Politiet advarer om mobbing, vold og narkotikasalg på sosiale medier. Nå ber ministerne om at aldersgrensene blir fulgt.
torsdag 27. juni kl. 05:49Kortversjonen
- Politiet advarer om mobbing, vold og narkotikasalg på sosiale medier.
- Ministere krever strengere håndheving av aldersgrenser for sosiale medier.
- Halvparten av norske niåringer har konto på sosiale medier, ifølge Medietilsynet.
- Foreldre oppfordres til å si mer «nei» for å beskytte barna sine.
En fersk, upublisert rapport fra Medietilsynet viser at over halvparten av norske niåringer er på sosiale medier.
Samtidig roper politiet varsku om at sosiale medier har blitt en plattform for mobbing, narkotikasalg og videoer av groteske drap som etterlater barna livredde og traumatiserte.
Utviklingen får kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til å komme med en klar oppfordring om at foreldre må si mer «nei».
Vil skjerme barna
– Si nei. Foreldre må tørre å si nei. Jo flere foreldre som sier nei, desto lettere vil det også bli for andre foreldre å si nei. Foreldre må hjelpe hverandre, forklarer Nordtun.
Kunnskapsministeren får støtte fra ministerkollegaen i Barne- og familiedepartementet.
– Det er forferdelig å høre historier om innhold barn får tilgang til. De får se drap, krigshandlinger, vold og opplever omfattende mobbing som foreldre ikke så lett får innsyn i, sier Toppe.
Aldersgrenser blir ikke overholdt
De fleste sosiale medier har i dag en aldersgrense på 13 år, men som tallene fra Medietilsynet viser, blir ikke aldersgrensen overholdt. Frykten for utenforskap trekkes av tilsynet frem som den viktigste årsaken til at foreldre gir barna tilgang til sosiale medier før de blir 13 år.
Regjeringen ser for tiden på om det er mulig å innføre en aldersgrense som fungerer, med krav til verifisering gjennom tjenester som for eksempel BankID. Før dette eventuelt er på plass mener ministerne at foreldrene må steppe opp.
– Et raskt overslag tilsier at i hvert fall 100.000 norske barn under 13 år bruker sosiale medier. Kunne vi fått dem bort fra sosiale medier, ville vi kommet et langt steg på veien til å beskytte barn fra farlig innhold på nettet, forklarer Toppe.
Se video – konspirasjonsteorier florerer på TikTok:
Lovløse tilstander på nett
– Når man hører informasjonen som florerer der ute, er det åpenbart at de ikke er modne nok til å håndtere det. Det er vold, narkotikahandel og lovløse tilstander, sier Nordtun.
Statsrådene har i vår stått i spissen for en innspillsrunde hvor de har fått høre fra ulike aktører som engasjerer seg for barns vaner på sosiale medier. Regjeringen vil senere i år presentere en stortingsmelding om trygg digital oppvekst.
Foreldre forstår ikke barns mediehverdag
Politiet er usikre på om foreldrene vet hva foreldrene sier ja til ved å la barna få tilgang til sosiale medier.
– Barn er flinke teknologer og som forelder er det lett å miste oversikt over det barna driver med. Ofte forstår vi ikke konsekvensene av det barna driver med, forteller Anne Katrin Storsveen Oppegaard fra Oslo politidistrikt.
– Algoritmene er en gamechanger, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand, og viser til at mediehverdagen til foreldrene og barna kan være helt ulike.
Tall fra tilsynet viser videre at stadig flere får mobil i ung alder. 60 prosent av barn mellom åtte til tolv år oppgir at de var åtte år eller yngre da de fikk sin første mobil.
– Vi beskytter ungene på mange andre måter. Vi setter aldersgrense på filmer og sier nei til at de får kjøre bil eller benytte seg av solstudio, sier Nordtun.
Disse plattformene er «verstingene»
Ifølge politiet har Meta, Snapchat og særlig Telegram vist seg som selskaper det er vanskelig for politiet å forholde seg til.
– Vi har ikke verktøy utover det alle andre har. For å fjerne innhold på nett må vi rapportere innlegg til disse selskapene, på lik linje med alle andre. Ofte blir det en vurdering av hvorvidt innholdet bryter plattformenes egne retningslinjer, forklarer Oppegaard fra politiet.
TikTok og særlig Jodel trekkes fram som selskaper i den andre enden av skalaen, som er mer samarbeidsvillige.
«Pedojegere» et symptom
VG har tidligere skrevet om «pedojegere» som med stadig mer drastiske metoder avslører og konfronterer voksne som prøver å oppnå seksuell omgang med mindreårige. Nordtun mener sakene er et symptom på at barn trenger større vern på sosiale medier.
– Det er en del av det store bildet, og alt det som er der ute. Det må vi skjerme barn fra.
Fikk du med deg denne? Norskopplæring går viralt på TikTok: