Etter mer enn 25 år som aktiv i Fremskrittspartiet ble Christian Tybring-Gjedde i forrige uke kastet ut av partiet. Han fullfører dermed sin femte stortingsperiode som uavhengig representant fra Oslo.
Det utløser enkelte rettigheter – som for eksempel et tilskudd på nesten en halv million kroner. Men retten til selv å velge stortingskomité har han ikke.
– Det er valgkomiteen, som består av 37 stortingsrepresentanter, som beslutter medlemmene til fagkomiteene, opplyser seksjonsleder Malin Nossum i lovsekretariatet i Stortingets administrasjon til NRK.
Dette gjelder også om medlemmer skal overføres fre en komité til en annen i løpet av stortingsperioden.
Vil fortsette
Christian Tybring-Gjedde sier til NRK at han aller helst vil fortsette å møte i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, der han har hatt sete de siste tre periodene.
– Den dekker temaer hvor jeg har kunnskap og engasjement. Jeg vil tro at min røst innenfor forsvar og utenriks skaper noen flere nyanser i debatter hvor det altfor ofte er politisk konsensus, sier han til NRK.
Inntil han ble fratatt partimedlemskapet var Tybring-Gjedde Fremskrittspartiets talsperson i forsvars- og utenriksspørsmål. Han møtte også fast i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK), der dagsorden og møteplan er unntatt offentlighet.
Etterfølger
Nå må Frp fiske etter Tybring-Gjeddes etterfølger i den viktige komiteen. Rett nok er partileder Sylvi Listhaug selv medlem av utenrikskomiteen, men det er vanlig at de største partiene overlater ansvaret som fraksjonsleder til en annen enn partilederen.
For eksempel er Ine Eriksen Søreide utenrikspolitisk talsperson for Høyre, selv om Erna Solberg også møter i samme komité.
– Det er per i dag for tidlig å si noe om eventuelle rokeringer i Frps stortingsgruppe som følge av Christian Tybring-Gjeddes eksklusjon, sier assisterende generalsekretær Helge Fossum.
Først i oktober har Stortinget første planlagte møte, så Frp har god tid til å løse floken. Partiet har en viss trening i dette, for også i forrige periode endte Frp med en representant i minus.
Det skjedde da Ulf Leirstein meldte seg ut av partiet i april 2019. Han ble for øvrig sittende der han var, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som uavhengig representant.
Får penger
Dersom Christian Tybring-Gjedde får fortsette i utenrikskomiteen og Frp ønsker en representant der i tillegg til Listhaug, må komiteen utvides med ett medlem.
I dag teller komiteen 17 medlemmer. Dersom den skal utvides, må dette behandles av Stortinget i plenum – etter innstilling fra valgkomiteen.
Når Tybring-Gjedde mister sin tilknytning til Frps stortingsgruppe, får han heller ikke rådgiverhjelp fra partiets sekretariat på Stortinget. I stedet får han halvparten av det såkalte representantbasert tilskuddet, som på årsbasis er på 943.882 kroner.
Hensikten med denne støtten, er å sikre at representantene er i stand til å utøve sitt stortingsverv, for eksempel ved å lønne rådgivere.
At Tybring-Gjedde får 471.941 kroner på årsbasis skyldes reglene på Stortinget, som slår fast at representanter som trer ut av sin stortingsgruppe og blir uavhengige kun skal motta halve representanttilskuddet. Samtidig reduseres 100 prosent av det representantbaserte tilskuddet til partigruppen, i dette tilfelle Frp.
Tybring-Gjedde får heller ikke anledning til å møte i to ulike stortingskomiteer, slik Rødts Bjørnar Moxnes gjorde da han var enslig representant i forrige periode.
– En uavhengig representant er ikke å anse som partigruppe og omfattes derfor ikke av denne unntaksmuligheten, opplyser seksjonsleder Malin Nossum i Stortinget til NRK
Publisert 22.07.2024, kl. 19.37