Jeg kjenner ikke igjen Unge Høyre

5 months ago 58


Det nye vedtaket om strengere innvandringspolitikk sender et helt feil signal.

KRITISK TIL UTVIKLINGEN: «Jeg har alltid sett på Unge Høyre som en forsvarer av mangfold, men nå ser jeg et parti som ikke lenger gjenspeiler disse verdiene», skriver Johanne-Marie Haanes. Foto: Privat
mandag 24. juni kl. 15:03

Hva har skjedd i Unge Høyre?

  1. Unge Høyre hadde landsmøte i helgen. Der ble det gjort et nytt vedtak i ungdomspartiets innvandringspolitikk.
  2. Vedtaket innebærer blant annet å avslutte mottak av kvoteflyktninger «så lenge Norge har et integreringsetterslep» og gi midlertidig opphold fremfor permanent opphold.
  3. Arina Aamir (18) og Jenny Helene Syse (22) , som begge sitter i Oslo bystyre, vil melde seg ut av Unge Høyre etter det nye vedtaket. Aamir eller Syse ønsker ikke å trekke seg ut av moderpartiet Høyre, kun ungdomspartiet.
  4. I 2023 sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby til Aftenposten at han ville innføre innvandringsstopp. Det nye vedtaket til Unge Høyre, går ikke så langt, understreker han.
  5. – Det er ikke en innvandringsstopp, jeg vil heller kalle det en innstramning, sier Svenneby. Likevel innrømmer han at vedtaket er kontroversielt.
  6. Høyre er uenig med ungdomspartiet. – Vi kan ikke si stopp til kvoteflyktninger, men vi kan ta imot færre enn det vi gjør i dag, sier Mari Holm Lønseth, Høyres justispolitiske talsperson.

JOHANNE-MARIE HAANES, student og andre nestleder i Høyres studenter i Bergen

Den siste tiden har det vært en lang debatt om innvandringsstopp i Unge Høyre, og vedtaket på landsmøte var den siste dråpen som fikk berget til å renne over.

Unge Høyres utvikling har vært i tankene mine det siste året, og det er med tungt hjerte jeg skriver dette.

Jeg skulle ønske at partiet hadde gått i en annen retning. Selv om jeg ennå ikke har bestemt meg for om jeg skal melde meg ut eller bli i partiet, ser situasjonen stadig mørkere ut.

Jeg har forsøkt å ta dette opp internt, både i fylkesstyret i Vestland og i distriktsstyret i Oslo, men uten hell.

Jeg har vært på representantskap og vi har tapt internt. Jeg hadde landsmøteplass, men valgte å ikke dra fordi jeg vet at man blir bundet som en del av delegasjonene og derfor ikke kan stemme fritt.

Derfor føltes det feil å være der og stemme mot min egen samvittighet.

Når man gjentatte ganger taper kamper og ser partiet bevege seg bort fra sine kjerneverdier, blir det vanskelig å fortsette.

Jeg forstår at andre skulle ønske vi tok dette internt på landsmøtet i helgen, men vi har prøvd og gitt opp.

Unge Høyre kan mene hva de vil, men når vi ikke lenger føler at vi har de samme grunnverdiene, er det få andre utveier.

ØNSKER EN STRENGERE INNVANDRINGSPOLITIKK: I 2023 sa Unge Høyre-leder Ola Svenneby til Aftenposten at han ville innføre innvandringsstopp. Det nye vedtaket til Unge Høyre går ikke så langt, understreker han. Foto: Pressebilde

Dette mener Unge Høyre nå

Dette er resten av punktene Unge Høyre vedtok lørdag, ifølge leder Ola Svenneby:

  • At Norge og Europa skal ha politisk kontroll på innvandringen.
  • Gå bort fra dagens asylordning ved å gi hjelp i nærområder og tredjeland i stedet.
  • Økonomisk kompensere tredjeland, i bytte mot deres beskyttelse av asylsøkere.
  • Opprettholde muligheten til å gi kollektiv beskyttelse.
  • At Norge skal bistå EU og Schengen-områder i arbeider med å ha kontroll på yttergrensene.
  • Søke samarbeid med andre europeiske land, for å samkjøre utformingen av en ny innvandringspolitikk.
  • Støtte inngåelse av avtaler med land utenfor Europa som har som formål å begrense innvandringen, lik EUs flyktningavtale med Tyrkia.

Jeg er sjokkert over Ola Svennebys kommentarer, både i mengde, lengde og selve innholdet, da det ble kjent at Arina Aamir og Jenny Helene Syse ville melde seg ut av Unge Høyre på grunn av vedtaket.

De ble kritisert for å ikke ta debatten internt i partiet. Men det har vi allerede gjort uten at det har ført fram.

De ble også kritisert for å gjøre dette til en debatt om verdier, men det er jo akkurat det politikk handler om.

Unge Høyre har alltid stått for frihet, mangfold og toleranse. Den retningen partiet tar nå tar stemmer ikke helt med disse verdiene.

Jeg er enig i at vi trenger en streng og bærekraftig innvandringspolitikk, men det nye vedtaket sender et feil signal.

Den siste tiden har vi sett flere saker som viser en tydelig trend der Unge Høyre skiller seg fra «voksne høyre». For eksempel behovet for flere politifolk i Oslo, hvor lederen heller foreslår legalisering av cannabis, fremfor flere politifolk.

ET SKILLE: Høyre og Unge Høyre er splittet i flere saker. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Jeg har alltid sett på Unge Høyre som en forsvarer av mangfold, men nå ser jeg et parti som ikke lenger gjenspeiler disse verdiene. Mange av oss som vurderer utmelding har stor kjærlighet for organisasjonen, men det er begrenset hvor mye motstand man orker.

Unge Høyre har gått fra å være et parti som ønsket å redde kloden, til et parti jeg nå sliter med å kjenne igjen.

Selv om jeg fortsatt er i tvil om jeg skal melde meg ut eller ikke, ser det ut som om dette er nødvendig for å stå opp for de verdiene jeg tror på.

Jeg håper at Unge Høyre kan finne tilbake til sine kjerneverdier, men inntil det skjer må jeg seriøst vurdere om dette er et parti jeg kan støtte.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article