Kevin ble innlagt på psykiatrisk institusjon: Uføretrygden halvert

4 months ago 81


Kortversjonen

  • Kevin har bodd på psykiatrisk institusjon i tre år, og uføretrygden hans ble mer enn halvert.
  • Reduksjonen av trygden har ført til store økonomiske utfordringer og inkassokrav.
  • Sosionom Inger Solbakken mener at trygden ikke bør reduseres for pasienter under tvungent psykisk helsevern.

– Når uføretrygden til pasientene våre blir så kraftig redusert ved innleggelse, klarer de ikke å betale ned gjeld og betjene faste utgifter, forklarer sosionom Inger Solbakken.

Hun jobber på psykiatrisk sykehusavdeling på Granli i Vestfold. Det er låste dører og gjerder rundt huset på sikkerhet- og langtidsposten.

– Jeg var helt ødelagt da jeg kom inn her, og hadde hverken kapasitet eller overskudd til å tenke på utgiftene mine, forklarer Kevin.

Det er nærmere tre år siden han ble tvangsinnlagt på avdelingen som behandler pasienter med kompliserte psykiske lidelser, rusproblemer og alvorlige atferdsavvik.

UT I EGEN BOLIG: Nå er det kun annenhver uke Kevin er inne på psykiatrisk langtidspost ved sykehuset i Vestfold. Da tar han ofte en prat med sosionom Inger Solbakken. Han ønsker at VG bare bruker fornavnet hans.

Det siste halve året har Kevin bodd utenfor institusjonene store deler av tiden. Han er på vei ut i livet med oppfølging av ambulerende team. I bagasjen har han også en gjeld som gir månedlig trekk fra uføretrygden.

– Forsinker bedringen

Da han ble lagt inn hadde han glemt både abonnementet på treningsstudioet, strømregningen og mobilen som måtte betales. Så kom inkassokravene.

– De fleste av våre pasienter mottar uføretrygd, som etter regelverket, skal reduseres til 45 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Problemet er at deres faste utgifter fortsetter å løpe, forteller sosionomen.

– På hvilken måte?

– Som folk flest har de TV-abonnement, innboforsikring, internett, mobil. Når pasientene kommer til oss er de ofte dårlige og har ikke full oversikt over økonomien. Over natten får de trygden redusert, og muligheten til innbetalingen uteblir. Bare etter to-tre måneder har tilbakebetalingskravene vokst til en gjeld som skaper stor bekymring for dem, sier Solbakken.

– Dette resulterer i ytterligere stress for pasientene, forsinker bedringen deres og utsetter utskrivelse, sier Solbakken.

Nav om uføretrygd ved opphold på institusjon

Hvis du i en periode oppholder deg på en institusjon, kan det ha betydning for uføretrygden din.

Opphold på institusjon

Blir du lagt inn på en statlig institusjon med fri kost og losji, får du utbetalt full uføretrygd i den måneden du blir innlagt og de 3 påfølgende månedene. Varer oppholdet lenger, vil utbetalingen av uføretrygden bli redusert. Den måneden du blir utskrevet, vil du igjen få full utbetaling av uføretrygd.

Utbetaling av uføretrygden blir ikke redusert under oppholdet hvis du

  • forsørger ektefelle og/eller barn under 18 år
  • har faste og nødvendige utgifter til bolig. Da kan du søke Nav om å få beholde en del av uføretrygden for å dekke boutgiftene dine under oppholdet.

Hvis du er innlagt på somatisk sykehus for behandling av kroppslige sykdommer, blir ikke utbetalingen av uføretrygden redusert.

Kilde: NAV

Uføretrygden reduseres

I dag blir uføretrygden redusert under langtidsopphold i statlige institusjoner med fri kost og losji.

Solbakken ønsker at det gis unntak for reduksjon av uføretrygden for pasienter som er innlagt i institusjon under tvungent psykisk helsevern. De som må betjene gjeld og løpende utgifter trenger de pengene for å klare de økonomiske forpliktelsene.

HUSØKONOMEN: Solveig Solbakken hjelper pasientene med økonomien når de får redusert trygdeutbetaling ved innleggelse.

– Jeg ønsker at uføretrygden for innlagte skal stå uredusert, slik at vi som jobber for disse pasientene kan hjelpe dem med å betale ned gjelden sin, og sikre dem en bedre økonomisk hverdag når de skrives ut fra institusjon, forklarer hun.

I dag får pasienter på langtidsopphold i somatiske sykehusavdelinger en slik reduksjon.

– Dette oppleves som en tydelig forskjellsbehandling, og kan tolkes som at det fortsatt er en holdning om at somatisk sykdom er uforskyldt, mens psykisk sykdom er selvpåført, sier Solbakken.

Penger til noe ekstra

I utgangspunktet har de fleste pasientene som kommer til Granli utbetalt uføretrygd, brutto rundt 290.000-340.000 årlig. Ved innleggelse, reduseres dette til kr 55.812 i året. Det blir 4651 i måneden.

Begrunnelsen for reduksjon er at kost og losji er dekket, og at pasienten ikke skal ha anledning til å opparbeide seg formue under innleggelse.

I Kevins tilfelle betydde reduksjonen ved innleggelse en månedlig utbetaling på 4172 kroner da han ble lagt inn.

– Pengene går til klær, toalettartikler, saft, godteri, telefon og snus, oppsummerer han.

I tillegg har han inkassogjeld på aktiviteter han betalte på før han ble lagt inn: trening, strøm, internett, husleie. Pengene strekker ikke til å betale den gjelden.

– Ingen klarer å betale gjelden på redusert trygd, forteller Solbakken.

– Og en usikret gjeld på kun 100 00 kroner kan vokse raskt og raskt bli svært dyr.

Derfor er det viktig for henne som sosionom på behandlingsstedet, å opparbeide tillit til klientene og få innsyn i økonomien deres raskt, slik at ikke gjelden blir himmelhøy mens de er innlagt. Det er ikke alltid like enkelt å få den tilliten på en psykiatrisk sykehusavdeling.

For Kevin gikk det greit. Inger Solbakken fikk innsyn i økonomien hans og sagt opp treningsavgift og strøm. Deretter gikk Solbakken i dialog med inkassoselskapene og Namsmannen. De fikk satt gjelden til Kevin på pause så lenge han bodde på en psykiatrisk institusjon.

– Jeg har bare opplevd velvilje fra inkassobyråene og Namsmannen, sier Solbakken.

– Også de er interessert i en betalingsplan som er gjennomførbar.

På vei ut

Kevin er på vei ut av institusjonene nå. Med seg har han et automatisk trekk til Namsmannen på 1700 kroner i måneden – det er hva Nav har regnet han kan trekkes for å ha penger igjen til selvopphold. Gjelden vil det ta mange år å få nedbetalt.

– Om jeg hadde fått bruke uføretrygden til å betale gjeld de årene jeg har vært her, ville jeg vært gjeldfri nå. Det hadde gitt meg en ny start sier han.

Solbakken har skrevet til flere departementer for å få søkelys på saken.

ØNSKER UNNTAK FRA FOLKETRYGDLOVEN: Sosionom Inger Solbakken håper på unntak for folketrygdlovens bestemmelse for pasienter innlagt i institusjon under tvungent psykisk helsevern.

I fjor fikk hun svar fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. De svarte at de ønsket å gjennomgå den delen av regelverket som innebærer at ytelsen kan reduseres mindre dersom mottagerne har faste og nødvendige boligutgifter.

VG har sett svaret.

På punktet om hvorfor innlagte på somatiske sykehus ikke får reduksjon, svarte de at antallet opphold i somatiske sykehus som varer over fire måneder er så lave, at de administrative kostnadene knyttet til en lovendring vil være høye i forhold til det lille potensialet for besparelser.

Read Entire Article