Japan kan få sin første kvinnelige statsminister – ny leder blir valgt i dag

1 week ago 10


Det liberale demokratiske partiet (DLP) skal velge ny partileder, etter at nåværende leder Fumio Kishida annonserte at han ikke vil stille til gjenvalg i august.

DLP er Japans regjerende parti og Kishida er sittende statsminister, som betyr at partiets nye leder vil ta over statsministerposisjonen.

Kishida har vært statsminister i tre år, og har over den perioden blitt mindre populær, blant annet som følge av inflasjonen i landet.

– Jeg følte at min avgang var nødvendig for å gjenreise folks tillit til DLP. Jeg har tatt denne avgjørelsen basert på hva jeg mener er best for folket, sa Kishida da han annonserte sitt valg.

Kan bli historisk

Til sammen er det ni kandidater som stiller til valg. Valget går over to runder, hvor to av de ni kandidatene vil bli valgt ut etter første runde. Vinneren av andre runde blir ny partileder og tas i ed som statsminister på tirsdag.

Av de ni kandidatene ble tre pekt ut som favoritter på forhånd. Etter første runde står vi igjen med to kandidater, som representerer to veldig ulike retninger.

1. Sanae Takaichi (63)

Japansk politiker, Sanae Takaichi

Sanae Takaich har lang politisk erfaring. Hun var en av kandidatene i forrige ledervalg, men endte på tredjeplass.

Foto: AP

Takaichi har lang erfaring innen japansk politikk, og har hatt en lang rekke ministerposisjoner siden 2006, senest med ansvar for økonomi. Hun beskrives som dypt konservativ, med Margaret Thatcher som forbilde.

Hvis Takaichi vinner vil hun bli Japans første kvinnelige statsminister.

2. Shigeru Ishiba (67)

Japansk politiker, Shigeru Ishiba

Shigeru Ishiba er mer sentrum-orientert enn sin mer konservative motpart.

Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Ishiba er sett på som liberal og frittenkende, ikke ulikt hans yngre motpart Shinjirō Koizumi – som var en av favorittene som røyk ut i første runde. Han har god støtte blant folket, men er mindre populær i sitt eget parti.

Hans popularitet blant velgerne vil være et godt kort å ha neste år, når det er regjeringsvalg.

Andre runde starter rundt klokken ni norsk tid.

Publisert 27.09.2024, kl. 07.30 Oppdatert 27.09.2024, kl. 07.38

Read Entire Article