Kinesisk eiendomsselskap vakler – solgte med kraftig tap

4 months ago 60


Landets eiendomssektror sliter med gjeld. Nå har et nytt selskap havnet i trøbbel.

Foto: GREG BAKER / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Les på E24+

Her stiger boligprisene mest og minst

Eiendomskrisen i Kina viste seg for alvor frem da giganten Evergrande fikk problemer og senere kollapset. Country garden fulgte like etter.

Nå har en ny gigant havnet i problemer. I en melding skrev eiendomsutvikleren China Vanke at selskapet har problemer med likviditetenlikviditetenLikviditet er et foretaks betalingsevne, det vil si evnen til å møte sine kortsiktige forpliktelser ved forfall.. Mandag så selskapet seg nødt til å nødselge en eiendom med et betydelig tap.

China Vanke solgte en tomt i Shenzhen for over 300 millioner dollar. Salgssummen var 27 prosent under hva den ble kjøpt for syv år tidligere, ifølge Reuters.

Det var selskapets største aksjonær, det statseide Shenzhen Metro, og selskapet Baishuoyinghai som var kjøpere.

Les på E24+

Dette kjennetegner et suksessfullt selskap

I en uttalelse til nyhetsbyrået sier selskapet at salget reflekterer at de største aksjonærene støtter selskapet med «markedsbaserte, legitime grep og faktiske penger».

Foruten nødsalget er det blitt tatt flere grep for å bedre likviditeten. Blant annet har den statseide banken Industrial and Commercial Bank of China har stilt opp med lån tilsvarende 2,76 milliarder dollar.

Wall Street Journal (WSJ) skriver at selskapet til nå har klart å betale forpliktelsene sine, i motsetning til en rekke andre eiendomsselskaper i Kina. Fredag forfaller selskapets siste dollarnominerte obligasjonslånobligasjonslånKjøper du en aksje, blir du deleier i et selskap. Kjøper du en obligasjon, låner du penger til selskapet. Selskapet forplikter seg til å betale en årlig sum i renter til långiver, som kalles obligasjonseier. Selskapet betaler vanligvis ingen avdrag på lånet under løpetiden, men betaler tilbake det lånte beløpet i sin helhet ved forfall. i utlandet med utløp i år.

Kraftig eiendomsfall

I midten av mai kunngjorde den kinesiske regjeringen at de ville ta «historiske» grep for å stabilisere landets kriserammede eiendomssektor.

Sentralbanken skulle blant annet stille med 138 milliarder dollar i ekstrafinansiering, mens utlånsregler skulle bli lettet på og lokale myndigheter skulle kjøpe leiligheter.

Den siste tiden har det vært økt bekymring om hvor effektive tiltakene er for å få i gang etterspørselen igjen.

Torsdag denne uken falt Bloombergs indeks for kinesiske eiendomsaksjer med 3,3 prosent. Til sammen har indeksen falt over 21 prosent siden midten av mai.

– De siste salgstallene viser at det ikke er mye bedring i det grunnleggende i eiendomsmarkedet, sier Jeff Zhang, Morgningstar Inc-analytiker, til nyhetsbyrået Bloomberg.

– Det kan hende vi må vente til slutten av året for å se en mindre nedgang i månedlige salgstall eller en økning som et resultat av regjeringens redningspakke.

Nyboligbygging halvert

Sunac Holding hadde det største aksjefallet torsdag, med en nedgang på 12 prosent, mens CIFI Holding falt 8,4 prosent.

Ifølge tall fra China Real Estate Information Corp. nyboligsalget til de hundre største eiendomsselskapene 33,6 prosent i mai sammenlignet med året før.

Nyboligbyggingen er nå på halvparten av nivået fra toppen tilbake i 2021, skriver Reuters.

Analytikere nyhetsbyrået har snakket med, sier byggeaktiviteten vil nå bunnen om rundt ett år.

– Det er fornuftig å vente at byggingen vil stabilisere seg snart, sier Logan Wright, partner Rhodium Group til Reuters.

Read Entire Article