Kongsberg Gruppen mener de i «stor grad» oppfyller statens lønnsforventning, på tross av de selv sier de ikke vil følge dem.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kongsberg-styreleder Eivind Reiten sa til E24 i slutten av forrige måned at de har «ingen planer om å gjøre tilpasninger til retningslinjene».
– Vi har valgt å videreføre lønnssystemet vårt i 2024 fordi vi mener det ikke er i selskapets interesse å ha mer fastlønn og lavere bonuser, sa Reiten.
Likevel mener selskapet at de oppfyller statens forventninger til lønn og godtgjørelse i «stor grad».
De kommer frem i statens eierrapport, som ble lagt frem onsdag morgen.
I rapporten har selskapene selv gitt sin egen vurdering av i hvilken grad de oppfyller statens forventninger på 13 ulike punkter.
Mistillit som verktøy
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier onsdag til E24 at saken om lederlønningene skal behandles på generalforsamling neste vår.
– Hvordan skal du få styrene til å følge retningslinjene neste år?
– Vi gir forventninger som eier og det følger vi opp gjennom dialogen og generalforsamlinger. Det er basert på eierskapspolitikken som Stortinget har stilt seg bak.
– Hva skjer hvis det er selskaper som fortsatt ikke følger retningslinjene?
– Nå skjønner jeg at du vil at jeg skal gå inn og svare om det enkelte selskap. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg er opptatt av at staten er en profesjonell eier for noen av de aller viktigste selskapene som består av veldig mange arbeidsplasser i dette landet. På generelt grunnlag er det slik at vi har de verktøyene vi har. Det er at stemmegivning på generalforsamlinger og stemmeforklaringer. Det kommer vi til å fortsette.
– Er du villig til å kaste styremedlemmer som ikke følger retningslinjene?
– Nå spør du veldig hypotetiske spørsmål.
– Din forgjenger antydet at han var villig til det?
– Det er åpenbart at det å ikke ha tillit til styreledere et verktøy som man har. Men det å stå å diskutere enkeltstyrer gjennom mediene, det er ikke slik vi driver eierstyring i Norge, sier Myrseth.
Inn på teppet
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) kalte styreleder Reiten inn på teppet etter at det ble kjent at de ikke vil etterleve statens forventning om moderasjon i bonusordningene.
Reiten har sagt at han mener modellen de har brukt hele veien, der bonus er en stor del av lønnspakken i ledelsen, tjener selskapet best.
– Jeg fortsetter å hele tiden å hevde det som er i Kongsberg Gruppens og aksjonærfellsskapets interesser. Kongsberg Gruppen eies 50 prosent av staten, og 50 prosent av andre aksjonærer. Det er nå en gang mitt anvsar å balansere de hensynene, har Reiten tidligere sagt til E24.
Myrseth sa etter møtet i starten av juni at hun er fornøyd med utviklingen i bonuser.
– På ingen måte. Det er ikke så lenge siden meldingen ble vedtatt og nå er vi i gang med det arbeidet. Det vi allerede ser er at i mange selskaper har bonusordningen blitt halvert. Jeg mener det er vellykket, sier hun.
– Var det aktuelt å gå hardere til verks på møtet?
– Vi styrer ikke selskapet, det er det styret som gjør. Vi er eier og kommer med våre forventninger i dialog og i generalforsamlingen. Det er en rollefordeling og avklaring som er viktig å forholde seg til, sier næringsministeren.
Rekordutbytte
I fjor hadde staten et utbytte på 122,7 millarder kroner i selskapene de har eierandel.
Den totale verdien av statens eierskap er på 1.375 milliarder kroner. Det er en nedgang fra 1.450 milliarder kroner i 2022. De har eierskap i 69 selskaper.
– Dette er penger som kommer fellesskapet vårt til gode. I årene som kommer må vi bygge opp forsvar og beredskap, og vi må styrke og utvikle viktige velferdstjenester som barnehage, skole og sykehus. Selskapene med statlig eierandel er noen av de største og viktigste selskapene vi har, og står for en betydelig del av verdiskapingen i landet. Dette skal vi ivareta på en profesjonell måte så de kan fortsette å bidra til velferdssamfunnet vårt, sier Myrseth.