering kan det føres utenfor det vanlige budsjettet - og da kan staten bruker mer penger.

Finansminister Trygvle Salgsvold Vedum (Sp), landbruksminsiter Geir Pollestad (Sp) og hans forgjenger Sandra Borch (Sp) har alle forklart seg om saken til komiteen.

KLARE FOR KJØP: Daværende landbruksminister Sandra Borch (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) feiret i fjor kjøpet. Her med styreleder Gunnar Olofsson (til venstre) i Statskog og representant for selgeren, Richard Arnesen (bak). Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det kan være ulike meninger om kjøpet. Jeg mener det var riktig, sa Vedum under komitéhøringen.

Han fortalte at statens eksterne rådgiver sa at eiendommen kunne være verdt 150 millioner kroner over kjøpssummen.

– Rådgiveren mente at en privat investor kunne verdsette Meraker Brug opp til 2,8 milliarder kronene, sier Vedum og la til:

– Jeg fulgte de faglige rådene.

Publisert: 14.05.24 kl. 17:08Oppdatert: 14.05.24 kl. 17:08
Read Entire Article