Koker av konspirasjonsteorier etter attentatforsøket: – Ikke bare gærninger som tror på dem

4 months ago 70


Kortversjonen

  • Republikanernes presidentkandidat Donald Trump ble skutt i øret under et valgkamp-arrangement natt til søndag.
  • Hendelsen har skapt en flom av konspirasjonsteorier på sosiale medier.
  • Medieeksperter advarer om at dette kan forverre tilliten til myndigheter i USA.
  • Konspirasjonsteorier peker på «deep state», Joe Biden, og at hendelsen er iscenesatt.

Natt til søndag norsk tid ble presidentkandidat Trump skutt i øret mens han sto på talerstolen under et valgkamp-arrangement i Pennsylvania. Én tilskuer ble drept, og to er kritisk skadet.

Gjerningspersonen er identifisert som Thomas Matthew Crooks (20). Han ble skutt og drept på stedet.

Det har blitt starten på en flom av spekulasjoner og ubekreftede påstander om drivkreftene bak angrepet.

Dette bildet står igjen etter det mislykkede attentatet på republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP

Denne gangen har konspirasjonsteoriene fått et annet fotfeste enn før, mener medieekspert ved OsloMet Steen Steensen.

Bilde av Steen SteensenSteen Steensen

Professor ved Institutt for journalistikk på OsloMet. Foto: Sonja Balci

– Det som er nytt, er at det ikke bare er forskrudde gærninger som sprer og tror på konspirasjonsteoriene. Det er også etablerte politikere som søker makt, og bevisst spekulerer i og sprer dette, sier Steensen til VG.

Dette er konspirasjonsteoriene

  • Egentlig står noen andre bak

Flere mener attentatet er en Falsk flagg-operasjon. Det finnes flere ulike påstander om hvem som egentlig står bak attentatforsøket.

På sosiale medier hevder enkelte at skytteren blant annet:

  1. Var medlem av den venstreekstreme Antifa-gruppen.
  2. Han skjøt på vegne av transpersoner.

Ingen av innleggene har kommet med beviser for påstandene, skriver The New York Times.

Særlig falske flagg-teorier er vanlige etter denne typen hendelser, sier Steensen.

– Det er en klassisk konspirasjonsteori, og noe vi har sett før. For eksempel etter attentatet mot president John F. Kennedy, sier Steensen.

Dette gjøres ved å få det til å se ut som om noen andre er ansvarlige.

  • President Joe Biden beordret angrepet

Påstander om at det er Joe Biden som står bak angrepet, har også dukket opp.

Én av de som har kommet med slike påstander er representanten Mike Collins, en republikaner fra Georgia. Han anklaget raskt president Biden for å ha beordret skytingen på Trump, men la ikke frem noen bevis.

– Joe Biden sendte ordrene, skrev han på X.

  • «Deep state» har skylden

Flere skylder på «deep state». Konspirasjonen knytter seg om at at et hemmelig, innflytelsesrikt nettverk utenfor regjeringen, har forsøkt å hindre Donald Trump i å vende tilbake til embetet.

De ubekreftede påstandene dukket opp på plattformer som Gab, Truth Social og Parler, som favoriseres av ytre høyre, i tillegg X, Telegram, Facebook og Instagram, skriver The New York Times.

– Fordi rettssakene ikke gikk så bra, antar jeg at de bestemte seg for å prøve en annen vei, siterer The Washington Post TikTok-kontoen @theoldermillenial.1 på.

Kontoen har om lag 1,2 millioner følgere.

Flere brukere skal også ha beskyldt offentlige etater som FBI og Centers for Disease Control for å ha siktet seg inn på Trump.

  • Hendelsen er iscenesatt og planlagt

Konspirasjonsteoriene er endeløse, men kjernen i de går på at hendelsen er iscenesatt av en eller annen skjult aktør, sier Steensen.

Etter attentatforsøket har ordet «staged» trendet på X – med hundretusenvis av innlegg.

– Hendelsen er noe annet enn det den tilsynelatende ser ut som, forklarer Steensen.

Det kan bety flere ting. Noen skriver de tror Trump-tilhengere har iscenesatt attentatforsøket for å gjøre Trump mer populær – eller at Trump selv står bak det. Andre påstår det er Secret Service som står bak.

  • BlueAnon

Mange av dem som hevder at attentatforsøket er iscenesatt, er liberale på venstresiden i amerikansk politikk. Dette går innunder noe som kalles «BlueAnon» i USA.

Begrepet spiller på den kjente QAnon-bevegelsen fra høyresiden. QAnon er basert på en overbevisning om at en elite av djeveldyrkende pedofile bedriver rituelle overgrep mot barn og styrer verden i det skjulte, og at Trump bekjemper denne eliten.

Denne typen fremstilling av en «god» og «ond» side er i ferd med å spre seg til liberale velgere i USA, sier Mike Rothschild, journalist og QAnon-ekspert, til Washington Post.

– Venstreorienterte og liberale «motstands»-influencere tror Trump er så utspekulert at han ville forfalsket et attentatforsøk mot seg selv for å styrke presidentkampanjen sin, sier han.

– En stor bekymring

I etterkant av hendelsen har både Joe Biden og Donald Trump uttalt at skuddene vil bidra til å samle USA som nasjon.

Sten Steensen tror det har motsatt effekt.

– Jeg tror på ingen måte dette fører noe godt med seg. I USA bidrar dette trolig ytterligere til splittelsen som finnes i landet, og det er en stor bekymring, sier Steen Steensen.

– Er du bekymret for at konspirasjonsteoriene skal få fotfeste?

– Jeg er mest bekymret for den underliggende årsaken til teoriene. Den grunnleggende mistilliten mot sentrale myndigheter og medier i USA, gjør at folk er mer tilbøyelige til å tro at myndighetene lyver, enn at de forteller sannheten, sier Steen Steensen.

Han sier Trump har spilt på mistillit til de sentrale, etablerte systemene i USA siden 2016. Dette tror han bidrar til at flere er tilbøyelige til å tro på slike teorier.

– Konspirasjonsteoriene som peker mot en dyp stat, er kanskje de farligste av alle. De svekker tilliten til sentrale myndigheter ytterligere. Dette forsterker et allerede stort problem, sier Steensen.

– Fantasifulle, sinte folk

Deborah Kitchen-Døderlein er førsteamanusis innen amerikansk politikk, historie og kultur ved UiO.

Hun understreker at konspirasjonsteorier ikke baserer seg på ekte bevis.

– Generelt sett er konspirasjonsteorier tøv, og ikke basert på fakta. Det er rett og slett for tidlig for Secret Service å si hva som har skjedd på dette tidspunktet. Slike ting tar tid å finne utav, sier hun.

– Dette er mennesker som allerede klandrer noen eller en gruppe for alle sine problemer. Det er fantasifulle, sinte folk, som har for mye fritid.

Foto: Brendan McDermid / Reuters
Read Entire Article