Knekkebrød og pulverpadder sper på lønnen

1 month ago 31


Kortversjonen

  • SAS-kabinansatte streiker på grunn av lave lønninger og harde arbeidsforhold.
  • Streiken vil trolig ramme det meste av flytrafikken til SAS i Norge fra onsdag.
  • Henriette Simone Arheim har to jobber og for å klare seg økonomisk.
  • SAS forsvarer seg med at de følger bransjestandarder, men anerkjenner lav lønn.

Fredag gikk 120 kabinansatte i SAS ut i streik. Fra onsdag vil streiken trolig ramme det meste av trafikken, da alle selskapets kabinansatte blir tatt ut streik – 578 i alt.

Utenfor avgangshallen på Gardermoen står Arheim sammen med sine kolleger i gule vester.

– Alle som kommer forbi her heier på oss. Det betyr mye, sier hun.

Arheim startet i SAS i januar. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Hun har alltid elsket fly, mennesker og høy aktivitet. Men hun hadde aldri drømt om det som ventet henne.

PÅ VAKT: Henriette Arheim sammen med andre streikende i SAS utenfor terminalen på Gardermoen lørdag formiddag. Foto: Espen Rasmussen / VG

– Jeg jobber i en 90 prosent stilling på sommeren og 75 prosent resten av året. Det gjør jeg for å få nok tid til den andre jobben jeg har.

– Lønnen jeg får fra SAS er veldig langt unna det man trenger for å kunne klare seg i hverdagen, sier hun.

– Å jobbe hundre prosent i flyselskapet ville vært langt fra nok til at jeg kunne betale regninger, lån og andre utgifter.

Dermed står hun i to jobber for å kunne klare seg.

Selger fridagene

– Min grunnlønn før skatt er 24.000 kroner i måneden. For å spe på dette, forsøker jeg å spare dietten jeg får på reiser.

– Derfor pakker jeg vesken min full av energibarer, sure pulverpadder, knekkebrød, tubeost, Nugatti og Rett i koppen. Da slipper jeg å bruke penger på restaurantmat, sier hun.

RETT I BAGEN: Pulverpadder, knekkebrød, energibar, Nugatti og Toro Rett i koppen er noe av innholdet i bagen til flyvertinne Henriette Simone Arheim. Foto: Espen Rasmussen / VG

Arheim sier hun ikke får tillegg for å jobbe helger eller om hun jobber 10 – 12 timer på en dag. Og at mange av kollegene i kabinen må selge sine fridager for å få mer i lønn.

– Jeg har én frihelg i måneden. Mange velger å selge sine fridager og jobbe ekstra disse dagene for å spe på lønnen, sier hun.

Hunden flyttet til mamma

Lørdag fortalte Elin Roverudseter i Norsk Kabinforening i Fellesforbundet til VG at deres kabinansatte har en begynnerlønn på 27.300 kroner i måneden, 327.600 kroner i året.

– Vi mener at tallene som har blitt presentert i media ikke gir en fullstendig fremstilling av den enkeltes kompensasjon hos oss i SAS, sier pressesjef i SAS, Øystein Schmidt, til VG. Les selskapets tilsvar lenger ned i saken.

Hjemme i hybelen på Manglerud i Oslo, rydder Arheim i bagen hun alltid har med seg på jobb i SAS. Hunden hennes, Molly, bor hos moren fordi hun ikke har mulighet til å passe den lenger.

– Jobben er så uforutsigbar at jeg har ikke sjanse å passe på henne nå.

UTEN BESTEVENNEN: Hunden Molly må være hos Arheims mor. – Jeg har ikke tid til å være med hunden min, sier hun. Foto: Espen Rasmussen / VG

Tok et dramatisk valg

Arheim gir et nylig eksempel. Etter en lang dag på jobb 7. juli, med flere turer, skulle siste flyging gå fra København til Oslo. Den ene piloten måtte erstattes med en annen og flyet ble forsinket. Klokken kvart over ett på natten landet de endelig på Gardermoen.

VG har fått bekreftet forsinkelsen på nettsidene til SAS.

Flyet fra København til Oslo landet en time forsinket på Gardermoen 7. juli.

– Det gikk ikke buss eller flytog. Ingen av oss hadde råd til taxi. Heldigvis hadde jeg bil, så jeg kjørte kollegene mine i hjem til sine leiligheter. Jeg var i seng halv fire på natten. Og så tilbake på jobb igjen klokken 12. Og ingen ekstrabetaling, hverken tillegg, overtid eller fridager for alle disse timene, forteller Arheim.

I sommer opplevde hun jobbpresset som så tøft at hun måtte ta et dramatisk valg.

– Å jobbe tre av fire helger hver måned, med så lite tilbake for innsatsen, det blir veldig vanskelig. Jeg elsker jo jobben. Men med det ansvaret vi har for passasjerenes sikkerhet og alle timene vi legger inn i jobben, så skulle jeg ønske ledelsen ville gi mer tilbake.

AV MED DRAKTEN: Arheim leverte inn sin oppsigelse til SAS for noen uker siden. Foto: Espen Rasmussen / VG

Arheim leverte inn sin oppsigelse for noen uker siden.

– Det var en spontan avgjørelse. Jeg var rett og slett forbanna og tenkte at dette ikke er noe liv. Jeg har svært lite tid til venner, det er vanskelig å planlegge livet utenfor jobben. Jeg ønsket ikke ha det sånn lenger, sier 31-åringen.

I tøff konkurranse

SAS mener selskapet følger etablerte bransjestandarder, samtidig som selskapet er i tøff konkurranse med andre europeiske flyselskap.

– For å bevare konkurransekraft kan vi ikke ha vesentlig andre betingelser for våre kolleger i kabinen enn konkurrentene, sier pressesjef Øystein Schmidt.

Bilde av Øystein André SchmidtØystein André Schmidt

Pressesjef i SAS. Foto: SAS / Lars Holand

Han sier at det totale bildet når det gjelder kompensasjon inkluderer diettpenger, helligdagstillegg og overtidsbetaling når man er på jobb utover total arbeidstid.

– Samtidig er dette en lavt lønnet gruppe generelt sett. Derfor har da også selskapet sett et behov for å øke lønnen til nettopp denne gruppen, noe vi også mener at vi har vist i forhandlingene, sier han.

– Det fortelles om høyt arbeidspress og at det er vanskelig å kunne ha et normalt liv ved siden av jobb på grunn av mye helgejobbing, uforutsigbarhet og lange arbeidsdager?

– Når det gjelder arbeidsrutiner- og mønstre er vi naturligvis nødt til å fly når kundene ønsker å fly. Den type problemstilling er veldig kostbar for oss å håndtere. Det medfører at effektiviteten reduseres og øker kostnadene for selskapet, sier Schmidt.

Les også

Read Entire Article