Vi bruker mer og mer tid på telefonen, for hver dag som går. Katarina Flatland (34) vil lære sønnene at livet ikke foregår gjennom en skjerm.
mandag 17. juni kl. 17:49Kortversjonen
- Vi bruker stadig mer tid på telefonen.
- Nesten alle i alderen 13 til 44 år er på internett i løpet av en dag.
- Katarina Flatland fikk seg en vekker da tok en pause fra sosiale medier
Mange kan kjenne seg igjen i at scrolling på telefonen kan bli altoppslukende til tider. Da kan minutter plutselig bli til timer for du vet ordet av det.
Når det bare er noe du må sjekke - først på Instagram, så tar du runden på Facebook, så en nettavis og så kanskje til slutt må du bare en ørliten tur innom TikTok.
Vi bruker mer og mer tid på internett, og dermed telefonen, for hver dag som går.
Det viser ferske tall fra Norsk Mediebarometer hos SSB.
Nesten alle i alderen 13 til 44 år er på internett i løpet av en dag.
Brukstiden ligger i snitt på fire timer og 17 minutter for gjennomsnitts-nordmannen, og tiden vi bruker på internett, har økt i alle aldersgrupper.
Unge voksne fra 16 til 19 år bruker mest tid på internett. De er i snitt på nettet i sju timer og 27 minutter en gjennomsnittsdag.
– Jeg er mer tilstedeværende
Katarina Flatland er en av dem som har reflektert over egne scrollevaner, og derfor tatt seg en pause fra sosiale medier den siste tiden.
Det melder TV-profilen og legen på Instagram-profilen sin.
«En liten pause fra sosiale medier har vært 10/10 - men nå logger jeg gradvis på igjen. Forhåpentligvis med noen nye gode mobilvaner, som gjør at jeg er enda mer til stedet der livet faktisk skjer❤️».
Til VG utdyper Flatland at hun at den nesten to uker lange pausen kom som følge av en jobb der hun brukte telefonen mindre enn hun normalt pleier.
Dette ble en vekker for henne.
– Særlig i den forstand at jeg merker hvor mye bedre jeg har det når jeg ikke sjekker sosiale medier ved hver ledige anledning, sier Flatland.
– Jeg kjente mye på en lettelse over å ikke måtte forholde meg til, eller svare på alt til enhver tid. Vi lever i en tid hvor det nærmest forventes at vi er tilgjengelige hele tiden.
Dette stjeler tid fra sosiale stunder vi egentlig skal være sammen med folk, ikke sitte på telefonen, mener 34-åringen.
– Men også de stundene vi er alene, og bare kan være nettopp det. I tillegg føler jeg oppriktig at jeg er mer tilstedeværende uten telefonen når jeg er rundt andre mennesker.
– Jeg bare «må» sjekke
Flatland har sakte, men sikkert logget seg på igjen, men med helt andre «kjøreregler» enn bare for noen uker siden.
Alle varslinger på sosiale medier og mail er skrudd av, noe som gjør at hun aktivt må inn å sjekke om noe nytt har skjedd, forklarer hun.
Likevel:
– Minst ti ganger i løpet av dagen må jeg aktivt droppe å sjekke noe jeg plutselig får lyst til å sjekke. Det dukker opp uendelig mange små ting jeg bare «må» sjekke, enten det er Snapchat, VG eller værmeldingen.
– Var det vanskelig å «logge av», synes du?
– Så lenge man er motivert, tror jeg det å logge av er grei skuring for mange. Men det å opprettholde de nye gode vanene, blir vel den egentlig testen og det som krever størst innsats.
Flatland er gift med legen Harald Meling Dobloug, og sammen har de sønnene Bernard (3) og Bastian (1).
Tobarnsmoren sier at mammarollen er den viktigste motivasjonen for å holde på de nye mobilvanene.
– Jeg vil være mest mulig til stede for dem, i tillegg til at jeg også veldig gjerne vil være et godt forbilde - og lære dem at livet ikke foregår gjennom en skjerm.
– Vi bør få en skjermlov
Overlege og firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen skrev nylig en kronikk i VG hvor han ytrer sin bekymring rundt mobilvaner og unge.
Han etterlyser røykelovens far, Dagfinn Høybråten.
– Dagfinn og verden for øvrig var klar over hvor mye uhelse det var i røyking og nå er det vel ganske så klart både fra forskere side og alles personlige erfaringer hvor utrolig mye uhelse skjermbruk sørger for.
Han fortsetter:
– Vi bør få en skjermlov etter modell fra røykeloven. Bytt ut bildet av ungene med mobil i hånden med en røyk. Da blir det mørkt. Bekmørkt! skriver Brook Steen.