Julian Assange snakker offentlig for første gang siden løslatelsen

5 days ago 3


 FREDERICK FLORIN / AFP / NTBSNAKKET OFFENTLIG: Julian Assange er her på plass hos parlamentarikerforsamlingen i Europarådet for å snakke om behandlingen han fikk i eksil og fangenskap. Han kone var også med, og satt ved siden av ham. Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / NTB

Wikileaks-grunnleggeren ble løslatt i sommer etter å levd i eksil og fengsel siden 2012.

tirsdag 1. oktober kl. 10:19

Kortversjonen

  • Julian Assange ble løslatt i sommer etter å ha sittet i eksil og varetekt siden 2012.
  • Tirsdag snakket han offentlig for første gang siden løslatelsen.
  • Europarådet parlamentarikerforsamling skal behandle en resolusjon om Assanges behandling og spionasjelovgivning.
  • Assange uttrykte bekymring for pressefrihet og glede over å gjenforenes med familien.

– Jeg er ikke fri i dag fordi systemet fungerte. Jeg er fri etter år i fengsel, fordi jeg har erkjent meg skyldig i journalistikk, erkjent skyld i å søke informasjon fra kilder, i å skaffe informasjon fra kilder og jeg har erkjent meg skyldig i å informere offentligheten.

Det er blant Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges første ord når han taler offentlig for første gang siden han ble løslatt i sommer, etter å ha sittet i eksil og varetekt siden 2012.

Julian Assange og hans sak - kort forklart

  • Julian Assange er en australsk redaktør, aktivist og grunnlegger av WikiLeaks. Han er kjent for å ha offentliggjort en stor mengde hemmeligstemplede dokumenter fra USA, spesielt knyttet til krigene i Irak og Afghanistan.
  • På grunn av lekkasjen ble han tiltalt for blant annet spionasje av USA. Da søkte han tilflukt i Ecuadars ambassade i London, der han levde i eksil i syv år. Deretter ble han pågrepet og fengslet i britisk fengsel.
  • I sommer ble han løslatt etter en avtale med USA om å erkjenn skyld for brudd på spionasjeloven – ett av de mange tiltalepunktene han sto overfor. I bytte skulle han sone 62 måneder i fengsel – noe han allerede hadde gjort. Dermed ble Assange løslatt.

Assange ble løslatt i sommer, etter en avtale med USA om erkjenne skyld for ett tiltalepunkt mot å bli dømt til soning i tiden han allerede hadde sonet.

– Jeg valgte til slutt frihet over en usannsynlig rettferdighet, sier Assange til forsamlingen i Europarådet.

 Pascal Bastien / AP / NTBJulian Assange og kona Stella Assange ankommer Europarådet i Strasbourg. Foto: Pascal Bastien / AP / NTB

Parlamentarikerforsamlingen har invitert ham i forkant av at de skal behandle en resolusjon som tar for seg behandlingen han har fått som følge av å ha drevet kritisk journalistikk, og som de mener er bekymringsfull.

Blant annet foreslår de at den amerikanske spionasjeloven endres og at varslere beskyttes bedre.

Ser verden nå: Bekymret for pressefriheten

Siden løslatelsen i sommer har Assange vært i hjemlandet Australia.

– Å skulle vende tilbake til samfunnet et år i eksil og høysikkerhetsfengsel krever selvsagt litt. Det er den skumle lyden av elbiler ... begynner Assange spøkefullt, før han raskt blir alvorlig om den verden han ser:

– Hver dag ser vi direktevideoer fra krigene i Ukraina og på Gaza. Hundrevis av journalister er drept i de to krigene til sammen, og straffefriheten ser ut til å vedvare. Det er uklart hva vi kan gjøre, sier han.

Siden 2021 er 199 journalister drept i verden i kraft av sin rolle, ifølge Committee to Protect Journalists. Inkluderer man også drap på journalister der motivet ikke er bekreftet, er tallet 257 drepte fra 2021 og til og så langt i 2024.

Men det er også fine sider ved å skulle returnere til et vanlig liv, sier Assange

– Det er å få å bli far igjen, til barn som har vokst opp uten meg. Det å skulle bli en ektemann igjen, ja, selv å måtte hanskes med svigermor.

Forsamlingen ler.

– Nei da, hun er en flott dame. Jeg liker henne veldig godt!

Read Entire Article