I butikkene er julehandelen allerede i gang. Og i jula holder det ikke lenger bare med mandariner og lukten av nellikspiker. Vi vil også ha forskjellige og nye juleprodukter.
I fjor ble det for eksempel tidlig tomt for julebrunost i butikkhyllene. Derfor har Tine i år produsert 80 tonn mer, for at vi ikke skal gå på samme jule-ostesmell som i fjor.
Hamstrer julebrunost
Da kan du enten lage din egen. Eller gjøre som Hallgeir Kvadsheim. Kjent fra TV-programmet Luksusfellen og podkasten «Pengerådet». Han elsker nemlig julebrunost.
– Jeg har kjøpt nok julebrunost ja. Så nå kan jeg spise julebrunost fram til i oktober neste år. Jeg har nok mellom 30 og 40 pakker, sier Kvadsheim.
NRK har snakket med flere folk på gata om de nye juleproduktene. Blant de vi møter er de yngste mest positive til å prøve nye smaker. Hva tror de for eksempel om saft med skumnissesmak?
– Jeg elsker skumnisser, det er på en måte mitt «go to-godteri», så jeg tipper at det kan være godt, sier ei ung jente.
– Det er jo kult å prøve ut noe nytt, sier en annen.
– Hva med potetgull med julebrussmak?
– Nei æsj sier en, før venninna skyter inn:
– Det kan jo være godt. Plutselig så er det godt.
Men de eldre er mer skeptiske til saft med pepperkakesmak
– Nei, det tror jeg ikke er noe godt. Pepperkaker er best som pepperkaker.
– Hva med saft med skumnissesmak?
– Enda verre, er dommen til ei voksen kvinne NRK traff på gata i Oslo.
– Vil prøve nye smaker
Isabella Øvrehus, kjent fra «Vokteren» på TV 2, og som «La oss teste»-jenta, på TikTok, tror mange unge er åpne for nye juletradisjoner.
– De yngste vil prøve nye smaker, ikke minst på grunn av påvirkning gjennom sosiale medier. Det gjør mange unge mer åpne for det. Og det ser jo produsentene, som prøver ut brus med pepperkakesmak for eksempel, sier hun til NRK.
Saft med pepperkakesmak
Øvrehus sier hun synes det er veldig gøy med nye smaker og tradisjoner.
– Jeg ble jo kjent ved å teste litt morsomme og spesielle ting, og det er jo mange pussige produkter som dukker opp, sier hun.
Hun tenker spesielt på alle de forskjellige julebrussmakene.
– Og jeg har smakt alle sammen. Men jeg faller alltid tilbake til den gode gamle brune julebrusen. En god og viktig tradisjon for meg, sier Øvrehus og avslutter:
– Men for meg er julegrøten den aller viktigste tradisjonen. Det har den alltid vært i vår familie, med mandel og det hele. Og det er den jeg gleder meg mest til i jula.
– Kan ikke bruke opp jula
Julekonservator ved Folkemuseet i Oslo, Geir Thomas Risåsen, er mer tilbakeholden til nye tradisjoner.
– Jeg har ikke smakt julebrunosten, eller så mange nye juleprodukter. Jula er mye mer kommersialisert nå enn den var på 1980- og 90-tallet. Vi har en annen økonomi enn før. Derfor kan vi teste ut mye nytt, og smaken er jo forskjellig. Men jula er jo vår eldste høytid, og handler mye om tradisjoner, mener han.
– Jula starter jo egentlig ikke før 25. desember, og da mener jeg vi ikke kan bruke opp alle julesmakene tidlig i desember. Vi må ikke bruke opp jula før den kommer.
For Risåsen er smaken av middagen på julekvelden, og ikke minst den tradisjonelle julebaksten veldig viktig.
– Som barn var marsipangrisen viktig, mens juleansjosen var viktigst for de voksne. Men på 1960-, 70- og 80-tallet var jo ikke juleindustrien som i dag. Og utvalget av produkter langt nær så stort som i dag, avslutter Risåsen.
Publisert 02.11.2024, kl. 14.22