Johansen nekter å svare om Oslo-krisen etter gjentatte purringer

4 months ago 35


Kortversjonen

  • VG har forsøkt å få svar fra tidligere byrådsleder Raymond Johansen om den banekrisen i Oslo-fotballen.
  • Mobasheri i Rødt kritiserer byrådet skarpt og mener de overkjørte lokalsamfunnet i forbindelse med utbyggingen av Bama-tomten på Løren.
  • Johansen har valgt å la være å svare på spørsmålene fra VG. Til tross for gjentatte purringer.
  • Politikerne fra Ap, MDG og SV forsvarer avgjørelsen om å bygge en rekke nye boliger, men uten ny fotballbane.
  • Det nye byrådet leter fortsatt etter en ny tomt for fotballbane i Løren-området.

VG har siden onsdag sist uke forsøkt å få et svar fra tidligere Oslo-byrådsleder Raymond Johansen om banekrisen på Løren og i Oslo generelt. VG har skrevet en rekke artikler om temaet de siste ukene.

Johansen er i dag generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Hans egen spesialrådgiver for kommunikasjon der har den siste uken sagt at Johansen skal svare på VGs spørsmål om banekrisen på Løren og hvordan han stiller seg til knallharde karakteristikker om hvordan Johansens eget byråd sa ja til planene for Bama-tomten.

VG har purret gjentatte ganger på svar. Johansen har likevel valgt å ikke svare på VGs spørsmål.

Siavash Mobasheri<-Siavash Mobasheri

Gruppeleder for partiet Rødt i Oslo

Siavash Mobasheri er gruppeleder for i Rødt Oslo.

Han mener det tidligere rødgrønne byrådet og Høyre med Bama-tomten hadde muligheten til å ta advarslene fra idretten på alvor og rydde opp i det han kaller tidligere feil.

– I stedet valgte de å overkjøre lokalsamfunnet og drite i ungene deres, sier han til VG.

I en artikkel forrige uke svarte Oslo-politikere gjennom 20 år på spørsmål om hva som hadde gått så galt i Oslo. VG har ønsket svar fra de politikerne som faktisk satt ansvarlig og sentralt for å godkjenne planene for Bama-tomten.

Representantene fra SV, MDG og Høyre har svart på spørsmålene, men ikke Raymond Johansen. Selv om VG har gitt ham to svarfrister på en uke.

Onsdag denne uken sendte VG spørsmålene videre til Ap-medlemmer i det nåværende bystyret. Da fikk vi svar fra partiets Oslo-leder. De kan du lese lenger ned i artikkelen.

Den omstridte Bama-tomten ga lenge innbyggerne på Løren et lite håp om å få en ny kunstgressbane.

Men juni 2023 vedtok byrådet med Arbeiderpartiet, MDG og SV - med hjelp fra Høyre - å godkjenne en reguleringsplan for denne tomten med blant annet 900 nye boliger, men uten fotballbane.

I samme tidsrom stilte Johansen opp i et møte med eiendomsbransjen. Da var beskjeden hans tydelig, ifølge Eiendomswatch. Han slo fast «at vi vil se stadig flere protester mot fortetting, men at politikerne må være tydelige i denne debatten».

– Jeg er lei politikere som klager på manglende fart i boligbygginga, som gjerne klager på plan- og bygningsetaten – men som samtidig møter aksjonsgrupper og plutselig sier nei til boligbygging, sa Johansen.

OMDISKUTERT KJEMPETOMT: Bama-tomten på Løren kunne fått bygget en fotballbane. I bakgrunnen kan man skimte idrettsanlegget til Hasle-Løren som skriker etter mer utendørs idrettsareal. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Han sa også at politikerne må våge å si til aksjonistgrupper at de har tatt et valg.

– Vi har valgt å bygge flere boliger, det må være tett og høyt en del steder i byen, og da er det kanskje enkelte parker vi må si nei til, sa han.

Mobasheri i Rødt sier han er forbannet.

Raymond Johansen<-Raymond Johansen

Byrådsleder i Oslo i åtte år frem til 2023 og nå generalsekretær i Norsk Folkehjelp

Han kaller avgjørelsen om å «gi bort» den helt spesielle tomten uten plass til et idrettsanlegg utendørs, som «den verste et flertall i et bystyre har gjort på lang tid».

Han mener det er få steder i Norge det er blitt bygget mer enn i Løren-området.

– Samtidig som man ikke har klart å bygge en kvadratmeter med idrettsanlegg. Det er en total katastrofe for barn og unge, og en situasjon vi vil få se alvorlige konsekvenser av på sikt.

Det hører med til historien at bystyret sommeren 2023 ba det nye byrådet om å finne en tomt for Løren-området.

Denne skulle vært lagt frem i desember 2023. Det er ennå ikke gjort. Dagens byråd for idrett forteller at de fortsatt er på leting etter en tomt.

– Det har snart gått et år! Jeg ser på det som et brudd på et bystyrevedtak. Dette er en hån overfor lokalbefolkningen som har kjempet i lang tid for bedre oppvekstsvilkår for sine barn og unge, sier Mobasheri.

Konfrontert med Johansens utspill i møtet med eiendomsbransjen i 2023, svarer Mobasheri at han forstår at byen trenger flere leiligheter.

– Men kommunen kan ikke gjøre det på en måte som bygger ned folks liv. Folk sier det best selv: «Man skal leve, ikke bare bo». De som har styrt byen har overlatt utviklingen til grådige private utbyggere som setter egne profittbehov foran behovene til oss som bor her.

– Man har ikke tatt hensyn til barn og unge. Vi har hatt en menneskefiendtlig utvikling.

Rødt mener skole, barnehage, kollektivtilbud, park og kultur- og idrett må bygges først, ikke til slutt, sier han.

– Bare da vil vi bygge gode lokalsamfunn, ikke bare flere bomaskiner. Man har bare bygget og bygget flere leiligheter uten å ta hensyn til sosial infrastruktur. Det er jo avgjørende for at folk skal ha gode liv.

Eirik Lae Solberg<-Eirik Lae Solberg

Bystyrerepresentant i 2023 og i dag byrådsleder for Oslo Høyre.

I Høyre mener Eirik Lae Solberg at Rødt heller bør se seg selv i speilet. Han mener uttrykkene Mobasheri bruker «forsøpler den politiske debatten».

Men han er den eneste som sier seg enig i kritikken som har kommet fra idretten og lokalbefolkningen, og at det er åpenbart at kommunen ikke har klart å holde tritt med den planlagte befolkningsveksten i området.

– Det er ikke bare mangel på fotballbaner. Mange småbarnsforeldre har også slitt med å få barnehageplass i nærområdet. Derfor er jeg enig i mye av kritikken.

Se hva forrige byråd ved Ap, MDG, SV svarer på Løren-spørsmålene:

Dette svarer de nå:

1) Hva tenker partiet ditt om VGs sak om forholdene på Løren?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

VG har ikke fått svar - tross lovnader om det, og gjentatte purringer.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyr åd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

– Se Arbeiderpartiets svar i neste faktaboks.

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

– Det er ingen tvil om at den sosiale infrastrukturen som idrettsanlegg, barnehager og skoler, har ikke holdt tritt med befolkningsveksten på Løren. Her må kommunen stille opp og bygge.

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

– Jeg deler bekymringen og forstår folks frustrasjon. Det er klart det er behov for økt banekapasitet og sosial infrastruktur i området. Vi forventer at byrådet får fart på utvikling og utbygging av baner, parker og gratis møteplasser for barn og unge.

Eirik Lae Solberg, var Høyre-representant i bystyret og i dag byrådsleder:

– Det spørsmålet bør stilles til representanter for det forrige byrådet, for i reguleringsplanen Ap-byrådet la frem i fjor var det ikke satt av plass til fotballbane på tomten. Det var først da bystyret behandlet saken at Høyre bidro til å sikre flertall for vedtaket om kommunen skal finne tomt til fotballbane i området. Jeg vet at etaten har identifisert sju potensielle tomter, og at idrettsbyråden nå jobber videre med fem av dem for å se hvilke som egner seg best for fotball.

2) Hvordan opplever du beskrivelsene fra dem som bor i området, idrettskretsen og idrettslaget på at Bama-tomten aldri fikk en fotballbane?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

Ingen svar.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyråd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

Se Arbeiderpartiets svar i faktaboksen nedenfor.

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

– Jeg forstår folk på Løren og Økern godt. Det trengs flere tilbud for både kultur- og idrett for barn og unge i tillegg til flere friarealer. Det som kommer på Bama-tomta en stor park, ny skole med flerbrukshall og kulturskolearealer, barnehage og i tillegg ny ishall. Det er helt nødvendige tiltak for barna på Løren.

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

– Jeg forstår at folk er oppgitt over at det ikke er nok kapasitet. Når reguleringen for Bama-tomta ble vedtatt så var vi opptatt av at det ikke skulle bli forsinkelser for viktige formål som henger fast på denne planen: her kommer det ny skole, en viktig flerbrukshall og ikke minst en stor park på 40 mål. Det blir både bekkeåpning og store fleksible flater for ulike grupper. Aktivitet og idrett er også mer enn fotball. En stor fleksibel park gir rom for masse ulik lek, sport og aktivitet.

Eirik Lae Solberg, Høyre-representant i bystyret og i dag byrådsleder:

– Løren er en del Hovinbyen, som er Oslos største byutviklingsområde.Her skal det bygges 30-40.000 nye boliger, og etableres titusenvis av arbeidsplasser de neste tiårene. Det er åpenbart at kommunen ikke har klart å holde tritt med den planlagte befolkningsveksten i området som opplever konstante voksesmerter. Det er ikke bare mangel på fotballbaner, for mange småbarnsforeldre har også slitt med å få barnehageplass i nærområdet. Derfor er jeg enig i mye av kritikken.

3) Hvorfor lyttet dere ikke til de innspillene som kom fra disse?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

Ingen svar.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyråd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

Se Arbeiderpartiets fulle svar i neste faktaboks.

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

– Vi lyttet. Derfor vedtok vi å finne ny tomt til fotballbane. Det er ingen tvil om at det må på plass i tillegg til skole, kulturskole, park, barnehage og idrettsanlegg som nå bygges.

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

– Vi lyttet i høyeste grad og derfor fikk vi på plass en smøbrødliste av tiltak når vi vedtok planen. Her vil jeg liste opp følgende: 1.Oppgradere skolegården på Løren skole så raskt som mulig. 2. Utvide den store Hovinparken på mesteparten av Økern Torgvei 2 og opparbeide den med tanke på aktiviteter for barn og unge. 3. Vi ba om at det ble funnet en ny tomt til ekstra fotballbane i området. Det forventer vi at byrådet nå følger opp. 4. Vi ba byrådet jobbe for en aktivitetspark i reguleringen av Økern sentrum.

Som svar på Rødts kritikk innleder Arbeiderpartiets Marthe Scharning Lund med å si at Oslo har vokst med mer enn 200.000 mennesker de siste 20 årene og har en knapphet på arealer.

– Det Rødt ikke ser ut til å forstå er at det er alltid ulike formål som må veies opp mot hverandre og at vi må bygge både nok boliger og sosial infrastruktur som gir gode boområder.

Marthe Scharning Lund<-Marthe Scharning Lund

Tidligere helsebyråd, i dag gruppeleder for Oslo Ap

Scharning Lund viser til at Løren får en park, en ny bekkeåpning og store flater til lek og egenorganisert aktivitet.

Hun hevder deretter også at «det skal komme flere idrettsanlegg og en ny fotballbane».

Idretten mener på sin side at tomten til en ny fotballbane trolig ikke finnes på Løren, men trolig på Valle flere kilometer unna.

Scharning Lund kaller kritikken fra Rødt «ganske hul når de snakker som at de ikke har hatt makt de siste åtte årene».

– De har vært en del av det politiske flertallet i byen, men jeg kan ikke huske at de har kommet med et eneste krav om nye idrettsflater i forhandlingene med oss om budsjett i forrige bystyreperiode.

Også i SV og MDG slår de tilbake mot Rødt (se faktaboks under).

Men selv om det aldri kom noen fotballbane på Bama-tomten, hevder begge parti-toppene at de faktisk lyttet til innspillene som kom fra lokalbefolkningen, idrettskretsen og idrettslaget:

Sunniva Holmås Eidsvoll<-Sunniva Holmås Eidsvoll

Gruppeleder for Oslo SV

– Vi lyttet, hevder Sunniva Holmås Eidsvoll, som var og fortsatt er gruppeleder for Oslo SV.

Hun fortsetter:

– Derfor vedtok vi å finne ny tomt til fotballbane. Det er ingen tvil om at det må på plass i tillegg til skole, kulturskole, park, barnehagen og idrettsanlegg som nå bygges.

Sigrid Z. Heiberg<-Sigrid Z. Heiberg

Leder av Oslo MDG

– Vi lyttet i høyeste grad, hevder Sigrid Heiberg, som var nestleder i byutviklingsutvalget i 2023 og leder av Oslo MDG.

Hun viser så til en smørbrødliste av tiltak da planen ble vedtatt.

Slik svarer det gamle byrådet og støttepartiet Høyre på kritikken fra Mobasheri:

4) Rødt mener situasjonen på Løren og Økern er en total katastrofe for barn og unge, og at det kommer til å få alvorlige konsekvenser på sikt.

Rødt-gruppeleder Mobasheri mener også det rødgrønne byrådet pluss Høyre som sikret flertall for planene for Bama-tomten «hadde muligheten til å rydde opp i tidligere feil fra bystyret», men at partiene «valgte å overkjøre lokalsamfunnet og drite i barna deres».

Hva har du å si til det?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

Ingen svar.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyråd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

– Vi er helt enig i at det er behov for nye idrettsflater for ungene på Løren, og nettopp derfor sikret Arbeiderpartiet at det ble vedtatt at det skal finnes plass til en ny fotballbane i området. Nå er det viktig at Høyrebyrådet får fortgang i å få den på plass. I Hovinbyen, som er det største byutviklingsområdet i Norge kommer det flere idrettsanlegg, og på Løren bygges det nå også aktivitetspark og flerbrukshall.

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

Eidsvoll kommer med et samlesvar til Mobasheris kritikk. Her er det:

Det er riktig at Oslo lenge var for dårlig på å planlegge for dette. Da vi tok over i 2015 var hovedkritikken at det var bygget for få skoler og barnehageområder på Hasle, Løren og Ensjø, det fulgte vi opp. Bama- tomten på Økern er svært godt utnyttet med skole, barnehage, plass til kulturskole, flerbrukshall og splitter ny ishall. Det ble også vedtatt at det skulle finnes tomt til ny fotballbane.

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

– Det er lett for Rødt å kreve alt mulig når man i opposisjon ikke må ta hensyn til hverken økonomi eller vedtatte planer. Om Rødt hadde fått viljen sin ville både skole, park og ny flerbrukshall blitt forsinka med flere år.

– I byråd fikk vi gjennomslag for blant annet ny Refstad flerbrukshall med oppgradering av uteanlegg, Økern Torgvei flerbrukshall og Løren aktivitetspark og flerbrukshall som snart er ferdig, alt sammen utrolig viktig for folk i byen vår.

Eirik Lae Solberg, Høyre-representant i bystyret 2023 og i dag byrådsleder:

Solberg kommer med et samlesvar til Mobasheris kritikk. Her er det:

– Rødt var det viktigste støttepartiet for AP-byrådet som hadde hovedansvaret for utviklingen av Løren og Økern gjennom åtte år, så de bør se seg i selv i speilet. Vi har nettopp overtatt, og jobber nå med å finne gode løsninger.

– Når Mobasheri bruker sånne utrykk forsøpler han den politiske debatten. Det er ingen tjent med. Det som er viktig for byrådet og innbyggerne i området er at vi finner løsninger som gir bedre idrettstilbud i området.  

– I byrådsplattformen til Høyre og Venstre har vi blitt enige om å øke størrelsen på Refstadparken ytterligere. Nøyaktig hva som skal etableres i parken har vi foreløpig ikke avklart, men vi vil inkludere lokalbefolkningen og idretten i arbeidet.

– Jeg er opptatt av at infrastrukturen må bygges ut samtidig som boligene, og ikke mange år senere. Derfor er vi allerede i gang med byggingen av Økern skole og Refstadparken. Nå bygges også Løren aktivitetspark, som inkluderer en flerbrukshall, og den kommer i tillegg til nye hallen på Økern skole.

5) Mobasheri mener at det å gi bort den siste kommunale tomten uten plass til idrettsanlegg «er det verste et flertall i bystyret har gjort mot dette området på lang tid».

Han mener også, ettersom det snart har gått et år siden byrådet skulle finne en ny tomt til en fotballbane i dette området, at det er å regne som et brudd på bystyrevedtak. Han kaller det «en hån overfor lokalbefolkningen som har kjempet for bedre oppvekstvilkår for barn og unge».

Hva er din kommentar til det?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

Ingen svar.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyråd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

– Oslo har vokst med mer enn 200.000 mennesker de siste 20 årene og det er knapphet på arealer. Rødt ikke ser ut til å forstå er at det er alltid ulike formål som må veies opp mot hverandre og at vi må bygge både nok boliger og sosial infrastruktur som gir gode boområder. På Løren får vi til begge deler hvor det altså skal komme flere idrettsanlegg, en ny fotballbane, en park, bekkeåpning og store flater til lek og egenorganisert aktivitet.

– Kritikken fra Rødt er ganske hul når de snakker som om de ikke har hatt makt de siste 8 årene. De har vært en del av det politiske flertallet i byen, men jeg kan ikke huske at de har kommet med et eneste krav om nye idrettsflater i forhandlingene med oss om budsjett i forrige bystyreperiode.

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

Se spørsmål 4)

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

Rødt farer med løgn når de påstår at denne tomta gis bort. Her kommer det snart en kjempeflott park, skole og flerbrukshall til glede for hele bydelen. Men vi er enig i at det er på høy tid at Høyre-byrådet leverer på bystyrets vedtak om å finne tomt til ny fotballbane. Vi ønsket oss i vår tid fotballbane på Bjerke travbane, men denne har nå byrådet bestemt skal bli konsertarena.

Eirik Lae Solberg, Høyre-representant i bystyret 2023 og i dag byrådsleder:

Se spørsmål 4)

6) Mobasheri i Rødt kaller utviklingen i området «menneskefiendtlig» og mener de som har styrt byen har overlatt det til grådige private utbyggere.

Hva er din kommentar til hans vurdering på dette punktet?

Raymond Johansen, tidligere byrådsleder for Arbeiderpartiet:

Ingen svar.

Marthe Scharning Lund, tidligere helsebyråd i 2023 og i dag gruppeleder for Oslo Arbeiderparti:

Se spørsmål 4)

Sunniva Holmås Eidsvoll, var og er fortsatt gruppeleder for Oslo SV:

Se spørsmål 4)

Sigrid Heiberg, leder av Oslo MDG og nestleder i byutviklingsutvalget i 2023:

– Her er det mye vås fra Rødt sin side. Noe av det første vi gjorde når vi kom i byråd var å stille mye strengere krav til helhetlig planlegging. Vi arvet et system med stykkevis utbygging og byutvikling fra de borgerlige. Resultatet så vi blant annet i Nydalen, hvor det har blitt altfor tett. MDG vil slett ikke overlate til grådige utbyggere å styre byutviklingen, og vi gjorde store framsteg i vår periode i byråd, med å ta den politiske kontrollen tilbake. Vi har hele veien stilt krav for å sikre grønnere byutvikling. Nå håper vi Rødt framover vil bli med oss i å utfordre Vestkantbyrådet - og bli med oss i kampen mot økende forskjeller og den grå politikken byrådet er i gang med.

Eirik Lae Solberg, Høyre-representant i bystyret 2023 og i dag byrådsleder:

Se spørsmål 4)

Read Entire Article