Kartlegger havnenes betydning for nasjonal sikkerhet: – Havna er vår livslinje

2 days ago 8


– Havna er ekstremt viktig for Longyearbyen. Den er vår livslinje for å få inn forsyninger til befolkningen, sier lokalstyreleder Terje Aunevik (V).

En større kartlegging av norske havners betydning i nasjonal sikkerhet, og sikkerheten ved norske havner, er igangsatt av regjeringen.

I september tok regjeringen i bruk sikkerhetsloven for å sikre nasjonal interesse i Kirkenes havn, og er i gang med å kartlegge om større deler av havneområdet har betydning for nasjonal sikkerhet.

I lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen har regjeringen intensivert arbeidet med å vurdere aktuelle havners betydning for å ivareta nasjonal sikkerhet, sier fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NRK.

Etter kartleggingen av nasjonal sikkerhet i Kirkenes havn, varsler regjeringen at Longyearbyen havn på Svalbard står for tur.

Nehru Svalbard

Lokalstyreleder, Terje Aunevik, mener det trengs en opprusting av havnen i Longyearbyen for å redusere sårbarheten for lokalbefolkningen.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Hendelser ved norske havner

En rekke hendelser i norske havner den siste tiden har ført til at regjeringen nå ønsker å øke sikkerheten ved norske havneanlegg.

«Ruby» lastet med spregnfarlig amoniumnitrat ble beordret ut av havna i Tromsø.

NRK

Også europeiske havner har vært utsatt for mulige sabotasjehendelser den siste tiden.

– Kartlegging på overtid

Andreas Østhagen er seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, og ekspert på det geopolitiske spillet i Nordområdene.

Han mener en kartlegging av sikkerheten i norske havner høres fornuftig ut.

– Og kanskje på overtid allerede, påpeker han.

– Generelt bør norske myndigheter ha full kontroll på det som foregår i norske havner, spesielt når vi er i en proxy-konflikt med Russland.

Andreas Østhagen

Andreas Østhagen er i tillegg programkoordinator for europeisk sikkerhetspolitikk og nordområdene, ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) i Oslo.

Foto: Aslaug Elisabeth Høgsæt Aarsæther / NRK

Han viser til at NATO og Norges støtte til Ukraina har ført til kraftige reaksjoner fra Russland, der Norge er å anse som en part i konflikten på ukrainsk side.

NRK har vært i kontakt med sysselmester Lars Fause, som bekrefter at de har mottatt et oppdragsbrev om kartlegging fra regjeringen.

Ministeren sier til NRK at kartleggingen vil komme i tillegg til andre tiltak, som regjeringen allerede har iverksatt for å trygge sikkerheten i norske havner.

Departementene arbeider kontinuerlig for å styrke samfunnets evne til å forebygge kriser og hindre uønskede hendelser som kan ha betydning for nasjonal sikkerhet. Regjeringen vurderer fortløpende behovet for å innføre ytterligere tiltak, sier Sivertsen Næss.

Fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss

Fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss (Ap), er fra Hammerfest der norsk LNG, produsert på Melkøya, skipes ut til Europa.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Kan risikere havneblokade

Østhagen mener det kan være fornuftig å kartlegge sikkerheten i havna i Longyearbyen, siden området har fått økt strategisk betydning de siste årene.

Han mener en rekke scenarioer kan spille seg ut, om en konflikt eskalerer mellom Norge og Russland:

– Man kan risikere en havneblokade tidlig i en konflikt, eller en bevisst handling som sabotasje, som skal fremstå som en ulykke.

Lokalstyreleder Terje Aunevik mener overgangen fra kullfyrt energiverk i Longyearbyen, til kraftverk drevet av diesel, har økt sårbarheten ved en hendelse med havna.

– Nå må vi frakte inn diesel, og dette gjør oss mer sårbare, siden vi ikke produserer vårt eget drivstoff til kraftverket lenger, som vi gjorde med kullkraft, sier han.

Havna og polarsyssel i Longyearbyen

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Bør se på flere havner

Andreas Østhagen mener det blir viktig å se på sikkerheten i flere havner i Nord-Norge, ikke bare på bakgrunn av hendelsene med lasteskipet «Ruby» i Tromsø, og det kinesiske forsøket på å skaffe seg havnetilgang i Kirkenes:

– Fortsatt har russiske fiskefartøy tilgang på havnene i Kirkenes, Tromsø og Båtsfjord, understreker han.

Han mener Longyearbyen kan bli et første konfliktområde mellom Norge og Russland, men at den har en begrenset rolle for nasjonal sikkerhet.

– Skal vi fortsette å tillate russiske fartøy å gå inn og ut av norsk territorialfarvann, og legge til i norske havner, må et minimum være at norske myndigheter er i stand til å overvåke aktiviteten, sier Østhagen.

Planer om havneutbygging i Longyearbyen

I 2015 ville amerikanske investorer finansiere en gigantisk kai på Svalbard. Denne illustrasjonen ble laget på oppdrag fra Snøhetta.

Foto: FOTO:SKJERMDUMP/SNØHETTA

Vil utvide Svalbard-havna

Helt siden 2016 har staten utredet en mulig utbygging av havna i Longyearbyen. En rapport fra Kystverket det året viste at det var samfunnsøkonomisk forsvarlig å utvide havna.

Lokalstyreleder Terje Aunevik, har selv jobbet for et logistikkselskap tilknyttet havnen i Longyearbyen og fulgt utviklingen over mange år.

Han mener det er på tide at staten gjør alvor av planene med å utvide havnen, for å styrke beredskapen til lokalsamfunnet.

– Utvidelsen av areal til kaianlegg er ikke bare knyttet til kommersiell aktivitet, men vi har et økt behov for tilgang for statlige fartøy.

I flere år har planen vært prioritert i nasjonal transportplan, men de siste årene har prosjektet vært nedprioritert.

– Den ene dypvannskaien vår begynner å dra på årene. Den er en klar sårbarhet for oss, understreker han.

Publisert 03.10.2024, kl. 20.53 Oppdatert 03.10.2024, kl. 20.58

Read Entire Article