Jo Nesbø om Tobias Santelmann: – Nesten for opplagt

4 months ago 36


– Det er nesten merkelig. For Tobias var det første navnet vi tenkte på, sier Jo Nesbø til VG.

– Det var nesten for opplagt. Så vi bestemte oss for å ta hele runden – og se hvilke muligheter det var her.

Tirsdag morgen kom Harry Hole kjørende til sitt stamsted: Restaurant Schrøder i Oslo - og Netflix hadde sperret av gaten med stort sikkerhetsoppbud.

Netflix og Jo Nesbø prøvde å holde nyheten om hovedrollene hemmelig, men den sprakk i amerikanske Hollywood reporter sent mandag kveld.

I tillegg til Tobias Santelmann som Harry Hole, er det også klart hvem som skal spille kvinnen i Harry Holes liv, Rakel, og den korrupte kollegaen Tom Waaler: Pia Tjelta og svenske Joel Kinnaman.

Pia Tjelta Foto: Annika Byrde / NTB

Det var i mars i år at nyheten om at Jo Nesbøs krimhelt Harry Hole får nytt liv på skjermen når Netflix satser stort på en TV-serie basert på boken «Marekors».

I forrige uke jaktet VG på Harry – og jakten førte oss hit.

Og det ER altså norske Tobias Santelmann som skal spille Harry.

Jo Nesbø forteller til VG at de har en lang og grundig prosess bak seg.

– Vi har snudd de fleste steiner. Vi ville være helt sikker. Det har vært en del erfarne folk som sier de aldri har vært med på en så grundig og omfattende casting-prosedyre som det vi har vært gjennom.

Men til slutt havnet de tilbake til start: Det første navnet de tenkte på.

– Vi hadde spesielt inn tre andre som var virkelig gode, men vi gikk hele veien rundt og tilbake igjen: Det måtte bli Tobias.

Tobias Santelmann er fra før kjent fra TV-serier som «Exit» og «Atlanti#c crossing» og filmer som «Kon-Tiki» og «Mordene i Kongo». Foto: Heiko Junge / NTB

Og Santelmann skal ha levert en helt fantastisk prøve.

– Han fikk rollen fordi han er en god skuespiller. Enkelt og greit. Her har vi med en skuespiller som viser en helt spesiell forståelse for karakteren, sier Nesbø og forklarer:

– Hvis han spiller ut et karaktertrekk som er en syver på en skala fra 1 til 10 – og vi ber ham om å skru opp til åtte – så leverer han åtte. Ikke ni eller ti. Det der er veldig vanskelig, og ikke mange som klarer.

Nesbø sier at det egentlig var mindre viktig at skuespilleren måtte ha en fysisk likhet med Harry Hole.

– Vi var mer opptatt av at det måtte være en person som utstråler den samme weltschmerz og galgenhumor. Den blandingen av humor og mørke som er så typisk for Harry.

– Men samtidig så er det jo så mange lesere som har en Harry Hole for sitt indre øye, og den Harry Hole skal de få beholde. Og det tror jeg de gjør nå, sier Nesbø.

– Hva med ditt indre bilde av Harry?

– Jeg vet ikke om jeg har et klart bilde, jeg har mer sett ham ut av øyekroken. Jeg har et flytende bilde av Harry, sier Nesbø.

Boken «Marekors» starter med at Harry Hole kommer til seg selv i sin egen leilighet – helt fordrukken. Og forlatt av kjæresten.

Samtidig begynner små svarte klumper å dryppe gjennom gulvet i en annen leilighet – i et Oslo som er rammet av hetebølge.

Det er også her TV-serien får sin begynnelse – og vi følger Harry som får et nytt oppdrag når en kvinne blir funnet drept med avskåret pekefinger. Men den han må jobbe sammen med er Tom Waaler, politimannen Harry vet står bak mordet på en kollega.

Serien går under arbeidstittelen «Harry Hole» – og det er snakk om en skandinavisk dramaserie som har handling fra Oslo og omegn. Innspillingen starter i Oslo allerede denne uken og får premiere i 2025.

– Planen er å skape et Oslo som er akkurat litt annerledes enn virkelighetens Oslo. 90 prosent realistisk og 10 prosent eventyr.

– Jeg ser for meg en slags Gotham City-versjon av Oslo, sa Jo Nesbø til VG tidligere i vår.

Nå sier han til VG at han er veldig fornøyd med sin TV-serie-Harry:

– Jeg har stor tro på at sammen med så flinke folk vi har i crewet, og med Øystein Karlsen på regi, så skal vi sammen klare å fortelle en spennende historie. For oss som historiefortellere, er skuespillerne verktøy til å formidle en fortelling. Verktøy med hjerner og egen kreativitet, og Øystein og jeg har fått det beste verktøyet vi kan tenke oss. Ikke bare Harry, men hele ensemblet av skuespillere som har sagt ja.

Men han understreker at de har en stor jobb foran seg:

– Jobben starter om to dager og skal vare i over 100 dager. Sammen skal vi utforme denne karakteren, og prøve å lage en TV-serie-versjon av Harry Hole som både ligger tett opp mot Harry Hole fra bøkene, men samtidig også har en del av karakteren som skuespilleren har i seg.

Han er selv tett på prosjektet: Han er såkalt showrunner for TV-serien og har selv skrevet manus.

– Hvis det går galt denne gangen, så har jeg ingen å skylde på, sa Nesbø til VG da nyheten ble sluppet.

Øystein Karlsen, som blant annet har gjort stor suksess med «Exit», skal regissere TV-serien som får premiere på Netflix i 2026.

Det er det britiske selskapet Working Title som er produsent. Dette er samme selskap som produserte filmen «Snømannen» som ble totalslaktet av kritikerne høsten 2017.

Men det er ingen grunn til å være skeptisk av den grunn, mener Nesbø:

– Nei, heller tvert om. Det sier jo litt at «Snømannen»-produsenten er «hanging in there». De har fortsatt å ha trua på Harry i alle de år – og de har veldig trua på oss, sa Nesbø til VG da TV-serien ble kjent.

Read Entire Article