Kommentarfeltet beviser at innholdet deres er skadelig

5 months ago 63


Jo, Oskar Westerlin, innholdet dere publiserer på plattformen er problematisk, og jeg skal fortelle deg hvorfor.

KRITISK: «Videoer som dette, som bare fokuserer på «thigh gap», klesstil og hvilken iPhone-modell du har, er uten tvil med å opprettholde et press og usunt fokus for den unge målgruppen dere når ut til», skriver Katinka Sletten. Foto: Skjermdump, Youtube
tirsdag 18. juni kl. 10:37

«GUTTA»-debatten

Dette har skjedd

  1. «Gutta» er humorsatsingen til Oskar Westerlin (26), Henrik Viken (22), Sebastian Brevik (25) og Sondre Klanderud (29). Youtube-kanalen deres har over 54.000 abonnenter.
  2. Vetle Olsen-Ryum, ansatt i ROS, skrev et leserinnlegg i VG hvor han kritiserer guttene. «De viser helt utdaterte holdninger rundt kropp, trening og kvinner», skrev han i kronikken.
  3. Orkla Foods Norge, som inntil nylig hadde en sponsoravtale med «Gutta», avsluttet denne avtalen for en måneds tid siden. Pressekontakt Kristoffer Vikebak i Orkla har ikke svart på hvorfor avtalen ikke videreføres. Men han sier følgende: – Orkla Foods Norge står selvsagt ikke for de holdningene som det vises til i kronikken i VG.
  4. Henrik Oven trakk seg nylig fra konseptet, og er ikke lenger en del av Youtube-kanalen. «Jeg har trukket meg fra Gutta fordi jeg føler ikke innholdet passer meg. Jeg ønsker ikke å kommentere konkrete konsepter, og vi gutta er fortsatt venner», sier han i en uttalelse gjennom sin manager.
  5. Katinka Sletten, fagleder for sosiale medier i Synlighet, sa til VG at hun synes videoene viser en skadelig kultur.
  6. Da svarte guttene dette: «Kritikken er usaklig, uten konkrete eksempler på hva som gjør innholdet vårt til en del av en «skadelig kultur». Hun fremstår bitter og forbanna. Dette er bare ord fra ei dame i overgangsalderen som trenger å få ut litt frustrasjon. Det ser man åpenbart på usakligheten». Det sa de i en felles uttalelse i VG.
  7. «Unge menn føler seg mer og mer utenfor i samfunnet, og er rett og slett kraftig misforstått. Allikevel, så fort noen faktisk klarer å nå ut til denne målgruppen blir de ofte stemplet som farlige forbilder», sa de i samme intervju.
KATINKA SLETTEN<-KATINKA SLETTEN

Fagleder for sosiale medier i Synlighet

La meg begynne med et utdrag fra videoen publisert av Youtube-kanalen «Gutta».

Her står fire jenter gjemt bak et forheng, og mens det heises sakte opp, elimineres en og en jente, helt til det står en vinner igjen. Kun basert på kroppens utseende.

I denne prosessen får Oskar Westerlin tid til å inspisere kroppen til flere av jentene, og komme med noen spørsmål underveis.

Spørsmålene som kommer er blant annet «Bra gap på hun nummer fire der. Trener du ofte?», etterfulgt av en forespørsel om jentene kan ta en rolig piruett, så han kan få se kroppen fra alle vinkler.

«Du må bøye deg litt ned, Oskar», oppmuntrer Sebastian «Baris» Brevik lattermildt fra bakrommet.

«GUTTA»: Youtubekanalen til Sebastian Brevik, Oskar Westerlin, Henrik Viken, Sebastian Brevik, Henrik Oven og Snorre Klanderud har over 54.000 abonnementer. Foto: Skjermdump, Youtube

På Youtube-kanalen deres florerer det med lignende innhold. I videoen «10 damer vs. Henrik Viken» blir damene bedt om å gjøre «hode, skulder, kne og tå», så han kan få sett på rumpene deres underveis.

Om dere selv ikke klarer å se hva som er problematisk med dette innholdet, så kan jeg kanskje hjelpe dere med å sette det i kontekst med noen tall fra Mental Helse.

Der kommer det nemlig frem at ensomhet og utenforskap blant unge er et økende problem, og en av de største bekymringene de unge mellom 12 til 20 år har, er knyttet til utseende.

Hele 36 prosent oppgir at de har bekymringer knyttet til hvordan de ser ut.

Videoer som dette, som bare fokuserer på «thigh gap», klesstil og hvilken iPhone-modell du har, er uten tvil med å opprettholde et press og usunt fokus for den unge målgruppen dere når ut til.

I etterkant av artikkelen som ble publisert i VG i går, etterspurte dere konkrete argumenter for hvorfor innholdet dere deler er skadelig. Jeg tenkte at kronikken som ble publisert i forkant av Vetle Olsen-Ryum forklarte det godt nok, men nå forsøker jeg altså på nytt her.

Jeg har de siste 24 timene sittet og moderert mitt eget kommentarfelt, og det har nærmest vært en fulltidsjobb å svare på innkommende meldinger.

Meldinger som tikker inn fordi dere har delt harselerende videoer på deres egne kanaler.

Ansiktet mitt er klistret utover både Instagram, Snapchat og TikTok.

I kommentarfeltene og innboksen kan jeg lese beskrivelser som «traktorlesbe», «emojente» og «gammel sur kjerring».

SVARTE PÅ TIKTOK: Sebastian «Baris» Brevik og Henrik Oven har laget egne TikTok-videoer om kritikken. Foto: Janne Møller Hansen og Hallgeir Vågenes / VG

Deres eget kommentarfelt har blitt med på å bevise hvorfor det dere holder på med er skadelig.

Det har oppstått en ung guttegjeng som angriper alt som er annerledes, en gjeng som går rett i strupen med usaklige argumenter og personangrep.

Som dere selv påpeker er dette en sårbar målgruppe som ofte føler seg utenfor i samfunnet. De trenger ikke mer utenforskap og aggresjon. Det de trenger er forståelse, og en holdning som viser at det er plass til alle.

Ikke bare traktorlesber med kort hår og middelaldrende damer, men også unge gutter som ikke er helt sikre på hvor de hører hjemme enda.

Det de definitivt ikke trenger er mer kroppspress, og en holdning som viser at enten er du kul og «innafor med gutta», eller så er du ikke verdt noe.

Jeg er bekymret for utviklingen jeg ser hos barn i skolealder. Guttene på skolen har begynt å roaste hverandre og komme med kommentarer utelukkende basert på utseende. Hvorfor gjør de det? De gjør det fordi de etterligner dere.

Det er den påvirkningen dere har på unge gutter som ser på innholdet deres. Tenk litt på det.

Senest i dag la Petter Stordalen ut en post på LinkedIn om hatet han ser i kommentarfeltene knyttet til Pride om dagen. Han er bekymret.

Tror dere at hetsende kommentarer om min korte sveis, og at Henrik Viken omtaler meg som «han» er med på å bygge en mer inkluderende holdning rundt skeive i Norge?

Jeg tror nemlig ikke det.

Så mitt spørsmål til dere er, om dere ser dere i speilet, kan dere stå inne for følgerskaren deres, og det fellesskapet dere har bygget opp inne på sosiale medier?

Hilsen en sur 33 år gammel middelaldrende dame i overgangsalderen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Publisert: 18.06.24 kl. 10:37

Relaterte emner

Les også

Read Entire Article