Kongelig isfront: Charles vil kaste ut Andrew

4 weeks ago 16


Kortversjonen

  • Et nytt TV-drama, «A Very Royal Scandal», handler om da prins Andrew ble trukket inn i en overgrepssak og et famøst BBC-intervju i 2019 som skandaliserte prinsen.
  • TV-serien kan sette press på kong Charles til å ta et oppgjør med lillebroren.
  • Andrew nekter å dempe sin overdådige livsstil til tross for å ha mistet kongelige privilegier.
  • Kong Charles krever nå at Andrew betaler for seg eller flytter til en mindre bolig.

19. september har «A Very Royal Scandal» premiere på strømmetjenesten Amazon Prime.

Ifølge den konservative storavisen The Times er fremstillingen av prinsen og hans fall fra nåde direkte nådeløs.

Miniserien kommer på toppen av en eskalerende konflikt mellom Charles (75) og lillebroren.

Prinsen har lenge nektet å etterkomme kongens krav om å dempe en livsførsel der utgiftene på ingen måte står i forhold til Andrews inntekter, eller funksjon i kongehuset, for den del.

Simpelthen fordi hertugen av York (64), «skammens prins», som han er kalt, ikke lenger har noen rolle i kongehuset. Strippet som han er, for titler, æresbevisninger, beskytterskap og honorære oppgaver.

Kløften mellom brødrene synes dypere enn noensinne.

 ADRIAN DENNIS / AFP / NTBSPILLER INGEN ROLLE: Prins Andrew har ikke lenger noen formell rolle i det britiske kongehuset. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP / NTB

Skuespilleren Michael Sheen (55), som vi tidligere har sett i tre ulike spillefilmer som statsminister Tony Blair (og som neste år skal gestalte sitt forbilde Richard Burton), portretterer en arrogant, pompøs, villfaren og svært ubehagelig prins.

Vi ser ham marsjere rundt i Buckingham Palace mens han roper skjellsord til slottets ansatte. Hans første ord overhodet er «F*ck off!!» til en tjener som våger å nærme seg.

Gjennom samtlige tre deler i Amazon-serien overøses hoffets personale med ukvemsord og vulgære utbrudd.

Ikke ulikt prinsens opptreden i Netflix-filmen «Scoop», som omhandler Andrews famøse BBC-intervju etter at hertugen ble trukket inn i overgrepssaken knyttet til den pedofilidømte forretningsmannen Jeffrey Epstein.

 Ian West / Pa Photos / NTBSPILLER EN ROLLE: Michael Sheen gestalter prins Andrew i den nye miniserien «A Very Royal Scandal». Foto: Ian West / Pa Photos / NTB

Tidligere denne uken meldte den vanligvis godt orienterte London-avisen The Times at kongens tålmodighet med Andrew, hertugen av York, er på bristepunktet.

Ettersom prinsen ikke lenger er en offisiell del av den kongelige familie, det vil si de som kalles arbeidende kongelige, ønsker ikke Charles å dekke brorens overdådige livsstil.

Monarken har forlangt at dersom Andrew og hans fraskilte kone, Sarah «Fergie» Ferguson, skal fortsette å bo på The Royal Lodge i Windsor, må de selv betale for driften av det staselige husværet med tilliggende herligheter.

Alternativt: Hvis lillebroren ikke har mulighet til det, må han og Fergie nedskalere til noe de har råd til.

De årlige kostnadene er på 70 millioner kroner, og har så langt blitt dekket fra Kronens drifts- og vedlikeholdsbudsjett. Det er en indirekte bostøtte som har begunstiget Andrews husholdning.

I tillegg mottar prinsen et ukjent beløp for livsopphold i form av en månedlig overføring fra brorens private midler. Han har også en årlig pensjon fra Forsvaret tilsvarende 280 000 kr.

 Adam Davy / Pa Photos / NTBHOLDER SAMMEN: Sarah Ferguson og prins Andrew ble gift i 1986 og skilte seg i 1992, men de har hold sammen som venner, og bor under samme tak i The Royal Lodge. Her fra Royal Ascot i 2019. Foto: Adam Davy / Pa Photos / NTB

Etter Epstein-skandalen er Andrew fratatt apanasjen på 3,5 millioner kr.

Siden han ikke lenger representerer kongefamilien på offisielle oppdrag, har han også mistet sitt kontor i Buckingham Palace, sine ansatte og får heller ikke dekket administrative utgifter.

Som kongehusets paria lever han på brorens nåde. Og broren vil at hertugen og hans hus skal forlate The Royal Lodge og finnes seg en bopel mer i tråd med prins Andrews økonomiske virkelighet.

Til tross for det beskjedne navnet – «lodge» kan oversettes med gjestehus eller hytte – består komplekset av en treetasjes hovedbygning med 30 rom, inkludert en gedigen spisesal i gotisk arkitektur, samt svømmebasseng og tennisbane.

På den 400 mål store eiendommen ligger det også seks tjenesteboliger for staben og deres familier.

Frem til han ble konge, bodde Georg VI – dronning Elizabeths far – på The Royal Lodge. I 1952 flyttet enkedronningen, Elizabeth IIs mor, tilbake dit.

Da Dronningmoren, som hun ble kalt, gikk bort i 2002, i en alder av 101 år, ble eiendommen offisiell residens for hertugen av York, slik den også tidligere i historien har vært.

Prins Andrew og hans familie flyttet inn i 2004.

 AP / NTBHISTORISK GRUNN: Kong Georg VI og hans datter, daværende kronprinsesse Elizabeth, fotografert i august 1946 i hagen foran The Royal Lodge i Windsor. Foto: AP / NTB

Kong Charles har tilbudt broren å flytte til Frogmore Cottage, rett i nærheten, som med sine ti soverom, fire bad og eget gartneri heller ikke er noen «hytte», slik navnet impliserer.

Frogmore-eiendommen omfatter også mausoleet til dronning Victoria og prins Albert, samt den abdiserte kong Edvard VIIIs siste hvilested.

Inntil prins Harry og Meghan Markle evakuerte øyriket og reetablerte seg i California, var residensen hertugparet av Sussex’ private bopel, tildelt dem av dronning Elizabeth som en gest overfor det nygifte barnebarnet.

De pusset opp den fredede eiendommen for 30 millioner skattekroner, noe som utløste kraftig offentlig kritikk, og paret måtte tilbakebetale denne summen da de bosatte seg i USA.

Siden har prins Andrews datter bodd i Frogmore Cottage, men nå har også hun flyttet ut, slik at den 500 kvadratmeter store «hytta» står ledig.

Hertugen av York mener imidlertid at det er under hans verdighet å bosette seg på en sådan adresse.

Kanskje tenker han på hva folk vi si om han flytter til et hus som ifølge en tidligere omtale har møbler og inventar fra Ikea. Andre vil muligens mene at det er det minst problematiske av hva folk kan finne på å si.

 NEIL HALL / EPA / NTBPUSSET OPP FOR SKATTEBETALERNES PENGER: Prins Harry og Meghan Markle måtte betale tilbake 30 millioner kroner etter at de sendte regningen for oppussing og ombygging av Frogmore Cottage til det offentlige. Foto: NEIL HALL / EPA / NTB

Uansett har det, ifølge The Times, skåret seg såpass mellom de rojale brødrene at monarkens rådgivere – stadig ifølge London-avisens kongelige korrespondenter – omtaler konflikten som «beleiringen av Royal Lodge».

Charles på sin side skal ha gjort det klart at dersom Andrew nekter å flytte ut vil han se seg nødt til å avlåse avtalen med sikkerhetsteamet som beskytter hertugen. Kontrakten går ut i høst.

Tilbudet om Frogmore Cottage vil heller ikke bli stående til evig tid.

For kongen er den skandaliserte prinsens fortsatte tilstedeværelse på en av kongehusets flotteste og mest tradisjonsrike eiendommer uforenlig med monarkiets image og verdier.

Kong Charles ønsker å synliggjøre at ingen, ikke engang monarkens nære familie, er immune mot konsekvensene av å bryte loven og med det skade kongehusets rykte.

Informerte kilder mener å vite at prins Andrew gradvis vil bli fratatt sine privilegier dersom han ikke aksepterer realitetene.

«Det kan gjøres pent eller stygt. Det kan gjøres med nåde og verdighet, eller det kan bli tvunget på ham. Men slik det ser ut nå, vil livet på Royal Lodge bli stadig kaldere og mer ubehagelig for hertugen. Det eneste spørsmålet nå er når han vil innse at han har blitt en fange av sin egen stolthet,» sier en venn i en uttalelse som tolkes som en styrt lekkasje til The Times.

Bilde av Kong CharlesKong Charles

Vil synliggjøre at ingen i hans nære familie er immune mot straff.

Britisk presse skriver at prins Andrew i praksis er isolert fra resten av kongefamilien, både fysisk og symbolsk. Mens kong Charles forsøker å navigere i det komplekse farvannet som det moderne monarkiet også er, kan det se ut til at lillebroren er en av de største utfordringene han står overfor.

Dersom han fortsetter å bite seg fast på Royal Lodge uten å kunne betale for seg, mener observatører av denne steile konflikten at det snart kan komme til et uforsonlig brudd mellom brødrene.

 Toby Melville / AP / NTBTRIST UTSIKT: Prins Andrew fotografert etter kroningen av Charles og Camilla 6. mai 2023. Foto: Toby Melville / AP / NTB

På slutten av TV-serien stirrer Andrew tomt ut av vinduet.

Er det livet som imiterer kunsten som imiterer livet, fabulerer The Times’ rojale redaktør, kongekommentator Kate Mansey.

En finale som i så fall kan leses inn i et familiedrama der den ensomme prinsen sitter fanget i sin egen stolthet, mens kongen holder fast på kravet om at monarkiet må bevege seg bort fra skandaler og privilegier uten ansvar.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article