Kilde: Moderat kandidat ventes å vinne presidentvalget i Iran

3 months ago 17


Masoud Pezeshkian ble hyllet at tilhengere i det han ankom valglokalet i Shahr-e-Qods i nærheten av Teheran fredag. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

Den moderate kandidaten Masoud Pezeshkian har en ledelse på rundt 3 millioner stemmer og ventes å vinne presidentvalget i Iran, opplyser en kilde til Reuters.

lørdag 6. juli kl. 04:44

Pezeshkian har lovet å gjøre Iran mer åpent mot omverdenen og gi landets befolkning friheten de higer etter.

– Opptellingen av stemmer er avsluttet, og de konkurrerende kandidatene har blitt informert om resultatet. Pezeshkian ligger rundt tre millioner stemmer foran sin rival Saeed Jalili, sier den iranske kilden, som har bedt om ikke å bli navngitt.

Talsperson: Ledelse på 2 millioner stemmer

Ifølge nyhetsbyrået opplyser valgtalsperson Mohsen Eslami at Pezeshkian natt til lørdag leder med over 2 millioner stemmer.

Den moderate kandidaten har ifølge talspersonen fått 11,1 millioner stemmer, mot Jalilis 9 millioner. Landet har over 61 millioner stemmeberettigede.

Stemmingen ble avsluttet ved midnatt natt til lørdag, etter tre utsettelser på til sammen seks timer. En foreløpig oversikt viste en valgdeltakelse på rundt 50 prosent, noe som er høyere enn i første runde – da den lå under 40 prosent.

Tidligere helseminister

69 år gamle Masoud Pezeshkian, som har vært helseminister i Iran, fikk drøyt 44 prosent av stemmene i første valgomgang. Han blir sett på som reformvennlig.

Høy valgdeltakelse er trolig en forutsetning for at han skal slå 58 år gamle Jalili, som er alt annet enn reformvennlig. Jalili fikk drøyt 40 prosent i første valgomgang og står Irans leder Ali Khamenei nær.

Valget skal kåre president Ebrahim Raisis etterfølger. Han omkom i en helikopterulykke i mai.

Read Entire Article